Dicționar existențial – dogmă


O încercare a noastră de a ne sustrage conștiințele de sub tirania timpului, neobosit modelator de idei și credințe. Timpul nu ne iartă nici trupurile, nici gândurile, nici măcar cuvintele scrise. Iată că și textul, odată așternut pe suportul său, începe în lume a-și trăi propria viață. Poate doar crezurile, întipărite prin rostire comună și solemnă în intimitatea ființelor noastre, scrise pe inimi de carne, își păstrează nealterată copilăria dogmatică. În rest, fluiditatea istoriei se reflectă, fie că ne place, fie că nu, în fluiditatea tipului de discurs teologic creștin, chiar dacă se încearcă din răsputeri păstrarea esenței mesajului.

A recunoaște cele de mai sus nu înseamnă să capitulăm în fața relativismului – ne-ar spune-o și dr. Paul Fiddes, cred – ci să recunoaștem că nu doar ființele cu care a populat Dumnezeu lumea asta au viață în ele însele, ci și icoanele prezenței Sale în mijlocul celor pe care i-a zămislit: dogmele. Uite așa se răscumpără în dicționarul meu și acest cuvânt pe care adesea l-am folosit în sens peiorativ, fără să știu câtă frumusețe poate fi descoperită datorită lui în viața Bisericii care a suferit-o …

Reclame

13 gânduri despre “Dicționar existențial – dogmă

 1. Asa este , folosim de cele mai multe ori cuvantul ,,Dogma ” pentru a defini o invatatura de lege impusa , imuabila si inatacabila cand de fapt dogma nu este altceva decat o bataie de inima a unei Biserici vesnice , este resursa vie la care ne intoarcem noi cei din Biserica Luptatoare de fiecare data cand nu mai stim ce sa credem , este sarpele de arama asupra caruia ridicam ochii de fiecare data cand din pricina pacatelor nu mai avem indrazneala de-a privi mai sus pentru a cere indurare … Cum mai spuneam tot aici la dumneavoastra pe blog , pentru a intelege dogma la inceput vrand nevrand trebuie sa fii fanatic , rigid , sa implinesti invatatura in lege pentru ca altfel n-ai cum sa intelegi ca pentru a intelege ai nevoie de Hristos !!! Dupa ce ajungi sa intelegi aceasta neputinta umana privesti dogma cu alti ochi , cu acea bucurie care i-a facut pe martiri sa-si dea viata pentru Cuvant ! Nu stiu daca s-ar gasi un om pe acest Pamant sa moara pentru un principiu , dar pentru un crez s-a gasit , se gaseste si se va gasi intotdeauna macar unul …

   1. nu am vrut sa fiu asa radical..deaorece aceasta arata ca mare parte din ele pot fi gresite….
    de aceea este nevoie de Duhul si Scriptura deasupra dogmelor!\
    iar, ca rezultat, uneori, dogmele trebuiesc lasate in favoarea Scripturii!!!

   2. Şi produsul editorial pe care îl numim BIBLIA e făcut întotdeauna de oameni.

    O editie din 1632 prezintă porunca a șaptea astfel: Să preacurvesti.

    Biblia tipografilor scrie, la Psalmul 119:161, astfel: Niste tipografi ma prigonesc fara temei. (printers in loc de princas).

    Mai e si Biblia pantalonilor: Geneza 3:7 – pantaloni in loc de șort.

 2. Ba da trebuie sa fim radicali , dogmele intodeauna au fost facute de catre oameni ! Eu vad acest fapt ca pe o realitate pozitiva , Biblia , un hatis in care s-ar putea sa te pierzi daca te-ncumeti singur si nepregatit , dogmele , carari batatorite de altii, de oameni care au fost si nu mai sunt dar care au lasat ca marturie viata lor pe care au trait-o in Hristos ! Ceea ce au spus ei nu este altceva decat oglinda a ceea ce au trait ei , totul concetrat in ceea ce se cheama dogma , mai ales ca pentru definitivarea unei invataturi dogmatice s-au strans mai multi asemenea oameni pentru a ajunge la un consens colectiv. Pentru ca o dogma sa fie dogma , trebuie sa fie crezuta la fel peste tot , sa treaca proba timpului si sa nu existe nicaieri vreo umbra de indoiala in ceea ce priveste veridicitatea ei , sa fie carare batatorita prin hatisul Scripturii .Altfel nu e decat o parere …

  Sa lasi dogmele in favoarea Scripturii ? Pana la urma fiecaruia dintre noi ni s-a pus o Scriptura in mana , fiecare dintre noi am fost invatati alfabetul intelegerii a ceea ce citim , tuturor ni s-a trasat in minte si in suflet niste repere de ghidare ! Acestea sunt dogmele , le lasi in favoarea Scripturii doar cand te-a inaltat Dumnezeu pe treapta sfinteniei , dar de-acolo de sus tot cu drag te uiti la ele pentru ca iti aduc aminte de copilarie ! Dac-ar fi sa exemplific este exact in acelasi fel in care iti privesti cu drag propriu-ti copil cum buchiseste invatand sa citeasca fiind convins ca va scrie candva poezii …

  1. ma asteptam de la acest raspuns din partea ta….

   Dar tot adevarul biblic este relevat de Duhul Sfant… poti sa faci, o mie de exegeze, daca nu reveleaza Duhul, tot degeaba!!!

   Asa spune in Ioan:

   Ioan 16:13
   Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.

   Ioan 16:14
   El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.

   cararile batatorite de altii NU sunt lege ptr noi… mai ales daca au gresit in interpretare….

   1. Intrebare :

    Cand va veni acel Mangaietor ? Vezi , nu iei in seama acel ,,paradox” , Iisus li se adreseaza Apostolilor si totusi le spune ca nu-i de-ajuns ca i-a invata El , trebuie sa vina si Duhul Sfant pentru a-i desavarsi ! Si totusi nu s-a pogorat prima data Duhul Sfant , prima data au invatat , ei au avut sansa sa invete insusi de la Hristos ! Pasul 1 (ca-n desenul animat Osso, la care se uita copilasul meu) , prima data inveti(dogma) , pasul 2 , apoi se pogoara Duhul Sfant (revelatie) , pasul 3 , intelegi adevaratul sens a ceea ce ai invatat la pasul 1 ! Normal mai sunt si exceptii de sarire a pasilor , insa dintr-o exceptie nu poti sa faci regula , faptul ca Duhul sufla unde vrea El pana la urma nu e treaba noastra , noi ne bazam pe ceea ce am vazut mai des iar aceasta se reflecta in cei 3 pasi pe care marea majoritate ii facem !

   2. Cat despre aroganta de-a pretinde ca s-a pogorat asupra mea Duhul Sfant , numai sa ma gandesc asa ceva si ma cutremur din toata fiinta mea ! Cum, cand si de ce tocmai asupra mea ? Oare nu e doar o parere imbracata de-o slava desarta …? Mai bine incetez sa fac tot felul de speculatii , nici ,,sa ma dau rotund ” nu-mi suna bine la constiinta .

   3. pai la Cinzizecime a venit Mangaietorul…si atunci sigur au inteles clar tot adevarul! pana atunci avusesera parte de dovedirea lucrarii lui Hristos, prin Invierea Sa si apoi inaltarea Sa… normal ca cuvintele Scripturii (nu dogmele omenesti, ci cuvintele lui Dumnezeu consemnate in Scriptura) au fost importante…caci Duhul aplica Scriptura la fiinta si viata omului!

   4. ceea ce am avut de spus am spus , cu tine daca intru in clinciuri numa ne amaram amandoi si nu e bine ! Ti-ai spus parerea , mi-am spus parerea , complementare sunt intr-un fel , diferite ca viziune de ansamblu , poate mai vin si alte comentarii , daca nu, pentru mine chiar este de ajuns ce-am lasat in scris . De data aceasta nu accept duelul verbal , sunt si asa destul de rau! Cand nu voi fi constient de rautatea mea, si va fi , sa fii convins doar ma cunosc , atunci sa te tii , ,,fiara ” se va deslantui in numele ,,iubirii ” !

    P.S.

    Ma amuz si eu , ce sa-i faci … Auzi …, fiara ? Oi fi avand revelatia numarului demonic : 666 din sufletul bietului muritor de rand !!!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s