Gândul iconodul al săptămânii (20)


… icoana ortodoxa tocmai asta cauta sa surprinda : oameni in care Chipul lui Dumnezeu s-a manifestat potrivit masurii in care au lucrat cu harul divin . Cei care se inchina inaintea icoanei se inchina Chipului lui Dumnezeu reflectat de acea persoana care la primit si il reflecta in afara .intre Icoana ortodoxa si arta tabloului religios catolic este o diferenta de substanta .Icoana ortodoxa incearca sa redea calitatile interioare ale sfintilor pe cand tabloul religios catolic scoate in evidenta maiestria pictorului in a surprinde aspectele exterioare (de aceea in apus auzim de mari artisti si de operele lor iar in rasarit singurul mare Artist care se descopera in lucrarile Lui este Duhul Sfant –minunat este Dumnezeu intru sfintii lui .Bine spunea cineva …Icoana in biserica romano catolica inca este sub prigoana iconoclasmului

(comentariu al lui alin girlonta pe blogul lui Marius Cruceru)

3 comentarii

  1. Poate voi descrie putin icoana ortodoxa si modul cum e pictata o Biserica Ortodoxa, dupa tipiconalul erminiilor de pictura,sa vedem cat interes starneste aceasta ,,provocare” deocamdata sunt intru totul de acord cu parerea expusa de catre domnul Alin, doar expresia , prigoana iconoclasta, eu as fi pus-o intre ghilimele ca sa nu se dea posibilitatea unei interpretari categorice, parca o figura de stil contura mai bine un raspuns cat de cat acceptabil! Iconoclasmul nu poate fi redus doar la lupta impotriva imaginii, Dinastia Isaurienilor si-a dorit mult mai mult de-atat, cat despre teologia Fericitului Augustin, a avut foarte mari influente,hai sa nu le calaloghez ca si negative, si in arta, perioada renascentista fiind caracterizata ca un fel de trezire la viata a tot ce poate sa reprezinte frumosul artistic.

    Am citit si articolul domnului Cruceru precum si cateva ditre comentarii,am citit chiar si Biblia, la cartea Exod fac referire si tot nu inteleg de unde incrancenarea aceasta in a nu reprezenta sfintenia in imagini? ,,Sa nu-ti faci chip cioplit „nu sta deloc in picioare ,odata ce Dumnezeu se contrazice pe sine poruncindu-i lui Moise sa ciopleasca heruvimii de deasupra chivotului,sa ridice sarpele de arama in Pustie pentru ca tot cel ce priveste la el sa nu moara . Poate explicatia ar fi in indoiala lui Moise, indoiala pentru care nu i s-a ingaduit sa intre in taramul promis poporului Iudeu! ,,Zi-i stancii acesteia si din ea va tasni apa” iar el a lovit cu toiagu-n stanca cum a facut si data trecuta. Aparent, nicio greseala dar in realitate o greseala fatala! Nimeni nu se gandeste la acest aspect, nici nu trebuiesc citite alte carti,nici nu trebuie sa ajungem la Hristos care s-a folosit de materie pentru a savarsi minuni cand putea foarte simplu sa zica doar : SA FIE ! si gata…

  2. Ăsta o fi și gândul iconoclar al ultimelor cinci cincinale: estetica tabloului religios catolic justifică iconoclasmul ortodox rămas fără obiect, dat fiind că tablourile alea n-au fost adevărate icoane! Rămâne de văzut ce facem cu frescele și tapiseriile. Cred că tot de la catolici s-au importat și abțibildurile alea pentru ouă artistice de Paști, că prea sunt frumoase în mod ecumenic.

    1. Eu zic ca important e ce transmit! Cand privesc o Icoana catolica, Madona cu copilul in brate, de fiecare data ma cuprinde duiosia, cand vad un copil ingenunchiat inaintea statuii Sfantului Anton, pur si simplu plang! Probabil ar fi buna aici pilda saltimbancului care facea tot felul de giumbuslucuri in biserica inaintea icoanei Fecioarei cu pruncul. S-au apropiat niste ,,drept-credinciosi baptisti si ortodocsi” si-au vrut sa-l dea afara dar au ramas inmarmuriti in fata icoanei: copilul radea! Ne-am obisnuit sa vedem raul pana si-n cele care ne ajuta sa evoluam in bine!

      Ce efect are icoana asupra omului? Intrati intr-o biserica ortodoxa cu pictura autentica! Veti simti cum te urmaresc ochii sfintilor de peste tot! Nu cred ca iti mai permiti sa povestesti , sa te intretii, cum se mai spune, cum se intampla de regula in bisericile neoprotestante! Nu te lasa peretii s-o faci, stau ca marturie prezenta a superficialitatii tale, ii simti cum te apasa, te obliga sa te schimbi sau te preseaza sa abandonezi, nu exista loc de ,,caldicel”.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s