Cine-pastilă (14) – Rise of the guardians


wikipedia.org
wikipedia.org

Imaginaţi-vă un film ȋn care eroii principali sunt Moş Crăciun, Iepuraşul de Paşti, Zȃna Măseluţă şi Bau-Bau! Mda, vă ȋnţeleg, credeţi că ȋmi arde de glume. Totuşi, acesta este Rise of the guardians, o producţie 3D ȋn care autorii nu au făcut rabat la imaginaţie şi efecte care mai de care mai impresionante, un film ȋn care toate aceste personaje ale copilăriei ȋşi dau mȃna ȋntr-un sublim exerciţiu de naivitate postmodernă. Găsiţi ȋn el retorica obişnuită unor astfel de poveşti, cea cu credinţa copilărească, inocentă, pură, magică care susţine prin puterea ei o lume de neȋnchipuit ȋn frumuseţe şi bogăţie, inaccesibilă adulţilor …

E genul de poveste despre care ştii de la bun ȋnceput că nu e “pe bune”, deşi credinţa ȋn Moş şi ȋn Iepuraş poartă cu sine o miză imensă ȋn desfăşurarea evenimentelor. O poveste surprinzător de bine articulată, emoţionantă, nu lipsită de unele tuşeuri moralizatoare pentru ochişori micuţi. Un film bine făcut, ireproşabil sub aspect tehnic şi artistic. Un film care ȋi are ca eroi pe cei ce se hrănesc pe săturate – şi cărora, haideţi să recunoaştem, le rezistăm tot mai greu – cu sărbătorile noastre creştineşti, iremediabil pierduţi printre colinde, brazi, cruci şi ouă vopsite …

Nu poţi să nu te ȋntrebi ce-i lipseşte creştinismului, cel care a inspirat o ȋntreagă cultură europeană vreme de mai bine de un mileniu şi jumătate, de nu mai poate inspira şi altceva decȃt Patimi ȋnsȃngerate (precum cele ale lui Mel Gibson) sau poveşti alambicate şi destul de puţin convingătoare (ȋmi recunosc rezistenţa ȋn plan estetic faţă de ele) ale Narniei.

Nu, nu vreau să mai văd o ediţie Jesus, cu ȋncă un pletos bine pieptănat şi mirosind parcă a Nivea for men care să ne predice o Evanghelie tot mai actualizată nevoilor noastre, ȋnsă nu pot să nu mă ȋntreb dacă nu s-ar putea găsi, de pildă, un scenarist care să scoată o poveste de succes din lupta arhanghelului Mihail cu diavolul pentru trupul lui Moise. Sau din istoria lui Daniel şi a prietenilor săi. E adevărat că povestea Sodomei nu mai este corectă minţii moderne: ce ziceţi de cea cu fiii lui Dumnezeu care vin pe pămȃnt şi fac ravagii printre fetele oamenilor? Fie: mă mulţumesc şi cu povestea unor ȋngeri care ies scandalizaţi dintr-o adunare pentru că au văzut că unele surori nu aveau batic pe cap …

Moş Crăciun e eroul zilei. Ȋţi dă mȃna să faci o poveste despre el: nici măcar ateii nu au nimic ȋmpotrivă, atȃt timp cȃt ştie toată lumea că nu e adevărat. La fel stau lucrurile şi cu orientalismele (Kun-Fu Panda, de pildă) sau cu poveştile antice (Hercule, Tezeu etc). Pȃnă şi fabulaţiilor SF (vezi Avatar) li se ȋngăduie mistici năucitoare, cu condiţia să fie limpede pentru toată lumea că ni se propun nişte plăsmuiri ale imaginaţiei, nimic mai mult. Cȃnd vine vorba de creştinism, te iau durerile de cap: ȋndrăzneşte numai să te atingi de ȋncrederile neclintite ale urmaşilor lui Cristos cu privire la lumea nevăzută! Nu vei avea linişte nici dinspre creştini, nici dinspre atei. Niciodată.

O să ȋmi ridic niscai oale-n cap dar … vă recomand filmul. Dacă nu pentru a vă testa anduranţa la păgȃnisme, măcar pentru a vă ȋntreba, urmărind această frumoasă poveste, cum ar arăta o altfel de lume, una ȋn care dogma creştină ţi-ar da voie să imaginezi, să colorezi, să rȃzi şi să te bucuri de cele nevăzute din constelaţia credinţei tale …

Ce-ar fi fost dacă …?

Nu, lăsați-o baltă! Puteţi, în schimb, să vă gȃndiți pentru cȃteva momente la ce va fi …

P.S. Dacă aţi căzut ȋn cursa mea şi aţi vizionat filmul, mai am o ȋntrebare pentru voi: cum ar fi ca ȋn loc de Jack Frost, personajul principal al filmului să fie Domnul nostru Isus Cristos? Îndrăzniți să îmi spuneți că destinele celor doi prin lumea noastră nu se aseamănă ca două picături de apă!

Acu’, hai că v-am dat de gȃndit! Pa!

Anunțuri

4 gânduri despre “Cine-pastilă (14) – Rise of the guardians

 1. Ca unul care am vizionat recent această producție animată, cred că trebuie chinui foarte mult destinul lui Jack Frost să semene ca o picătură de apă cu cel al lui Hristos… asta în cazul în care aș putea vorbi despre destin în cazul lui Hristos 🙂

 2. ,,.Nu poţi să nu te ȋntrebi ce-i lipseşte creştinismului, cel care a inspirat o ȋntreagă cultură europeană vreme de mai bine de un mileniu şi jumătate”

  Ce-i lipseste crestinismului? Pur si simplu, ceea ce a fost candva… si nu va mai fi niciodata. Dureros dar asta e!

  Ati meditat vreodata la adevarata cauza a persecutiilor asupra crestinilor, hai sa fim seriosi, motivele expuse erau de-a dreptul puerile, daca luma in calcul luciditatea a cel putin doi imparati persecutori, Traian, un om foarte echilibrat, si Marcus Aurelius, un ganditor… Chiar si pe Diocletian, ultimul persecutor, il putem pune in aceasta schema! Credeti ca nu stiau ca acei oameni erau pasnici, doar aveau infiltrati spioni in mijlocul crestinilor, cu toata disciplina arcana care era impusa in acele vremuri! Si totusi, au fost considerati un pericol social. De ce ?

  Crestinismul oferea o alta perspectiva asupra vietii, in faza cea mai bruta crestinismul a gasit rezolvare la problema sociala, oamenii nu mai depindeau de ,,paine si circ”, omul crestin nu se mai incadra in asa-zisa ,, masa de manevra”! Da, acesta era un real pericol pentru siguranta politica, economica si sociala a Imperiului Roman! Reportati tot ce-am spus in zilele noastre…, explicatiile sunt de prisos!

  Acum citesc o carte despre istoria bizantului, ca tot sarbatoresc azi ortodocsii Constantin si Elena! Cand a fost decretat crestinismul religie de stat, marea nobilime, dincolo de piosenie(si aceasta trebuie luata in calcul, nu putem sa fim doar carcotasi) si-a dat seama de oportunitatile pecuniare care s-au ivit si de influenta puternica pe care opt s-o dobandeasca daca se infitreaza in cler, daca ajung in functii… Acest flagel s-a perpetuat dincolo de perioada Renascentista, daca va aduceti aminte, in marile familii nobiliare din Spania si Franta, in mod obligatoriu, primul nascut mostenea titlul de noblete si intr-o oarecare masura, averea, al doilea nascut, obligatoriu ajungea in cler, cel putin functie de episcop trebuia sa primeasca, daca erau mai multe fete, una dintre ele, de voie/de nevoie era calugarita si infiinta o manastire de femei(nu intamplator in lumea catolica sunt atatea ordine calugaresti feminine).

  De la-nceput, din 313 prin edictul de la Milano, s-a urmarit doar acapararea puterii! Va mai mirati ca a ajuns crestinismul ceea ce a ajuns? Nu va mirati. Dumnezeu are pusi deoparte oamenii Lui, i-a avut si-i va avea! Acum, traim religia mintii noastre dar asta nu inseamna ca religia lui Hristos a apus! E autentica, pulseaza dar e discreta, exact cum a fost prezenta Mantuitorului in lume, discreta pana la capat! POATE E MAI BINE ASA !?

 3. Nu am reusit sa il vad inca integral, dar e o animatie pt copii. Noi adultii cu pretentii filosofice percepem lucrurile altfel. In fond e vorba doar de preferinte, noi preferam un Kant, ei un desen. Nu pot sa imi inteleg copilul daca ma raportez la el de la nivel de cadru didactic, business man, exact la fel cum el nu se poate raporta la mine si sa imi inteleaga universul. Copii, lucrurile copilaresti, trebuie percepute prin ochisorii lor, in fond noi, adultii, avem o viata plina de frustrari, neajunsuri, depresii, ura, judecati, lupte de orgolii, in timp ce ei percep viata ca pe ceva minunat. Cand ai un copil si te raportezi la el prin prisma viziunii lui si te stii juca cu el ca un alt copil de varsta lui atunci vezi minunata lume in care traiesc. Eu privesc animatia in general(si in particular acest exemplu) destul de lejer, sunt atent si cenzurez doar pe cele care propaga mult negativism.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s