Ocheadă


Atunci, Isus l-a întrebat:

“Ce vrei să îți fac?”

El I-a răspuns: “Doamne, vreau în primul rând să îmi schimbi hainele astea. Mă fac de râs în ele.”

“Prietene, ești orb”, îi aminti Mântuitorul.

“Da, Doamne, așa este, numai că mai important decât cum văd eu lumea este cum mă voi prezenta eu în ochii ei.”

“Hm … Facă-se ție după credința ta!” rosti Isus, spre uimirea noastră, apoi plecă mai departe, urmat de gloate, spre Ierusalim.

Se zice că la moartea sa orbul a fost îngropat în acele veșminte strălucitoare și că ele pot fi găsite în pământ exact în starea în care erau atunci când Mântuitorul i le-a dăruit. Eu cred că e adevărat; cine nu ne dă crezare n-are decât să pună mâna pe un hârleț și să le caute.

Numai să nu mă întrebați unde ar trebui săpată groapa: nimeni nu a luat aminte de acest detaliu la vremea potrivită, iar acum cimitirul s-a mutat într-un alt loc, unul din acelea cu multă verdeață …

Reclame

12 gânduri despre “Ocheadă

 1. Multe s-ar putea spune dar citindu-va mi-a venit in memorie o patanie povestita de o cunostinta, profesor de sport la Facultatea din Oradea si cred ca are si pregatire in medicina recuperatorie, se stie prea bine ca s-o fi invatat dupa ureche. S-a dus , in timpul liber, intr-un camin de batrani si a intalnit un batran pensionar care avea probleme locomotorii care ,cu ochi de expert si-a dat seama, se puteau rezolva! Si s-a pus pe consiliat omul nostru, a mai venit o data , si inca o data ca sa-l convinga pe batran ca poate sa se vindece! S-a chitit , s-a framantat omul nostru, vorba lui, era cand avea insomnii pentru ca nu intelegea si dintr-odata , bum, revelatia: omul nu vroia sa se vindece!

  I-a spus-o verde-n fata! Raspunsul a venit ca o lovitura de baros: VA ROG SA NU MAI SPUNETI LA NIMENI!
  Nu numai ca s-a obisnuit batranul cu problema lui dar deja tragea si foloase prin santajarea celor apropiati care se cazneau sa-l viziteze cat mai des si sa-i faca toate poftele. Adaptarea la mediu, bat-o vina s-o bata!

 2. „Kleider machen Leute”, o cunoscuta povestire de Gottfried Keller ne spune ca pana la un punct, crearea unei imagini bune, isi are avantajele ei. Parca si printre romani circula vorba ca „haina il face pe om”.

   1. Ne putem intreba; de ce la un moment dat, simtul valorii personale e dat de hainele ce le purtam? Poate fi expresia unui dezechilibru de identitate ce poate fi cauzat atat de lipsa unor bunuri materiale cat si de un handicap fizic.

   2. Nu haina-l face pe om da-l face! Este o norma impusa de catre societate iar omul se conformeaza normelor impuse iar cel mai prost imbracat va fi cap plecat inaintea celui bine imbracat! Nu trebuie facut un mare efort pentru a observa acest aspect , trebuie privit doar in jur, nu e vorba de niciun dezechilibru de identitate, pur si simplu e o umilire pe care nu poti s-o accepti. Pana la un punct e o atitudine indreptatita , de-acolo-n sus raspunsul e dat de articolul de mai sus, de fapt nu e dat , e supus dezbaterii, intelege cine vrea ce vrea sau ce poate sa inteleaga…

   3. E greu sa accepti, tu , fiinta unica, realitatea dureroasa ca esti un nimeni! Cum sa accepti, chiar daca nu stii, simti ca esti facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu!E un paradox ceea ce spun in continuare, un paradox pe care , inainte de-al intelege si de-al expima in cuvinte l-am trait pe propria-mi piele,daca nu accepti, criza iti macina sufletul, intrebarile iti sufoca ratiunea, incet, incet, felul tau de-a fi se schimba si ajungi sa fii un nimeni! Daca accepti, se intampla ceva, ceva din interiorul tau se activeaza, inmugureste, creste, se maturizeaza, pentru ca esti impacat cu tine insuti si chiar daca nu esti inzestrat cu o memorie deosebita sau cu o cultura generala iesita din comun, faptul ca esti un om echilibrat te-ajuta sa vezi viata altfel, un altfel pentru care s-ar putea sa fii invitat la masa regilor si chiar daca nu, cand deschizi gura nu se mai vad hainele rupte de pe tine si nici pantofii pingeliti. De ce ? Pentru ca stii cine esti …!

   4. Bine, depinde de unde incepem sa privim. Cu toate astea, e mai important sa vedem ce este omul din perspectiva Cuvantului, mai putin din cea a societatii, nu credeti?
    Eu vreau sa ma stiu pe mine> hainele sunt vremelnice.

   5. Constatat, ca in lipsa unei identitati naturale solide, suntem gata sa gasim o propta in ceea ce se numim in mod triumfalist „identitatea in Hristos”. Da, crestinul are doua identitati; ce e nascut din carne este carne, ce e nascut din Duh este duh. Si dupa ce suntem nascuti din nou trebuie sa folosim deodorantul.

    Aceasta „ocheada” imi spune ca sunt oameni, mai interesati de ce vad altii la ei decat propria vedere. Dyo poate sa ia in considerare ca astfel de oameni nu-i citesc postarile.

   6. Oricum trebuie sa incepem sa privim de undeva, cat despre criteriul de valori, una e sa-l analizezi de pe metereze, tot lupta se cheama, tragi cu sageti , arunci cu ulei incins, intaresti zidurile, faci tot ce-ti sta in putere sa-ti aperi cetatea, dar daca esti angajat in lupta corp la corp, cu cutitul , cu pumnii , cu dintii …., parca se schimba perspectiva? In ceea ce-l priveste pe om, ce este el, cine este el, n-ave de unde sa stim decat daca il cunoastem, abia dupa aceea perspectiva Cuvantului incepe sa lucreze in viata lui!

    Ultimele dumneavoastra cuvinte sunt foarte curajoase, pe mine ma sperie modul categoric de abordare a unei probleme atat de sensibile, sincer , din cele expuse de Dyo, eu nu mi-am facut o parere despre alegerea orbului cu toate ca banuiesc cam unde bate mesajul celor scrise,daca orbul a trait fericit pana la adanci batraneti si a murit impacat cu sine, alegerea pe care a facut-o a fost cea corecta! De ce zic ca aveti o abordare curajoasa: daca aveti copii,studiu de caz, hai sa complicam, aveti o fetita frumoasa si desteapta foc,un copil cuminte cu care sa va mandriti si-o vedeti cum sufera datorita umilintelor la care e supusa de catre ,,prietenele” ei ca nu are haine ca si ele, dumneavoastra stiti ca este strategia lor de-a se razbuna pe ea ca e mai frumoasa si mai desteapta decat ele! Fetita nu va va zice nimic pentru ca va stie posibilitatile financiare dar nici suferinta n-are cum sa si-o ascunda iar aceasta priveliste trebuie s-o contemplati dumneavoastra.Asa-i ca nu mai e usor sa spunem ca hainele sunt vremelnice, va intelege si ea candva dar pana atunci cutitul se-nvarte-n rana, incet , in fiecare zi …

    P.S.
    Exemplul pe care l-am dat nu e o inventie, face parte din cotidianul pe care-l vedem sau refuzam sa-l vedem…

  1. ,,…Aceasta “ocheada” imi spune ca sunt oameni, mai interesati de ce vad altii la ei decat propria vedere…”

   Pentru aceasta fraza va multumesc, mi-a aliniat niste observatii pe care nu prea stiam cum sa le incadrez. Hai sa aplicam aceasta axioma existentiala, pentru ca e o axioma, e demonstrata de cand au inceput sa puna oamenii piei pe ei, una era sa fii acoperit cu o piele de urs si alta cu o amarata de piele de oaie, deci fraza aceasta s-o suprapunem peste ceea ce in societatea contemporana se cheama MODA. 90% dintre femei se supun neconditionat acestui zeu al modernitatii, multe compromisuri face o femeie dar sa iasa din casa neasortata …., asta se cheama sacrilegiu!

   Multumesc si lui Dyo pentru iluminare, daca ar fi pus in loc de orb oarba, numai ca nu era nicio oarba atestata in Noul Testament, as fi inteles mult mai repede dar e bine si asa, recitirea comentariilor in context este ,,mama succesului”.

   1. O atitudine este reflexia unui mod de-a gandi, un mod de-a gandi se refracteaza, se descompune in atitudini comportamentale! Malefica capcana …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s