Apocalipsa rătăciților


Mi se pare un fenomen simptomatic straniu și periculos în mediul creștinesc, atât în cel evanghelic, cât și în cel ortodox : anticiparea euforică a unui Sfârșit dedicat exclusiv răspunsurilor definitive, irevocabile. Un Sfârșit care le-o va plăti lor, tuturor nelegiuților, după cum merită. Un răspuns răspicat pentru rătăciți, pentru anormali, pentru ”cei din afară”, pentru cei cărora nu li s-au dat cele corecte, pentru uzurpatorii de rituri.

Teama mea este că Sfârșitul va veni în primul rând cu întrebări. Nu pentru ei, spurcăciunile, ci pentru noi, frumoșii Domnului. Ne vor arde întrebări de care ne-am ferit până acum ca de iad, pentru că ele erau pentru noi erau chiar iadul. Ne vor arde întrebările nefolositoare și vom fi uimiți să constatăm că Dumnezeu este altfel de cum ni L-am încăpățânat noi.

”N-am făcut noi, Doamne, cutare lucru?” vor arde unii.

”Când (n-)am făcut noi, Doamne, cele pomenite de Tine?” vor fumega alții.

Atunci, da, numai atunci, vor veni răspunsurile. Atunci, doar atunci, vom vedea în chip deslușit cine I S-a închinat Celui ce este în veci viu, adevărat și vrednic de cinste. În Duh, desigur, nu doar în slovă și matriță …

Atunci unora li se va ierta mult, căci mult, tare mult au iubit.

5 comentarii

 1. Cand te gandesti cat e de simplu si cand constatam cat de mult a complicat fiinta umana calea spre Dumnezeu ! De la ceva natural , linistitor , domol , echilibrat , s-a ajuns la 500 de metri garduri , si cu groapa de nisip , normal si una cu noroi , exact langa al treilea gard ! Contra cronometru , cum v-ati gandit altfel …? Doar cine merita sa ajunga in Rai !!!

  Sincer , nu mi-as dori ca Dumnezeu sa ne judece cu dreptate , niciunul nu ne-am mantui ! Iar daca si-atunci , in ultimul ceas , vom avea parte de mila divina , de ce sa fie numai pentru mine …? Pentru ca sunt mai merituos decat ceilalti ? Faptul ca nu mi-e mila si nu vad speranta pentru aproapele meu ma va autoexclude din Imparatia lui Dumnezeu ! Cum sa stau eu la masa cu asemenea excroci , cu asemenea creaturi ? EU SUNT FIUL CEL BUN SI MI SE CUVINE SA … Nu voi intra in Raiul Tau !!! Dumnezeu va zice :

  – Cum vrei tu asa sa fie …!

 2. Așteptăm cu înfrigurare să aflăm dacă arianismul, monofizismul, monotelismul, monarhismul, docetismul, au fost erezii sau doar mici variațiuni la același adevăr inaccesibil oamenilor. Bădiliță spune că Biserica l-a ponegrit și pe Iuda pe nedrept, fiindcă nu au fost atenți la ce cuvinte grecești au folosit apostolii în Evanghelie.

  Interesant cum în ceea ce privește Sfânta Treime suntem categorici și lucrurile sunt evidente, dar în cea ce privește natura umană, predestinarea, botezul, păcatul, mântuirea, Euharistia, este loc de speculație și variație.

  Interesant cum, îmi spunea cineva, numai Dumnezeu știe care Biserică s-a despărțit de care Biserică la 1054, dar una dintre biserici a știut clar că ceilalți sunt ‘demonizați’ și ‘buricari’ și că merită purtate câteva războaie sfinte cu jafuri și crime și tot tacâmul. Ca să nu mai vorbesc de bătăile pentru conducerea bisericii și a lumii sub un singur sceptru papal, secole la rând. Numai Dumnezeu știe.

  Există două dimensiuni ale înșelării: care este calea și cât de mult mai avem de parcurs. Unora li se pare că sunt pe calea cea dreaptă și nu sunt. Altora li se pare că au ajuns l-a capăt și nu au ajuns, sau se simt îndreptățiți să scuipe în cei din urmă sau în cei din lături.

  Dar una este ponegrești oamenii și alta este să combați învățăturile unei biserici. Premisa combaterii unei învățături este aceasta: „Eu dacă aș merge pe calea aceea mi-aș pierde sufletul.”

  1. ,, Eu daca as merge pe calea aceea mi-as pierde sufletul .”

   Adevar si provocare ! De multe imi aduce aminte fraza de mai sus , as putea sa scriu pagini intregi . Las doar cateva ganduri si amintiri , sa si le comenteze oricine vrea :

   Zicea un Sfant Parinte : Daca mi s-ar demonstra ca Hristos nu e Adevarul , eu tot langa Hristos as sta !

   Zicea o fata baptista inainte de-a se casatori cu un baiat intr-o biserica ortodoxa : Daca ceea ce fac va avea ca si consecinta pierderea mantuirii atunci sa-mi pierd mantuirea pentru ca il iubesc pe acest om !

   Poate cateodata trebuie sa ne pierdem sufletul pentru a ne da seama ca totusi suntem pe cale ?! Niciodata n-as putea spune ca celalalt e pe calea gresita , cu toate ca , spre rusinea mea , am spus-o ! Mai am de lucrat la , ,, Eu daca as merge …” , inca am gandirea inchistata in tipar ! Religia lui Dumnezeu inseamna Iubire si atat , restul e litera, restul e descrierea Iubirii pe care , din pacate , marea majoritate o confundam cu o reteta ! De parca poti sa iubesti la comanda sau intr-un anumit mod , sau rostind anumite cuvinte sau facand anumite gesturi invatate dinainte … Poate altii pot , eu cadn am incercat sa rostesc cuvinte ticluite inainte de eveniment m-am simtit fals , rostirea a paralizat emotia pentru ca ma straduiam sa nu gresesc ceea ce mi-am propus sa spun .

   Cat despre arianism si celelalte ………cine stie ? Deja despre Origen se stie ca fost anatemizat din motive politice ! Poate Imparatii Bizantini si cele 5 Patriarhii existente in acele vremuri ar putea sa ne lumineze ….

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s