Răbdare


Adesea pe paginile Scripturii graba este cu severitate pedepsită. Noi am face lucrurile mult mai repede dacă ar fi după mintea noastră. Dar oameni precum Avraam, Moise, Saul, David sau chiar precum cele două surori, Marta și Maria, ca să dau doar câteva exemple, pot depune mărturie că la drum cu Dumnezeu nu e rost să zorești lucrurile. Dimpotrivă, El pășește foarte rar, cu calm, fără pic de grabă. Nu-l vei scoate vreodată din ritmul Său. (Orice asemănare cu persoane reale ale zilei este cu totul, și subliniez asta, cu totul întâmplătoare!)

În relație cu El, domnește inflația de clipe negrăbite. Nu te lasă să-L apuci așa, numai ce te-ai născut din nou și deja să Îl ții de picior. Se cere plătit un preț al cunoașterii, iar una din valutele forte musai necesare în acest negoț este răbdarea. Dacă o ai la îndemâna pe cea numită îndelungă … scoate-o la bătaie!

Avem un Dumnezeu care se ascunde de cei ce vor să-L cuprindă prea repede. Cei ce grăbesc istoria și se umflă prematur în baierele inimilor lor, încercând să crească într-o zi cât alții în șapte, vor fi puși repede în fața imposibilelor alegeri, a capetelor de drum.

Un exemplu în acest sens – vă ajunge, deocamdată – este tânărul acela bogat, din Evanghelii. El putea să-și continue căutarea vieții veșnice prin păzirea poruncilor – doar i-a zis-o și Mântuitorul că este bună, să o țină tot așa – dar el, nuuu: dă-mi o scurtătură! Din tinerețe merg pe calea asta, vreau una mai rapidă! Bine, fie, i-a zis Isus, iată calea cea foarte scurtă, pe care ai cerut-o. Ești binevenit.

De neumblat, a răspuns trist, tânărul grăbit. Deh, se pare că nici tinerii de atunci nu erau ce au fost odată …

Poate că e mai bine să nu întrebăm atâtea, ci să mergem alături de El, chiar dacă vom avea nevoie de încă o veșnicie pentru a ajunge la destinație. Chiar dacă nu știm cât va dura călătoria. Am ajuns deja? Hmmmm.

Cine știe, poate că alergând mai lent, vom ajunge mai repede. Studiile nu ne pot confirma asta, așa că nu ne rămâne decât confirmarea pe care ne-o dă credința. V-ajunge? Sau sunteți prea grăbiți …

8 comentarii

 1. Din păcate, logica lui ACUM e la fel de necruţătoare cu răbdarea noastră adormită ca şi logica lui ATUNCI cu nerăbdarea bătrânească: acum trebuie să mergem alături de El, şi chiar acum. Mai târziul cine ştie dacă mai vine sau nu…

 2. Iosif a asteptat 13 ani…..Avraam a asteptat 25 de ani….Moise a asteptat 40 de ani…..insusi Isus a asteptat 30 de ani…….de regula, cine asteapta face parte dintr-o companie foarte selecta…

 3. Te-am strigat cu disperare,cu durere si plangand
  Te-am chemat in zile grele si-n necazuri, lacrimand
  Te-am rugat sa-mi dai lumina, o gandire inteleapta
  Iar in marea-ti bunatate mi-ai spus doar atat:”Asteapta!”
  “S-astept? Cat sa-astept? De ce?” Si stateam infrant , mahnit….
  “Oare e mana prea Ta scurta? Urechea Ta n-a auzit?
  In genunchi a cata oara Te-am chemat…un semn sa-mi dai,
  Un raspuns la rugaciune.
  Spune-mi: “Mergi!” sau spune-mi “Stai!”
  M-ai invatat sa vin la Tine, sa cer, sa cred si voi primi
  Mi-ai spus ca Esti mereu cu mine sa ma ajuti oriunde-as fi.
  Dar ma simteam pierdut si singur.
  Strigam… Tu raspundeai in soapta cu dragoste si cu iubire: “Copilul Meu iubit :Asteapta!” Eram dezamagit si totul mi se parea cumplit, nedrept. Priveam spre cer cu neputinta: “Sa mai astept? Cat sa astept?” Atunci ai coborat la mine si m-ai privit in ochi: plangeai. Mi-ai spus:”Doreai un semn, o voce? Atat e tot ce iti doreai? As fi putut sa clatin muntii, sa-ntunec soarele pe cer, As fi putut s-aprind vazduhul, sa-i inviez pe cei ce pier. De ti-as fi aratat intr-una ce sa alegi sa-ti fie bine, Tu ai avea raspuns la toate,dar nu M-ai intalni pe Mine! Nu ai putea simti iubirea cu care-i inconjor pe sfinti, Nu ai putea simti puterea pe care-o dau celor infranti, N-ai astepta tacut o raza s-alunge norii disperarii, Nu ai simti odihna sfanta venita-n urma incercarii. S-ar implini visele tale, dar dorul Meu s-ar spulbera, N-as mai putea sa fac din tine o perla in coroana Mea! Deci, fiul meu, treci prin credinta, gandind la zilele senine Stiind ca cel mai mare dar este sa Ma-ntalnesti pe Mine! Chiar daca nu gasesti raspunsuri si viata pare prea nedreapta Sa-ti amintesti ca sunt cu tine chiar si atunci cand spun: Asteapta!!!

 4. Suntem obisnuiti sa facem teologie-matematica: am respectat 6 porunci si 4 nu deci…balanta inclina in favoarea mea=am dobandit Raiul. Isus ne spune ca nu e chiar asa: talharul si Maria din Magdala sunt un contra-exemplul al acestei „axiome umane”: era cam – 7,8,9,10 in defavoarea lor….si totusi au dobandit raiul….Cred ca, chiea de bolta al pildei ar fi : Un singur lucru iti lipseste!!! Oare care este acel lucru din viata mea care se interpune inrte mine si El? Legea nu a fost abolita si ci implinita…Acel singur lucru…ar fi implinirea ei!!!

 5. Ati amintit exemplul Tanarului Bogat, ati facut strict referire la acel episod . Acel episod ascunde in el ceva cutremurator, care tot de rabdare tine, o rabdare independenta de vointa umana, o rabdare ca o consecinta a unui dor ! Duminica ce a trecut s-a predicat despre aceasta pilda in toate Bisericile Ortodoxe si Geco-catolice, ma asteptam ca de fiecare data, ma asteptam sa scaota la lumina preotul acel adevar ascuns de aceasta povestioara dar nu s-a intamplat! Nu-i nicio problema, se va predica si la anul si-nca de doua ori, si de la Matei si de la Luca, in doua duminici distincte, poate vom intelege intr-un final adevarul din strafunduri, realitatea ca la Dumnezeu mergi doar cand te cheama El, niciodata mai repede, niciodata din propria-ti vointa pentru ca ,,ceea ce la oameni e cu neputinta la Dumnezeu este cu putinta „.
  Aceasta istorisire , daca va uitati in Sfanta Scriptura, este narata la toti trei sinopticii, exista un mic amanunt la Marcu pe care marea majoritate a exegetilor il sar, acest amanunt ascunde acel mare adevar! Spune Marcu ca in momentul in care tanarul bogat da sa plece, Iisus s-a uitat la el cu drag! Este singurul dintre sinoptici, drept urmare unii exegeti il identifica pe tanar cu Ioan-Marcu , evanghelistul, cu tanarul care a mijlocit ca sa poata sa intre si Petru in curtea Sinedriului, cu tanarul care a fugit lasadu-si camasa in mainile persecutorilor, cu tanarul in casa caruia a avut loc Cina ce de Taina! Nu-i asa ca un mic amanunt da o alta directie unei interpretari? Cel putin pe mine m-a cutremurat cand am inteles mesajul? Iti doresti dar nu poti, ceri ajutor si la un moment dat vine, probabil cand ai uitat deja ca ai cerut candva ajutor pentru a iubi …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s