Măreție


“Trebuie ca El să crească iar eu să mă micșorez.”

Evanghelia lui Ioan 4:30

Mă gândesc că până nu rostim aceste cuvinte – nu neapărat proclamativ, cât mai degrabă în duh, omului lăuntric – dintr-o profundă recunoaștere a stării noastre, ratăm Înălțarea, începutul micșorării noastre întru slava de care ne vom bucura împreună cu Fiul în veșnicie. Rămânem mici, oricâte simboluri am folosi pentru a ne spoi aparențele.

În afara acestei uși spre cer, o inflație de alternative: să cresc eu (includ aici și varianta colectivă, fie ea naționalistă sau confesională) , să înflorească voia mea, numele meu să-și găsească pomenire peste veacuri, să las cât mai multe obiecte semnate cu inițialele mele, să …

Realitatea este că El oricum crește, iar eu oricum scad, cu fiecare clipă. Paradoxul umblării cu Dumnezeu stă în faptul că micșorându-te înaintea Lui poți cuprinde tot mai mult din frumusețea prezenței Sale în tine.

Marile temple nu-L încap, doar inimile micuțe și curate au capacitatea de a-L găzdui cum se cuvine.

Reclame

2 gânduri despre “Măreție

 1. „Trebuie ca El să crească iar eu să mă micşorez.”
  De asta avem nevoie in fiecare zi.
  Oare de ce atunci cand aratam maretia Crucii, unii crestini se simt inconfortabil.
  Sa fie smerenia sau mandria ?

 2. ,,…Ȋn afara acestei uşi spre cer, o inflaţie de alternative: să cresc eu (includ aici şi varianta colectivă, naţionalistă, confesională etc) , să ȋnflorească voia mea, numele meu să-şi găsească pomenire peste veacuri, să las cȃt mai multe obiecte semnate cu iniţialele mele, să …”

  De multe ori m-am intrebat daca o economie care sa aiba la baza principii crestine ar mai fi de actualitate intr-o societate in care este promovat doar individualismul national-socialist, chiar si in biserici este promovat acest individualism si-nca cu argument scripturistic vechi-testamentar: daca esti bun , Dumnezeu iti da iar cel ce nu are, plateste pentru faptele sale sau a parintilor lui! Asa-i ca nu de putine ori ati auzit aceste cuvinte?

  Ce s-ar intampla daca dumneavoastra,om foarte bogat fiind, ma gasiti pe mine, om credincios cu spirit intreprinzator dar sarac, m-ati ajuta sa-mi deschid propria afacere, bine-nteles intre noi ar fi un protocol de asociere in care dumneavoastra sa castigati 30% , eu 70%(e afacerea mea iar dumneavoastra daca tineti banii in banca nu luati mai mult de 4%/an),apoi eu as gasi pe altii,dumneavoastra ati gasi in continuare , nu mai continui, e principiul vanzarilor piramidale! La final ati fi cel mai bogat si cel mai fericit om , intr-o societate sanatoasa in care nimeni n-ar fi umilul nimanui!

  Asa era in crestinismul primar, ca doar nu puneau averile la picioarele apostolilor , sa nu uitam , erau evrei , specialisti in inmultit bani…

  P.S.
  Si-acum se respecta acest principiu dar numai pentru ei, nu pentru societate, cand spun pentru ei ei nu-i exclud din schema nici pe liderii religiosi pentru ca daca ar aplica acest principiu in propria lor biserica , biserica a r fi o forta dar nu este , asa ca , se subantelege de la sine…

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s