Oază


Îi deplângem, în mod legitim uneori, pe cei rătăciți într-ale dogmelor, pe cei ce nu urmează dreapta credință, lăsându-se purtați mult prea ușor în felurite direcții de tot felul de brize de învățătură. Îi uităm însă lesne pe ceilalți rătăciți, nu mai fericiți decât primii, pe aceia care deși au validat dogma așa după cum scrie la carte și-au rătăcit inima în drum spre aproapele, împietriți fiind în dreapta zicere, dar rătăciți în neiubire de Dumnezeu și de cei pentru care Cristos a murit.

Apoi, uităm să ne căim pentru propria noastră rătăcire, în cuvânt, în faptă, în nădejde. Căci în afară de Fiul Omului nu s-a născut alt om supt soare care să nu găzduiască în cămăruța inimii și a cugetului său măcar un bob de gând strâmb, de rostire fără rost, de ifos drăcesc sau de pârdalnică poftă.

Abia după ce ne vom fi astâmpărat din nou setea, din a Sa dreptate, nu din ale noastre spoieli, vom putea face următorul pas, cu frică, cu cutremur, cu nădejde, abia stăpânindu-ne emoția reîntâlnirii cu Mirele …

Reclame

17 gânduri despre “Oază

 1. Am ajuns sa predicam Evangelia Dragostei fara dragoste si nu constientizam dimensiunea prapastiei in care ne aflam. De ce? Pentru ca suntem inca in cadere …

  P.S.
  Primul curs in anul I de teologie , cu decanul facultatii. N-am sa-l uit niciodata pentru ca mi-a spintecat inima , am simtit aceasta durere abia la sfarsitul anului IV , cand am inteles ce-a vrut sa spuna! Am vie in memorie prezenta parintelui decan, tacerea de dinaintea acelor prime cuvinte si oftatul ramas in urma lor! Cuvintele care mi-au strivit inima au fost: LA SFARSITUL CELOR IV ANI DE TEOLOGIE TREI SFERTURI DINTRE VOI VETI FI ATEI … Mi-au trebuit patru ani sa inteleg dar am inteles si ……….nu-i usor!

  1. daca decanul avea convingerea ca ” LA SFARSITUL CELOR IV ANI DE TEOLOGIE TREI SFERTURI DINTRE VOI VETI FI ATEI „, trebuia sa-si de a demisia repede si sa dea foc la sandrama, adica scoala aia de atei.
   Citeva galoane de benzina faceau aceasta frumoasta trebusoara destul de repede.
   Mi-e ca si decanul ala era si el nitel ateu :)…

   1. N-am sa raspund ce am descoperit la finele celor IV ani de studiu, daca cititi printre randuri textul expus spre dezbatere, veti ajunge cu siguranta la aceeasi concluzie cu noi, depinde de experientele pe care le-ati avut cu studentii teologi. Cand ajungi sa-l diseci pe Dumnezeu dupa metoda scolastica, ajungi sa poti argumenta orice si sa tii prelegeri nesfarsite dar sa nu mai crezi in nimic! Vai ce cuvinte frumoase …. doar atat, cuvinte frumoase! In rest , dam din coate, ne expunem, gandim strategii, ne impunem numai ca sa-i dam dreptate lui Darwin! Toate facultatile de teologie se confrunta cu asemenea fenomen, nu cei sfinti razbesc ci cei apti! Adica ateii, cei care s-au catarat pe umerii sfintilor! Sunt atei, doar ca ei nu stiu asta, ei se considera dreptcredinciosi, aparatori ai ortodoxiei si-ai baptismului, a dreptei credinte si-a adevarului! Noroc cu pronia cereasca , se mai strecoara si cate unul care nu e tras la calapod, ce ma bucura pe mine e faptul ca am intalnit destui, nici ei n-au stiut sa-mi explice cum au ajuns unde au ajuns! Exista un Dumnezeu care intervine cand trebuie si unde trebuie! Aceasta realitate noi o numim concurs de imprejurari, un fel al Lui Dumnezeu de-a-si pastra anonimatul!

    Cat despre decan, au fost 8 oameni in acea facultate care mi-au deschis ochii, unul dintre ei a fost el …

   2. Florin, never mind de aia opt; daca scoala produce atei (trei sferturi dintre studenti), se dovedeste a fi o calamiate; e non-productive si periculos. La sfirsitul celui discurs introductiv trebuia sa-ti iei catrafusele si sa pleci acasa. Nu merita riscul.
    Te faci inginer, mecanic sau agricultor si citesti Biblia acasa trei ore pe zi.

   3. Nu cred ca m-ati citit cu atentie! Intelegeti , e un fenomen! Am facut studiu paralel (nu stiau ei cat sunt eu de malefic) pe studentii din Facultatea de Teologie Ortodoxa din Oradea, pe cei de la Seminarul Greco-Catolic din Oradea( aici am avut prieteni de mana intai) si pe cei de la Facultatea Baptista din Oradea, pe cati am reusit sa-i cuprind, si credeti-ma, direct si indirect i-am cam cuprins pe multi. Rezultatul, dezastru, ceea ce am expus mai sus!

    Acuma ce-ati dori , corpul profesoral sa nu recunoasca aceasta deficienta, preotii si pastorii sunt adeptii metodei de aparare a strutului, un profesor, niciodata, chiar daca e preot! Il citez pe cel mai bland si in acelasi timp cel mai dur profesor al meu: ,, Daca nu vi-as spune toate acestea nu m-as putea numi profesor”.

    Dumneavoastra chiar nu vedeti ceea ce se intampla? Ba vedeti pentru ca sunteti o persoana instruita, probabil ca sunteti in faza in care inca nu va vine sa credeti! Veti crede pentru ca ati citit ceea ce am scris eu si tot ce veti vedea de-acum incolo vi se va infige in inima ca un argument a ceea ce a spus cineva candva !

   4. Florin,
    nu cred ca povestea cu trei sfertui dintre studenti atei sa fie si in cazul Facultatii de Telogie ortodoxa; cred ca te-ai referi la cei np, nu-i asa?
    Care a fost cel cu discursul si statistica, un np sau un ortodox?

    In loc sa zica „Daca nu vi-as spune toate acestea nu m-as putea numi profesor”, nenea ala profesor ar fi trebuit sa zica „dat fiind situatia de facto, va sfatuiesc dragi tineri sa o stergeti acasa cit mai repede si sa va faceti ingineri; de ce sa va peirdeti voi sufletul aici, pe bancile acestei prestigioase, sic, scoli teologice”?
    Asa trebuia sa zice cel profesor daca avea mila, cit de cit, de cei tinei ne-experimentati intr-ale vietii.
    Da nu, el a stat acolo pe salariu si a privit cum 2/3 dintre studenti devin atei!
    Nice, ce sa spun!

   5. Doamna Ana, imi pare rau pentru urmatoarele cuvinte pe care le voi scrie , stiu ca sunteti o prozelita, stiu ca ati descoperit ortodoxia, cum ati descoperit-o tine de intimitatea dumneavoastra interioara dar trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, sa punem cartile pe masa:

    ,,Un om avea doi fii . I-a zis unuia dintre ei:
    – Du-te si lucreaza-n vie!
    – Bine, ma duc si nu s-a dus!
    Din pacate aceasta este imaginea crestinului ateu, omul care nu crede in existenta lui Dumnezeu, pentru ca daca ar crede, s-ar duce, ar face, nu din dragoste sau dintr-o teama de-a nu supara fiinta draga care i-a cerut sa-si indeplineasca o indatorire, ci pur si simplu, cu frica si cutremur de pedeapsa care s-ar putea abate asupra lui , nu ca n-a facut ci ca nu si-a respectat o promisiune! Dar asa, dragul de Dumnezeu e numai bun de predicat la prostimea credula, el, cel care predica, stie el cu siguranta cum sta treaba! Sa stii, sa spui, si sa nu faci ,ateism se cheama pentru ca nu crezi in ceea ce stii, nimic din ceea ce stii nu probeaza fapta ta! Sau considerati ca a sluji duminica la Liturghie inseamna a face? Nu, e doar ce se spune, fapta se concretizeaza prin veghea la capul unui bolnav, prin ajutorarea unui orfan sau a unei vaduve, prin o vorba buna pentru cel cazut, printr-o mustrare pentru cel mandru, acestea toate dau marturie si probeaza cuvintele celui care a spus, a celui care duminica de duminica savarseste Sfanta Liturghie! Ce marturie, ce proba , cand preotul nu-si cunoaste enoriasii , nici macar dupa nume darmite dupa problemele pe care le au! Cum va fi probata credinta acelui preot ? Prin cuvintele frumoase pe care le rosteste duminica in biserica, sau prin vocea puternica de bariton care umple spatiul liturgic cu melodioasa-i sonoritate , sau poate prin zambetul cald de la finalul slujbei! Unde se va duce acel preot sa caute oaia cea pierduta cand bietele-i mioare zac in mizerie iar el se multumeste sa zica din cand in cand la plural: Ajuta Dumnezeu!
    Acesta este crestinul ateu, produsul facultatilor de teologie, a pus si domnul Chis degetul in rana( iar va lungiti la text, domnu Chis !), vine bietul om la facultate sa invete si el o meserie, meseria de preot sau de pastor, invata pe branci, tinuta exemplara, prezente la biserica, nimic de reprosat, student eminent ,numai sufletul nu stim unde e ? S-a secularizat si s-a adaptat la trendul actual!

    Imi pare rau, cum spuneam si la-nceput, pentru aceste cuvinte dar daca nu suntem constienti de realitate chiar nu vom putea sa facem nimic, doar sa ne certam si sa ne aratam cu degetul unii pe altii! IUBITI-VA UNII PE ALTII CUM V-AM IUBIT EU! Cat ne va trebui pana sa ne deschidem inima sa primim aceste cuvinte in ea? Ne va trebui un necaz mare , mare de tot, sa ne plangem unii altora de mila , doar suferinta aduna sufletele impreuna si cerne ceea ce a mai ramas din credinta! OARE FIUL OMULUI , CAND VA VENI, VA MAI GASI CREDINTA PE PAMANT?Pe mine ma cutremura aceste cuvinte, de fiecare data cand mi le amintesc, de fiecare data ….

    P.S.
    Fratele meu, inainte de-a fi facut preot, a vrut sa renunte la preotie tocmai datorita acestui flagel, a zis ca el nu poate sa se lupte cu morile de vant si nici sa-si bata joc de sufletele oamenilor! Duhovnicul lui, l-a privit , a zambit si i-a zis ca pentru cele spuse stie ca va fi cu adevarat un preot! Daca nu si-ar fi pus aceasta problema ar fi avut indoieli in ceea ce-l priveste si chiar sfintia sa(este calugar duhovnicul fratelui meu) i-ar fi spus ca nu e vrednic sa-i slujeasca lui Dumnezeu! Asa , acum e preot si e un preot iubit, n-am zis bun, am zis un preot iubit!

  2. Florin,
   oile pierdute din Siria (ca sa luam aceasta tara lovita de necazuri) au fost gasite de misionari ortodosci (sau catollici) de vreme ce nu prea se gaseste picior de np pe acolo.
   Victimele crestine sunt dintre ortodocsi si catolici, nu dintre np.

   Musai sa te uiti la ce fac altii daca nu poti tu insuti sa misionezi.

   1. Doamna Ana, pe mine nu trebuie sa ma convingeti, eu sunt ortodox, iubesc aceasta religie mai presus de oricare alta, nu stiu daca mi-as da viata pentru ea dar nici nu vreau sa stiu, toate la timpul lor! Dar nu pot sa nu vad ceea ce se-ntampla si sa ma bucur de ceea ce mai avem inca! Nu suntem noi de vina, nici eu, pentru cele spuse, nici dumneavoastra, pentru ca va doare cele spuse de mine, stiu ca va doare, prea incercati sa-mi influentati gandirea numai sa dau raspunsul dorit! Nimeni nu e vinovat pentru ce s-a intamplat in trecutul istoric, pentru ceea ce au facut imparatii bizantini din ortodoxie, pentru ceea ce i-a facut catolicismul ortodoxiei si invers, pentru ceea ce i-a facut islamul ortodoxiei, pentru ceea ce i-a facut curentul umanist , nimeni nu e de vina! S-a intamplat si gata, am ramas cu ceea ce am ramas dar trebuie sa ne fie clar cu ceea ce am ramas, pentru sinceritatea de-a recunoaste Dumnezeu rasplateste, ceilalti frati din celelalte confesiuni sunt dezarmati pentru ca nu au ce sa ne reproseze pentru ca noi insine recunoastem! Dar , si aici exista un DAR mare, in mileniul III, inca mai sunt ,,nebuni” care se retrag in manastiri, nu in manastiri, in pesteri, din dragoste pentru Dumnezeu! In acestia sta puterea ortodoxiei, de la ei ne tragem noi vitalitatea, la ei fugim ca sa cautam raspunsuri cand ne coplesesc grijile lumii. Si pentru aceea iubesc ortodoxia, pentru acesti ,,nebuni” care lasa totul si-i urmeaza lui Hristos! Se stie , cea mai grea viata cenobitica o au ortodocsii, la catolici , cu mici exceptii, viata monahala e trai de pension.
    De-aici isi trage Ortodoxia forta, si din invatatura inaintasilor care se dinamizeaza de la generatie la generatie ….

    P.S.
    Unul din obictivele Uniunii Europene, n-o vor recunoaste ei nici in ruptul capului, referitor la Grecia, a fost si distrugerea centrului monastic de la Athos. Oare de ce …?…

   2. In trecutul apropiat am participat la o discutie tematica organizata intr-o biserica baptista, atunci am avut bucuria s-o cunosc si pe una dintre comentatoarele de pe acest blog( are si ea un blog), tema era pur si simplu biserica, ce-a mai ramas din conceptia de biserica in mediul evanghelic? Chiar m-am bucurat ca am reusit sa-mi rup din timp si sa particip, pentru ca a fost o discutie foarte sincera, intr-un fel fiecare dintre cei care s-au inscris la cuvant aveau dreptate.
    La un moment dat s-a abordat tema Liturgica, aici am insistat eu mai mult pentru ca aveam eu un mare semn de intrebare, de pe acest blog am ramas cu ,,semnul” si-am zis sa profit mai ales ca erau de fata intelectuali, oameni cu coloana vertebrala! A trebuit, discutia cerea lamuriri suplimentare din partea mea, sa explic diferenta dintre Liturghia ortodoxa si cadrul liturgic neoprotestant, intre sacru si ceremonialul de inchinare! Nu stiu daca am vorbit 3 minute, cei pe care i-am putut cuprinde cu privirea( eram dispusi radial, un fel de masa rotunda, fara masa doar cu scaune), m-au privit exact cu aceeasi privire pe care am avut-o eu si altii ca mine, cand am descoperit Liturghia. Au fost fascinati!
    Niciodata nu poti sa impartasesti frumosul cu cineva daca nu te bucuri si tu de frumosul lui si daca nu-ti recunosti partea urata care nu lasa frumosul tau sa fie si mai frumos! Acest adevar l-am descoperit mai demult, nici macar nu l-am cautat, m-am trezit in mijlocul lui, intr-o discutie contextuala poate-l voi aminti intr-un viitor , ati bagat de seama, eu nu ma sfiesc sa vin cu exemple din viata mea personala, intaresc ceea ce sustin si, ce e cel mai important, umanizeaza textul. Trebuie sa constientizam ca in spatele cuvintelor sunt oameni…, suntem pe un blog evanghelic! Unii se lasa descoperiti, ceilalti ridica ziduri de cuvinte pentru a se proteja! Din pacate, o spun cu toata responsabilitatea, de ei insisi !

 2. Ba s-au născut doi, unul cu 6 luni înainte și altul I-a dat naștere lui Hristos. Hristos este Fiul lui Dumnezeu, născut fără păcatul strămoșesc din Fecioară. Asta îl deosebește de ceilalți oameni.

 3. Este scris;” Ȋi uităm ȋnsă pe ceilalţi rătăciţi, nu mai fericiţi decȃt primii..”
  Acestia la fel si pe timpul Domnului Isus nu au putut avea parte de reclama in ochii publicului fiindca ajungeau in arest ,in puscarii.Si chiar in fata dregatoriilor.
  Azi este la fel .Sponsorizarile si reclamele ajung la cei care se expun in puterea carismei si au conectii la cei cu putere de a distribui reclama.Si in corporatiunile cu putere de globalizare reclamele ajung puternice si cu efect si astfel mereu sint pe profit si in confort,lux.Deci sa nu fim surprinsi .Sanhidreul avea putere,confort si o mare influienta asupra poporului dar Domnul Isus spune;”58. Isus i-a raspuns: „Vulpile au vizuini, si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.”
  si azi cu multi adevarati slujitori se intimpla la fel iar altii traiesc in confort ,lux si nu stiu ce sint lipsurile chiar daca ajung in evanghelizari sint cazati la hotele de lux cu mese pline de bunatati!!!!Doar accesati si din pozele cu care se lauda se poate vedea !!!Azi transparenta prin puterea tehnologiei ne da ocazia sa vedem ce se intimpla daca stim ce sa accesam si sa intelegem „adevarul’Si despre acest lucru explica si Domnul Isus;”46. „Paziti-va de carturari, carora le place sa se plimbe in haine lungi si sa le faca lumea plecaciuni prin piete; ei umbla dupa scaunele dintai in sinagogi si dupa locurile dintai la ospete;…”

 4. Scoala teologica ca orice scoala tehnica ,profesionala de profil instruieste si califica persoane pentr a ajunge profesionale si calificate in meserie !Da o diploma si astfel persoana ajunge calificata pentru a incepe meseria!!Aceste meserii calificate expun persoane care in cursul vietii mereu ajung la perfectionarea meseriei prin puterea practicii.Dar uitam ca teologia este in mediul spiritual si normal trebuie sa dezvolte persoane care sa implineasca si „LEGEA DIVINA” care daca este cunoscuta ,inteleasa ;prin principiul ei transforma personalitatea umana in puterea sfintirii ,neprihanirii pentru a se ajunge la stare de desavirsire si putere de a beneficia de noile capacitati umane care se dezvaluie prin RODUL DUHULUI SFINT(Galateni cap.5 cu 22 la 26.Iar preotii ,pastorii,deaconii si toti ceilalti slujitori care lucreaza pentru formarea „TEMPLULUI VIU ” trebuie sa fie un exemplu pozitiv si sa traiasca in imitarea vietii Domnului Isus si a ucenicilor care au ramas alaturea de El .
  Nu trebuie sa se abuzeze pozitiile si nici nu trebuie incalcate poruncile Tatalui Ceresc si a Domnului Isus .
  In viata profesionala daca un medica ,un soldat,un ofiter ,un tehnician de I.T. ,o asistenta medicala isi abuzeaza colegii,,pacientii,ori saboteaza productia care aduce pierderi mari si costisitoare ;ce se intimpla ?Si la ce se ajunge?Cu atit mai mult in parte spirituala fiindca despre astfel de persoane gasim scris;”28. Luati seama, dar, la voi insiva si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau.
  29. Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vari intre voi lupi rapitori, care nu vor cruta turma;
  30. si se vor scula din mijlocul vostru oameni care vor invata lucruri stricacioase, ca sa traga pe ucenici de partea lor.
  31. De aceea vegheati si aduceti-va aminte ca, timp de trei ani, zi si noapte, n-am incetat sa sfatuiesc cu lacrimi pe fiecare din voi.
  32. Si acum, fratilor, va incredintez in mana lui Dumnezeu si a Cuvantului harului Sau care va poate zidi sufleteste si va poate da mostenirea impreuna cu toti cei sfintiti.”
  Mesajul este simplu ,plin de adevar ,insa abuzat !Si tare imi este frica ca si azi Dumnezeu Tatal si Domnul Isus va lasa celor cu diplome teologice care incalca legamintul un mesaj trist .De fapt el este lasat si se cunoaste soarta fiecaruia prin ceea ce face si realizeaza.Cuvintele din cartea apocalipsei dezvaluie mesajul :”7. Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, si el va fi fiul Meu.
  8. Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatorii la idoli si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua.”
  trist si dureros este pentru cei care ajung inselati si atrasi in capcana lor .Din ce cauza Domnul Isus explica si mesajul este relatat in evanghelia lui Matei capitolul 23 .
  Deci sa intelegem ca pe linga calitatea profesionala ce ne determina meseria ,profesia ,este nevoie si de un „CUGET CURAT” si de a accepta calitatea divina mai presus decat ceea fireasca .Fiindca aceste doua puteri ;”DIVINUL SI FIRESCUL” mereu sint in lupta si au puterea sa ne transforme mai presus decat calificarea profesionala.Si acestea trebuiesc mereu controlate si date prioritati dupa cum este scris :”16. Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti.
  17. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti.”24. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei.”

 5. Cum poti sa propovaduiesti IUBIREA cand tu esti un „deshert”…sau cum poti sa IUBESTI cadn tu nu cunosti IUBIREA…cum poti sa fii bun cand tu nu cunosti bunatatea….Din punctul meu de vedere, in facultatile de teologie, se pun bazele acestor „notiuni”….se dau niste piste, niste carari de urmat…dar depinde de fiecare dintre noi a ni le insusi si a le propovadui mai departe….

  1. Ma bucur ca ne-ai gasit Cosmin B. , ne stim de mult timp, de mult prea mult, m-as bucura daca ni te-ai alatura pentru a aduce un strop de speranta si putina bucurie celor care vad doar judecata si pedeapsa, fapta inutila si mantuire doar prin credinta! O singura regula impune proprietarul blogului, citindu-l o sa-ti dai seama ca-i de-al nostru, unul care-n alte vremuri ar fi fost ars pe rug fara judecata, regula care-o impune este ca nu admite atac la persoana, daca te cenzureaza sa nu te superi, nici eu nu m-am suparat, doar asa putem sa invatam bunele maniere internautice, de la MAJOR DOMUS …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s