Dicționar existențial – Asceză


Acum știi ce vrei, căci vieții tale i s-a dat un scop.

Dar, atenție, te va costa: ai face bine să socotești dacă merită să mergi într-acolo.

Hotărăști că vei plăti prețul, că toate cele din viața ta se vor subordona mărețului plan. La drum!

Iar acum – fii din nou atent! – plătești: de aceea te dor toate încheieturile și mai ales tălpile picioarelor.

Va trece și senzația asta, căci viața ta a devenit între timp … scopul.

Anunțuri

3 gânduri despre “Dicționar existențial – Asceză

  1. Cu ,,scopul” asta nu ma-mpac eu deloc ! Poate gresesc , dar daca faci totul pentru a fi placut lui Dumnezeu mi se pare ca suntem niste fiinte jalnice demne doar de mila !Daca constientizezi ca nimic din ceea ce faci nu-ti ajuta la nimic si totusi faci pentru ca asa simti ca trebuie sa faci fara sa urmaresti nicio rasplata , atunci da , prinde contur o invatatura care a fost sadita dintotdeauna in noi … Si totusi , sa spui omului ca nimic din ceea ce face nu-i ajuta ……, sminteala se cheama pentru ca s-ar putea sa se piarda un suflet , sau cum sa faci fara de rasplata fara a face la inceput pentru rasplata , e ca si cum ai sari pe fustelul de sus al scarii . Cum ai ajuns acolo , ca aripi n-ai , tot om de rand esti , tot de jos trebuie sa incepi sa te ridici … Habar n-am cum e , poate arunca cineva o ,,bruma” de lumina si asupra mintii mele ?

    1. Eu n-am zis care-i scopul; cel de a fi plăcut lui Dumnezeu este pasibil de a fi amendat sub anumite aspecte, dar mai există și alte destine rânduite. Fiecăruia dintre noi îi este încredințat după măsura rânduită de buna plăcere a lui Dumnezeu, la urma urmelor.

      1. Stiu ca n-ati zis , as fi taxat , doar ca nu pot sa ma-mpac si gata ! Religia aceasta monoteista , si si celelalte doua la fel, este un fel de tot si nimic continuu , ai impresia ca ai cuprins totul intr-un gand si , hop , te trezesti ca de fapt n-ai gandit nimic … Pana la urma , scopul (uite ca l-am scris , in mod sigur imi vor iesi niste urticarii , cel putin pe mainile cu care l-am scris) cred ca este de-a ne face sa intelegem ca pentru a intelege trebuie sa ne strangem laolalta pentru a putea vedea impreuna , un fel de sinopsis transcendent, vederea lui Dumnezeu prin dragostea celuilalt !( si aici tot in cumpana stau , m-am si oprit din scris , chiar nu stiu ce sa zic ? Dupa socialismul utopic mi se pare inca o gaselnita fara cap si coada ? Cum sa-L vezi pe Dumnezeu prin dragostea celuilalt ?) Si totusi , exista trei Evanghelii sinoptice , ele sa fie Cheia ca se poate , doar oamenii aceia au fost firi si ratiuni diferite si totusi au rezonat intr-un tot !? Cine stie …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s