Ce (vrem) să vedem în filme și ce nu (2)


Sursa: wikipedia.org

The Mission (1986)

Vrem să vedem efectele distructive al colonialismului, nu doar asupra unor noi lumi, dar și asupra misiunii Bisericii. O comunitate creștină adevărată, trăind un creștinism cum pare că nu se mai găsește în lumea civilizată, ne dă lecții despre cum se trăiește în ucenicia lui Hristos. O lume idilică, strivită de lăcomia catolicismului oficial. Despre politică versus creștinism, o luptă inegală.

Numai că filmul este recunoscut ca fiind, în destule aspecte, inexact din punct de vedere istoric (câteva exemple de deformări ale realității istorice pot fi găsite AICI). Nu-i bai, de dragul mesajului (unul politic), și Eminescu a mai făcut din astea (în Scrisoarea a II-a, de pildă). În aceste condiții, însă, poate că nu ar strica să ne mai revizuim un pic perspectiva asupra mesajului:

Vreau să zic, poate că ar trebui să luăm în seamă provocarea, recunoscută și de Roland Joffe, regizorul filmului, cu privire la dezbaterile teologice dintre Vatican și Bisericile din America Centrală pe teme presante ale istoriei mai recente, în special pe problema libertății politice. În acest caz, dilema nu este politică versus religie, ci care sunt limitele acțiunii sociale în condiții de opresiune politică. Nu-i de lepădat nici această temă, chiar deloc.

Ba, eu unul zic că e chiar mai interesantă.

Reclame

3 gânduri despre “Ce (vrem) să vedem în filme și ce nu (2)

    1. Hm, interesant; chiar dacă am citit destul de grăbit prin el se simte presiunea unui anume context socio-politic (chiar filozofic) pe fundal …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s