Sunt ieri ce-am fost încă de mâine (5)


Primele părţi pot fi citite AICI 1, AICI 2, AICI 3 și AICI4.

Poate că adevărul nu ocupă doar un loc în spațiu, ci își are vremea lui proprie. Nu este omniprezent, nu poate acoperi totul în orice vreme, ci este întâlnit numai prin locurile pe unde călătorește, de către cei dispuși să se oprească din goana lor după – știu, e ciudat, dar n-am ce-i face – adevăr și să ia seama la el.

De aceea, nu te cunosc doar după acum-ul din viața ta, te cunosc după ce ai fost, dar mai ales după ce vei fi. Ești, asemeni mie, o istorie vie.

Adevărul, de asemenea, este istorie, o istorie a axiomelor și teoremelor care prind viață în minți îndrăgostite de ordinea geometrică. Așa cum Noica anticipa odată, din dialectica spiritului geometric și cel istoric se cunoaște viața cea de dincolo de plăsmuiri și ziceri, cea a lui Dumnezeu.

Un adevăr atemporal, static, captiv acelorași rostiri și trăiri, ne-ar ucide sufletele însetate după dreptate înainte de a putea măcar să ne apropiem de izvorul binecuvântat. Nu suntem în stare să gestionăm adevărul, în nici o vreme; de aceea, binecuvântați suntem dacă reușim să ne lăsăm călăuziți de orizonturile dezvăluite supt razele lui.

Poate că noi suntem rostirea lui, nu invers. Aceasta este însă o taină pe care, poate, doar atunci când alegem să nu mărturisim dintre cele strâmbe o înțelegem pe deplin. În rest, ne copleșește această lehamite a gestionarului …

Poate de aceea a tăcut Hristos în fața lui Pilat. Îmi doresc să reușesc a învăța și eu tăcerea asta, după cum îmi doresc, cel puțin la fel de mult, să trăiesc în adevăr …

Reclame

Un gând despre “Sunt ieri ce-am fost încă de mâine (5)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s