Propagandă. O vorbă de duh, chiar izvorȃtă dintr-o binecuvȃntată fȃntȃnă a ȋnţelepciunii, este supusă unui nemilos asediu semantic, prin decontextualizare, de către o agendă omenească oarecare. Nu contează nobleţea proiectului, nici valoarea de adevăr a acelei ziceri: din giuvaeruri cuvintele tot ȋn arme război sunt convertite …
Asta se intampla cand ,,tractoristu” ajunge sa creada despre sine ca este destept, a memorat si el, sarmanu, niste texte, si in acest sablon trebuie sa se incadreze totul chiar daca trebuie inghesuit cu piciorul.
De mult tot ma paste o intrebare, am mai discutat pe aceasta tema dar tot nu prea m-am lamurit:
Intr-o comunitate in care este decretata preotia universala, ce statut are un pastor(tare amara trebuie sa fie painea pe care o mananca el), ma gandesc ca n-ar mai trebui sa se numeasca pastor, niste oi invatate nu mai sunt oi, nici macar invatator, oile pot sa invete singure, nici conducator spiritual, ca daca nu corespunde spiritului turmei, este alungat din turma. Multe semne de intrebare, parca e mult mai bine cu preotia sacramentala, ca mai ,,taie si spanzura” cate-un preot mai naravas, la un moment dat este ,,tras de maneca” si sanctionat sau , ce-mi place mie la romano-catolici( diplomati dom-le, diplomati rafinati) este ,,avansat”….
Isi ,,toceste” bietul pastor coatele prin tot felul de scoli, se sacrifica impreuna cu familia pentru a-i sluji lui Dumnezeu, si ajunge sa traiasca din ,,mila oilor intelepte” , si mai si zice cateo oaie care detine o pasune privata: e prea mare salariul pastorului, ce ne invata el pe noi, ca si noi putem sa intelegem Cuvantul lui Dumnezeu , si-nca mai bine decat ni-l predica dumnealui! Ce ziceti , n-ati vrea sa va conduc eu, va las sa vedeti cum mananc de pe pasunea mea , apoi sa le povestiti si celorlalte oi cat de elegant stiu sa mananc?
Nu e necesar sa-mi raspunda nimeni, ceea ce am scris mai sus e un fel de stare de vorba cu mine insumi, niste framantari la care nu vreau neaparat un raspuns, n-as vrea sa se ajunga in sfera ridicolului pentru ca ceea ce nu stiu fratii neoprotestanti si ar trebui sa invete de la traditionali, (sunt mai harsaiti , mai unsi cu toate alifiile), rufele murdare nu se spala in public, publicul judeca iar cei destepti mai trag si niste concluzii ….
@florin betea,
În urmă cu vre-o 28 de ani adică prin anii 1984 – 1988 cântam la un restaurant al unui hotel din Alba Iulia. Aveam împreună cu colegii mei foarte mult timp liber şi de aceea ne umpleam timpul cu fel şi fel de reflecţii asupra aspectelor vieţii. Nu eram un foarte bun muzician, dar nu eram nici un foarte bun electronist (eram venit printre muzicieni din domeniul electronicii) şi de aceea mi se spunea: „Tică (acesta era nickname-ul meu) este, cel mai bun muzician dintre electronişti şi cel mai bun electronist dintre muzicieni !”. „Cine citeşte, să-nţeleagă !”
Dar erati o comoara pentru ceilalti pentru ca stiati cine erati! Ia sa va fi dat mare muzician sau mare electronist? Asa , erati omul care-i ajuta in ale lor si-i scotea din impas in ale dumneavoastra, adica , o comoara !(intetionat am pus semnul exclamarii)
Ar fi lumea aceasta mult mai buna daca fiecare si-ar cunoaste limitele,am avea putinta de-a invata unii de la altii, ne-am supune unii altora, nu in umilinta, ci din respect unii fata de altii, pentru ca oricat de destept ai fi si oricat de avut, n-ai cum sa le stii pe toate iar, de pilda,faptul ca ai invatat de la un taran cand e perioada optima de recoltare a graului, asta impune respect din partea ta pentru ca el te-a invatat ,indiferent ca tu ai 3 doctorate si vorbesti fluent 5 limbi. Aceasta se numeste smerenie si ca sa revin la comentariul meu, oare cum se simte acel credincios din Biserica care castiga pe zi 10000 de euro, cand stie ca alt frate se zbate in saracie lucie, cand stie ca cel care-l pastoreste se zbate de pe-o zi pe alta in dificultatea de-a-si creste cei trei copii?(e primul exemplu care-mi vine in minte dar stiu multe,de pilda , preot ortodox care in timpul saptamanii lucreaza ca si salahor la firma de constructii a unuia dintre credinciosi- imi vine sa-njur numai cand ma gandesc). Poate sa doarma un asemenea om bine? Poate, si-nca si viseaza frumos, cum ar fi sa fie el pastor, sau, la ortodocsi, sa aiba el drept de veto in consiliul parohial). E trist …
@florin betea,
Am fost înţeles greşit, da nu-i bai. Noi de fapt vorbeam în glumă, în sensul că nu eram un bun muzician, dar printre electronişti eram cel mai bun muzician! Tot aşa, nu eram un bun electronist, dar printre muzicieni eram într-adevăr cel mai bun electronist. Deci era o glumă. Un fel de batjocură. Evident că nu ne supăram nici unul, dar ne mai tachinam unul pe altul. Am dat acest exemplu pentru că, tot aşa, mulţi sunt cei mai buni „evanghelizatori” dintre „tractorişti” 🙂 şi cei mai buni „tractorişti” dintre „evanghelizatori” :).
Ai dreptate! O vorba din popor (german) spune ca „Man muss die Kirche im Dorf lassen” Completarea mea ; uneori!
Și unde să meargă săracu’?
Cu permisiunea voastră încerc şi eu un răspuns:
– Măcar la început până se luminează un pic „cam ce-i şi cum” cu Evanghelia, nu-i nevoie să meargă nicăieri. Se duc creştinii la el acasă !!! Sau dacă nu se trezesc, poate le-o ia vre-o sectă înainte şi se duc ei ! Fapte 28:22 Dar am vrea să auzim părerea ta (Pavele), pentrucă ştim că partida [sau secta] aceasta pretutindeni stîrneşte împotrivire [se vorbeşte împotriva ei]. şi Fapte 20:20 Ştiţi că n’am ascuns nimic din ce vă era de folos, şi nu m’am temut să vă propovăduiesc şi să vă învăţ înaintea norodului şi în case [din casă în casă în King James Version],
Cine ştie? Poate ajută la cineva sau mai ales la ceva.
Constat ca folosirea unel limbi straine e contraproductiva cand e vorba de a clarifica ceva.
Sunt deacord cu tine! Nu trebuie sa exageram cu punerea la probe teologice, cuvinte bine intentionate si chiar frumos asternute.
Cum asi putea sa critic public poezia „Crucea” a lui Costache Ioanid, cand avem de la el (subiectiv fiind) cea mai mare comoara cultural-crestina evanghelica din Romania?
Un subiect prin care se dezvaluie de fapt realitatea cu care se confrunta azi omenirea!Este foarte interesant ca putem sa citim despre calitati,oportunitati si totusi este greu pentru foarte multi sa inteleaga cat de importante sint calitatile afectiunii prinre care apare si „smerenia”despre care putem citi;”.. Aceasta se numeste smerenie si ca sa revin la comentariul meu, oare cum se simte acel credincios din Biserica care castiga pe zi 10000 de euro, cand stie ca alt frate se zbate in saracie lucie, cand stie ca cel care-l pastoreste se zbate de pe-o zi pe alta in dificultatea de-a-si creste cei trei copii?”
Daca chiar am ajunge la cifrele reale de salarizare a unor „pastori norocosi” si am vedea cu ochii nostrii in ce lux traiesc si de ce beneficiaza fata de membrii am fi surprinsi daca la ei se mai poate gasi „SMERENIE”.
De ce ? Fiindca nu se mai pot apleca in jos si nici nu mai cunosc puterea „afectiunii” fata de cel nenorocit,necajit si lipsit de strictul vietii necesare.Doar sa vedem cercurile formate in jurul acestor persoane .Astfel de lucruri mereu a fost de cand omenirea a cazut in imperfectiune si s-au format clasele sociale.Doar sa fim realisti si sa nuu ne lasam atrasi in capcana fiindca astfel de persoane sint foarte inteligente in putere fireasca si stiu sa profite si chiar sa-ti foloseasca si ultimii banuti castigati cu sudoare .Unii nu ajung sa expermenteze astfel de situatii fiindca se lasa manipulati si nu sint interesati de ce se intimpla in jurul lor .Motivele sint multiple .La fel ca in politica !Fiecare cu bucatica lui pe palierul(grupul ) lui.In mentalitatea fireasca ;cel mai tare castiga!In mentalitatea crestineasca;raspunsul il gasim in Scriptura si tot acolo ramine fiindca omul firesc nu doreste lucru duhovnicesc!!!!