Ce gȃndim cȃnd nu citim (11)


Nu orişicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.

Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am mers noi la biserici carismatice în Numele Tău?”

Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.”

(După Ev. lui Matei 7:21-23)

45 de comentarii

 1. Bine, trimite-ma-n Iad pentru ca merit tot ceea ce zici ca merit dar adu-ti aminte si de mine ca si eu sunt copil al Tau, asa cum sunt port in trupul meu chipul slavei Tale !

  Va avea curaj cineva sa dea un asemenea raspuns? Probabil Talharul de pe Cruce si cel asemeni lui, dispretuitii la a caror priveliste ne intoarcem fata, pentru a nu-i vedea, sunt mult prea murdari pentru a putea sa fie Fii de Dumnezeu.

   1. Pomeneste-ma cu adu-ti aminte, nu vi se pare ca se armonizeaza sau ca rezoneaza,nu sunt identice dar vin una dupa alta, ca doar nu cred ca s-a gandit talharul sa-si faca Hristos pomana cu el, hai ma si tu-n Rai ca e loc destul ?

   2. @Loren

    E greu de crezut ca niste oameni atarnati pe cruce puteau purta astfel de dialoguri cu iz teologic. Durerile erau dintre cele mai atroce, condamnatul respira cu mare dificultate iar de vorbit ar fi fost aproape imposibil. Nu spun ca Isus nu ar fi putut schimba cateva vorbe cu mare efort, dar foarte probabil spusele lui si a celor de langa el au fost ”prelucrate” astfel incat sa aiba o anumita semnificatie.

   3. Scuze de interventie: nici eu nu cred ca talharul de pe cruce a intrat intr-o discutie teologica, doar ca, aflat in proximitatea mortii, a gasit o ocazie sa-si rezolve necazurile legate de viata de apoi. 🙂 Discutia inregistrata de evanghelist este cat se poate de plauzibila, avand in vedere circumstantele.

   4. Dyo, e adevarat ca a fost asa sau cel putin asa credem, lumea uita un amanunt , dialogul dinainte de final, nu stiu de ce se marjeaza doar pe ceea ce a postat Loren, talharul zice asa : Noi ne meritam soarta , pentru faptele noastre dar Omul acesta este nevinovat! Deci, explicit, merit sa merg in Iad , faptele mele si chiar eu recunosc ca merit sa merg in Iad dar daca Tu zici ca exista o Imparatie , pomeneste-ma si pe mine , poate va fi cumva o cale sa-mi fie si mie mai usor sa indur chinurile pe care le merit ? Raspunsul pe care l-a primit a fost peste asteptari, psihologia vremurilor pe care le traim confirma faptul ca si acum tot peste asteptari este odata ce ne straduim sa facem ,,atletism” spre mantuire, slalom urias printre acei asemenea talharului ! Acesta a fost gandul meu pe care am vrut sa vi-l impartasesc cand am postat primul comentariu…

 2. …de fapt ce intelegeti prin conceptul de biserica …si ce o fi vrut sa spuna Domnul prin ,,biserica Mea,,…nu sint intrebari tendentioase…eu personal cred ca biserica adevarata inca nu a fost zidita…

   1. …Domnul a rascumparat prin jertfa Sa pe cei ce erau sub lege…si pe neamuri prin credinta…?

   2. ba da, TOT Israelul va fi mantuit, numai ca nu toţi cei ce se coboară din Israel sunt Israel zice acelasi Apostol Pavel …

  1. Odata ce te-ai nascut pe Lume, esti un argument al realitatii Bisericii lui Hristos, ca nu vrei sa fii o caramida din zid sau ca nu crezi ca ar mai trebui infrumusetata Biserica sau si mai rau, sa astepti s-o zideasca altii cu speranta sa-ti ramana caramida doar tie…. asta e doar problema ta , relitatea e ca te-ai nascut, ai invatat si trebuie sa fii ! Ce ? Deocamdata fiecare ce-l taie capul, la sfarsit , fiecaruia dupa taierea capului …. cu smerenie sau cu revolta , dupa cum ne-a fost dat sa invatam! Toata aceasta viata este o repetitie(demostrabila, e destul sa privesti in jur , acum , de exemplu , e toamna ….) pentru acel raspuns final! Nu comcepte teologice, sau versete memorate ci doar: DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU ! Atat! Pare simplu dar nu e pentru ca ne e data o viata sa-nvatam. Dumnezeu stie cat e de greu…., doar omul crede ca e usor pentru ca nu-l mai doare aerul pe care-l respira, asa cum il durea atunci cand s-a nascut …

  2. Ce a vrut sa spuna Domnul prin ”biserica Mea”? In niciun caz ceea ce au inteles o buna parte a crestinilor, aceea de a se izola intr-un mediu inchis de restul dupa modelul iudeu conform caruia idealul de imparatie divina era aceea in care ar fi trait numai ei. Dar sa vezi surpriza. In loc ca Isus sa inchida granitele si sa impuna obligativitatea ”vizei” pe care unii o numesc botez, altii acceptarea nu stiu carui punct de doctrina, a daramat orice bariera de neam, sex, religie etc. extinzand conceptul de imparatie, daca vrei si de biserica, pe tot pamantul.

   1. Sunteti indulgent cand spuneti ca o buna parte a crestinilor au inteles, eu zic ca marea majoritate au o intelegere asa mai trunchiata . Sunt trei religii monoteiste, iudaismul si celelalte doua izvorate din iudaism, crestinismul si islamismul, toate promoveaza pacea si dragostea Dumnezeului unic iar oamenii , in numele acestei dragoste, se casapesc de 2000 mii de ani. Cati sunt cei care au inteles adevaratul mesaj al Cuvantului lui Dumnezeu? Putini dar destui ca sa ne mai rabde Dumnezeu si pe noi astialalti .

 3. „marcel s”scrie;”
  octombrie 23, 2013 15:14…de fapt ce intelegeti prin conceptul de biserica …si ce o fi vrut sa spuna Domnul prin ,,biserica Mea,,”
  Raspunsul il gasim in Evrei cap.12;”Si fiecare grup de inchinare trebuie sa-si indrepte privirile ,trairea si dorinta spre a ajunge la modul exemplar „..Biserica celor intai nascuti, care sunt scrisi in ceruri, de Dumnezeu, Judecatorul tuturor, de duhurile celor neprihaniti, facuti desavarsiti,
  24. de Isus, Mijlocitorul legamantului celui nou, si de sangele stropirii, care vorbeste mai bine decat sangele lui Abel.
  25. Luati seama ca nu cumva sa nu voiti sa ascultati pe Cel ce va vorbeste! Caci, daca n-au scapat cei ce n-au vrut sa asculte pe Cel ce vorbea pe pamant, cu atat mai mult nu vom scapa noi, daca ne intoarcem de la Cel ce vorbeste din ceruri,
  26. al carui glas a clatinat atunci pamantul, si care acum a facut fagaduinta aceasta: „Voi mai clatina inca o data nu numai pamantul, ci si cerul.”
  27. Cuvintele acestea „inca o data” arata ca schimbarea lucrurilor clatinate, adica a lucrurilor facute, este facuta tocmai ca sa ramana lucrurile care nu se clatina.
  28. Fiindca am primit, dar, o imparatie care nu se poate clatina, sa ne aratam multumitori si sa aducem astfel lui Dumnezeu o inchinare placuta, cu evlavie si cu frica,
  29. fiindca Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”.
  Si despre aceasta Biserica si ap.Pavel ne explica noua „neamurilor”;Efeseni cap.2;”…voi, care altadata erati Neamuri din nastere, numiti netaiati imprejur de catre aceia care se cheama taiati imprejur, si care sunt taiati imprejur in trup de mana omului:
  12. aduceti-va aminte ca in vremea aceea erati fara Hristos, fara drept de cetatenie in Israel, straini de legamintele fagaduintei, fara nadejde si fara Dumnezeu in lume.
  13. Dar acum, in Hristos Isus, voi, care odinioara erati departati, ati fost apropiati prin sangele lui Hristos.
  14. Caci El este pacea noastra care din doi a facut unul si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea,
  15. si, in trupul Lui, a inlaturat vrajmasia dintre ei, Legea poruncilor, in oranduirile ei, ca sa faca pe cei doi sa fie in El insusi un singur om nou, facand astfel pace;
  16. si a impacat pe cei doi cu Dumnezeu intr-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrajmasia.
  17. El a venit astfel sa aduca vestea buna a pacii voua, celor ce erati departe, si pace celor ce erau aproape.
  18. Caci, prin El, si unii si altii avem intrare la Tatal, intr-un Duh.
  19. Asadar, voi nu mai sunteti nici straini, nici oaspeti ai casei, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu,
  20. fiind ziditi pe temelia apostolilor si prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos.
  21. In El toata cladirea, bine inchegata, creste ca sa fie un Templu sfant in Domnul.
  22. Si prin El si voi sunteti ziditi impreuna, ca sa fiti un locas al lui Dumnezeu, prin Duhul.”

  1. …este vre o diferenta intre mireasa lui Hristos si biserica zidita de apostolul Pavel…sau Domnul i a dat cinstea lui Pavel de ai zidi propria biserica…Isaia,Ioel vorbesc de mireasa Domnului in spirit nationalist ori inspirati de Duhul Sfint…???

 4. @Florin Betea

  Putini, intr-adevar, au inteles ca Isus nu a venit sa intemeieze o noua religie, ci sa se raporteze la toti oamenii ca fiind membrii dintr-o mare familie. Sau imparatie, biserica in termeni biblici. Aceasta conceptie s-a dovedit cam indrazneata pentru sec I si nu prea a prins. Dar in sec. XXI cum stam? Din pacate nu prea bine. Fiecare religie, respectiv denominatiune este exclusivista in felul ei, iar mai deschisi spre o astfel de perspectiva sunt tot cei fara apartenenta religioasa.

  Omul se agata de religie pt ca ii imprima o identitate, un sentiment de siguranta. Dar daca ne uitam la Isus vedem ca nu s-a identificat nici cu religia neamului sau, nici cu ceea ce noi numim crestinism, a fost El insusi.

 5. Faptul ca ne agatam de religie pentru o siguranta , pentru o dorinta de apartenenta nu e un lucru rau, nu putem trai pe pamant fara a avea niste repere existentiale. Nu aici vad eu problema, consider ca pericolul vine din acea convingere ca punandu-te sub protectia unei invataturi sau a unor norme de comportament , gata, ai desoerit adevarul. Ai descoperit doar iluzia, norma canonica e doar un pas, numai unul, pentru a te descoperi, pentru a fi tu insuti ! Trebuie sa-l faci, fara el , nu poti merge mai departe, ai nevoie de acest pas chiar daca unii la un moment dat al vietii tale te vor cataloga drept fanatic religios, dar daca ramai doar la acel pas la care ai ajuns sustinand revelarea absolutului transcendent e ca si cum te-ai uita la un fagure de miere si ai incera sa-i descrii gustul doar studiind mimica celor care se infrupta din el ? Din pacate acesta este pericolul preotiei universale, fiecare este convins ca poate sa inteleaga mesajul lui Dumnezeu doar citind Biblia , si sunt convinsi ca asa este. E atat de simplu, citesti un manual de instruire pentru pilotarea unui avion de pasageri, te urci cu incredere la manse, peste umar le zici oamenilor sa aiba incredere , manualul este atestat de nu stiu cate comisii, si decolezi cu o fata zambitoare ! Pentru mine e de-a dreptul grotesca o asemenea gandire.

  1. Ideea de preotie universala nu este neaparat legata de citirea Bibliei. Ucenicii Mantuitorului nu stiau carte, in Fapte se spune ca Ioan si Petru erau necarturari, dar asta nu i-a impiedicat sa fie preoti in sensul indicat de NT. De aceea nu cred ca analogia ta cu pilotajul unui avion este potrivita. Decat poate in cazul in care cineva citeste manualul respectiv si se urca singur in avion.

   1. Ideea de preotie universala , ma refer strict la contemporaneitate , e ca oricine poate sa inteleaga mesajul lui Dumnezeu prin propriile-i puteri! Sunt de-acord ca oricine, Dumnezeu poate sa i se reveleze uni cioban sau unui cersetor, Duhul sufla oriunde, dar nu pot sa percep notiunea de oricine luata asa la gramada, oricine desemneaza o entitate , un individ, luat la intamplare daca e s-o spunem la modul cel mai vulgar, nicidecum o gasca cu pretentii de-a detine adevarul revelat intr-un mod exclusivist … Acesta este punctul meu de vedere in ceea ce priveste enuntul de mai sus. Petru , Ioan, ceilalti…, au fost alesi pentru a transmite, marea majoritate sunt alesi pentru a implini cele transmise ! Nu toti sunt vase alese, de fapt toti suntem alesi dar trebuie sa fim bucurosi pentru alegerea pentru care ne-a randuit-o Dumnezeu pentru fiecare ! Vas de ocara ai fost ales, esti si tu necesar doar tot Dumnezeu a fost Olarul care te-a modelat, cand vii si-ti atribui apelative de atotstiutor deja se naste o problema, una mare, incerci sa fii ceea ce nu esti! In momentul cand faci ascultare si te bucuri pentru ceea ce esti, doar atunci se pogoara harul asupra ta, doar atunci poti sa devii pastor de oameni, atunci poti sa le spui oamenilor peste umar, da, fiti linistiti , am citit manualul din scoarta-n scoarta dar am practica pe acest avion atat de multa ca ii cunosc si ultimul surub .

 6. Eram prin Roma…cand prin 2006 s-a tinut un Sinod cam cu toti reprezentantii teritoriali ai Bisercii Catolice…in jur de vreo 200 si de episcopi…Sinodul a durat cam 3 saptamani…S-a dezbatut argumentul Euharistiei. Episcopii s-au impartit in „enspe mii” de comisii si subcomisii…Toata treaba asta a durat, cum spuneam cam 3 saptamani…S-a gatat Sinodu’ iar cam la un an si a iesit o enciclica referitoare la Euharisitie…semanata de PP Benedict…Anul premargator aparitiei a fost unul de maturare si aprofundare a ceea ce au „dicutat” comisiile episcopilor…si apoi voilà l’encyclique…Riscul de a o lua pe aratura e mare…tocmai de aceea…”unde-s multi puterea creste”….si riscul erorii se diminueaza…Sa nu va imaginati ca toti au concordat…dar…s-a ajuns la un NUMITOR COMUN…Eu cam asa vad…lucrurile….E simplu sa ai busola si harta…si gata…ajung unde trebuie….Dar harta si busola trebuiesc nordate concomitent…..ca de nu, o cam o iei pe aratura….

 7. …interpretarea scripturilor depinde viziunea pe care ai primit o :locala, globala universala…exprimarea viziuni va fi oricum subiectiva…mintea religioasa cautind sa o aseze in limite teologice…Allamaris L a perceput pe Dumnezeu in afara cadrului religios…presupun…ceilalti sinteti religiosi…se poate sa treaca mai multe generatii pina la zidirea adevaratei biserici …la Dumnezeu timpul nu conteaza…la noi da…

  1. Definiti notiunea de religios, s-ar putea ca eu sa-l consider pe Allmaris altcumva decat il considerati dumneavoastra, s-ar putea ca acest religios sa capete forma prin faptul ca un om este privit dintr-o alta perspectiva decat cea impusa de norma canonica ? Ce pare aveti?

   1. …perceptia si apoi revelarea a ceea ce ai perceput prin simturi si sentimente te limiteaza la cadrul religios…adevarul poate fi relevat doar unei minti duhovnicesti…

   2. ,,Adevarul poate fi revelat doar unei minti duhovnicesti…”

    Char ma faceti sa zambesc 🙂

   3. …am spus,, relevat,,…citeste cu atentie …eventual foloseste dictionarul explicativ al limbii romane…fara ironie…

   4. Problema in comentariul dumneavoastra e acel inofensiv ,,doar”, daca ati fi spus ca adevarul poate fi revelat unei minti duhovnicesti , da, asa este , odata ce impuneti ca si adevar absolut ca doar mintea duhovniceasca e in stare sa perceapa adevarul, dati-mi voie, chiar se lasa cu un zambet, unu asa mai stramb … In conceptia dumneavoastra nu-si au locul un Ciprian al Cartaginei, o Maria Magdalena, o Maria Egipteanca, un Fericit Augustin …. si as putea sa continui . Nu poti sa te lansezi in pareri personale fara sa ai o minima baza canonica , o regula de ghidare ! De fapt am uitat, in mediul neoprotestant este incurajata parerea personala si improvizarea .

   5. Mai trebuie sa fac o precizare pentru a nu ma corecta ca nu fac diferenta dintre revelare si relevare, intre descoperire si evidentiere, contextul expunerii dumneavoastra nu face vreo diferentiere vizibila intre aceste doua aspecte, posibilitatea de interpretare din perspectiva revelatiei este fara niciun echivoc ! Chiar interpretand mergand de la sensul cuvantului relevare, nu vad care-ar fi diferenta, tot ,,doar” neprihanitii ies in evidenta ca si-o conditie sine-qua-non .

   6. …nu sint neoprotestant…privesc iudaismul ,islamismul,si crestinismul ca medii religioase cu caracter temporar…iudaismul inca il asteapta pe Isus ca Mesia…islamismul il accepta pe Isus ca profet…crestinismul crede in Isus ca fiu a Lui Dumnezeu…nu incerc sa imi formez un crez la care sa imi justific apartenenta…Il consider pe Isus ca intruchparea Dumnezeului Unic, Ii respect creatia si ma silesc sa iubesc toate fiintele create de El …ca sa nu mai fi religios ai nevoie sa depasesti bariera etnica ,nationala,rasiala…statutul de cetatean al cerului il primesti dupa multe examene…nu ma supara ironiile tale …asa e romanismul…

   7. Jos palaria , domnule , jos palaria !

    Nu caut scuze dar trebuie sa ma explic, inaintea propriei mele constiinte trebuie sa ma explic, ironia si bascalia sunt arme de aparare pe care mi le-am dezvoltat in timp, prin ele descopar oameni … Ma bucur ca te-am gasit si pe tine, chiar daca doar virtual , am insa certitudinea ca mai sunt inca multi ,,neincadrati” spiritual, chiar daca nu gandim la fel mergem pe aceeasi cale, iata de ce ma bucur …

  2. @Marcel

   Pot sa spun ca l-am cautat pe Dumnezeu in cadru religios, dar si in afara lui. Ne place sau nu, biserica institutie (indiferent care ar fi aceasta) prezinta un Dumnezeu limitat de propriile dogme. Daca ma uit prin ograda neoprotestanta de exemplu, nu stiu sa fi avut loc in ultimii 100 de ani o reevaluare a doctrinei. Imi pare rau ca nu am retinut numele autorului pe care il cita cineva la un moment dat, dar spunea ca a ne inchina Dumnezeului de ieri inseamna a ne inchina unui idol. In pilda talantilor, cel care a luat-o pe coaja a fost unul care nu a facut nimic cu ce a primit de frica stapanului, de lene si lipsa de interes. Daca Biblia ne-a fost incredintata, nu trebuie sa ne multumum cu ce am mostenit in materie de interpretare, ci sa cautam noi sensuri care sa ne aduca mai aproape de o intelegere corecta, chiar daca cei care vor ingropa talantul ne vor numi eretici, apostati, etc

 8. @Dyo

  Nu am cunostinta de alte referinte in afara de Biblie in care sa apara persoane crucificate care sa poata conversa. E foarte putin probabil ca asa ceva sa se intample avand in vedere ca inainte de actul barbar propriu-zis, condamnatul era torturat ca la carte, dupa care pus sa isi duca crucea, apoi atarnat si strapuns de asa maniera incat a vorbi ar fi fost aproape imposibil.

  Daca discutia a avut loc eu nu as spune ca a fost inregistrata, ci mai degraba editata astfel incat persoanele careia Evanghelia li se adreseaza sa primesca un mesaj, o invatatura. Mi se pare foarte interesant faptul ca talharul cere ca Domnul sa isi aduca aminte de el undeva in viitor, iar Isus nu face altceva decat sa aduca Imparatia in prezent, spunandu-i ca nu trebuie sa mai astepte, astazi va fi cu El in rai, in imparatia lui Dumnezeu.

   1. Da’ in Patimile lui Cristos cu Maia Morgenstern cum era? Ca doar se dorea mai realist. Trebuie sa il revad ca nu imi aduc aminte

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s