Harul rece


Pe buzele noastre harul îngheață. N-apucă să curgă înspre aproapele, că deja e dogmă, doctrină, deget amenințător, foc și mânie, selectivitate arbitrară.

Augustă alegere a facerii de bine. Nemeritată, însă atât de întemeiată pe vrednicia recipientului!

Văd aici un paradox al condiției umane: cu cât vorbim mai puțin despre har, cu atât suntem mai dispuși să-l lăsăm să curgă prin noi. Harul se vede cel mai bine în făpturile lui Dumnezeu atunci când este neînsoțit de cuvinte. Harul nu se ambalează în vorbe: atunci când încercăm să îl împachetăm în cuvinte devine perisabil și începe să prindă miros.

Poate că nu este lipsit de importanță să luăm aminte la faptul că Mântuitorul nostru, Cel prin care harul și adevărul ne-au fost date din plin, nu ne-a lăsat în Evanghelii nici o vorbă directă, pe șleau despre har.

Căci despre har nu se vorbește, ci se aude; omului nu îi este dat să fie vas depozitar, ci credincios instrument al revărsării lui dintre Cel pe care nu L-a văzut nimeni – doar Fiul – înspre noi, prizonieri ai prea multor văzute.

Apostolul Pavel a învățat și el lecția asta. Ia priviți în epistolele sale, cât de mult va vorbi în primele, cele ale tinereței sale, despre har și cât de precaut va fi în pomenirea acestui cuvânt în scrierile din urmă! Mai ales, priviți cum se va micșora tot mai mult, odată cu anii, de la onoranta și, să recunoaștem, deloc contestabila condiție a ispravnicului de har la cea a fericitului pom udat din belșug de către Domnul harului …

Apoi …

Nu mai pot să scriu nimic, îmi îngheață cuvintele, tastatura se apropie de un zero absolut. Am căzut în laț. V-am vorbit despre har, despre ceva ce nu-i al meu, în cuvinte care au făcut exact ce nu mi-am dorit să se întâmple: l-au solidificat într-o postare de vreo șapte paragrafe, ferecată cu patruzeci și nouă de lațuri unei lumi în care virtualul s-a substituit cerului iar simțirea cumpătată Duhului dătător de viață.

Dar poate găsiți voi o cale să-l faceți din nou să curgă …

0DSCN03045

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s