Grecia îmbietoare: Corfu – Agios Gordis


Dacă Paleokastritsa (prezentată AICI) oferă turistului o culme a ceea ce are Corfu mai spectaculos în materie în frumusețe naturală a insulei, Agios Gordis (sau Agios Gordios, e același lucru) este un loc ideal pentru baie și plajă în tihnă.

03

Inițial, dorisem să ne stabilim în Benitses. Stațiunea este frumoasă, așezată destul de aproape de oraș (Kerkyra), însă nu ne-a plăcut plaja, cam îngustă, aflată în imediata vecinătate a șoselei principale. Am ales, astfel, Agios Gordis – varianta pe care o aveam de rezervă – și nu am regretat. Localitatea este pe coasta de vest: se coboară pe un drum abrupt care șerpuiește de sus de pe o culme cu o vedere amețitoare spre apus până hăt înspre plaja cea mare, ascunsă însă destul de bine de pădurea de arbori pitici și ciudați care prodomină pe majoritatea versanților minaturali ai insulei.

00

Ajunși în stațiune ne-am adaptat prețurilor locului la cazare, puțin mai mari decât cele de pe continent, și am avut surpriza de a descoperi că prezența românească aici este una foarte consistentă. Se poate spune, fără exagerare, că Agios Gordis este un din bastioan estival românesc în Corfu, comparbil poate doar cu Paralia Katerini. Ce să mai vorbim despre faptul că am găsit cazare la o vilă administrată de o româncă, o bătrânică stabilită de vreo câteva decenii aici; în curtea vilei predominau mașinile de Dolj, semn că ea și-a câștigat un loc destul de impozant pe piața turistică a Olteniei. (Anunțul ”Camere de închiriat”, în dulcele nostru grai, stâpănește cu mândrie ”panoul” de reclame al vilei.)

07

Stațiunea este de mici dimensiuni, poate cea mai mică dintre cele în care am stat până acum în Grecia. Are doar vreo două-trei străduțe înguste, unele foarte abrupte, pe care se încăpățânează zilnic niște autobuze mari, de transport local, să facă manevrele de întoarcere (de aici nu este pentru plecare decât varianta ”înapoi”). Există câteva magazinuțe cu suveniruri și alimente de bază, două-trei restaurante … de altceva nu-mi aduc aminte. Locul nu are o personalitate foarte bine conturată, nici măcar nu se găsesc magneți de cumpărat cu numele lui. O problemă serioasă, din pricina felului în care este înghesuită stațiunea, este și cea a locurilor de parcare.

06

Pentru cumpărături se recomandă un Lidl foarte convenabil în Kerkyra, precum și alte magazine de acest fel, în oraș sau în apropiere. Din Agios Gordis, cum se vede, poate doar pâinea cea de toate zilele ar fi bine să vi-o cumpărați. Restul alimentelor sunt scumpe și nu foarte proaspete, din câte am observat.

04

Totuși, ne-a plăcut aici, nu ne-am plictisit deloc: în ce privește plaja și bălăceala în mare aveam tot ce ne puteam dori, iar Kerkyra – capitala insulei – nu e tare departe (vreo 12 km). Ideea, într-o insulă precum Corfu, este să te deplasezi, să vezi cât mai multe (și ai ce vedea!), iar punctul de reședință să fie mai degrabă unul în care să te poți relaxa pe malul mării, în special în orele dimineții.

02

Agios Gordis oferă una dintre cele mai bune plaje de pe Corfu, întinsă, destul de populată, cu nisip fin și un cadru natural pitoresc. Apa, spre deosebire de cea de la Paleokastritsa, este foarte caldă și aș putea spune că e aproape la fel de limpede. Este o plajă ideală pentru familii cu copii mici, de asemenea pentru și pentru cei care doresc să se aventureze în înot sau cu o barcă mai în larg. Chiar și într-una din zilele în care marea a fost foarte agitată ne-am putut distra de minune în apă.

01

Despre Kerkyra și alte împrejurimi voi scrie cu o altă ocazie. Deocamdată, dacă vă gândiți la o vacanță în Corfu, rețineți că Agios Gordis este o stațiune menită să ofere turistului pur și simplu distracție pe plajă, lucru pe care, trebuie să recunosc, îl face foarte bine. Totuși, pentru diversificarea activităților recreative este nevoie să vă urcați în mașinuță și să vizitați alte locuri; cele mai multe dintre acestea, la drept vorbind, nici nu sunt foarte îndepărtate.

05

Reclame

2 gânduri despre “Grecia îmbietoare: Corfu – Agios Gordis

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s