Hermeneutica balonului rotund (1) – Brazilia-Croația


Fifa ne-a uimit cu ultimele ei scamatorii: un spray miraculos cu care arbitrul fixează zidul la distanța regulamentară, urmele acestuia dispărând ca prin minune odată cu execuția loviturii libere, un și mai impresionant sistem video 3D prin care televiziunea ne-a convins că mingea trimisă de Marcelo chiar a depășit linia porții în drum spre (auto)gol. Cu toate astea, tot s-a găsit un smecheraș care să fenteze sistemul, leșinând cu grație în careul croat. Restul e istorie.

Ce am priceput este că arbitrul e de vină, nu Fred. Datoria jucătorului este ca, făcându-se luntre-punte, să aducă victoria echipei sale. Poate să fure, dar să o facă cu stil. Important este să nu fie depistat în flagrant. De aia există arbitru, să vadă ce-am făcut! Ce contează că o planetă întreagă va vedea șmangleala … dacă ea n-a fost observată la vremea potrivită, ea se prescrie iar omul nostru rămâne cu dosarul imaculat. Arbitrul însă – așa spune reglementul – va pătimi.

Să nu-mi ziceți că Fred n-a știut dacă  a fost fault sau cădere liberă, că s-a convins doar mai târziu, la reluare. El a respectat regula jocului: hoțul nesancționat la timp nu mai e hoț, ci sfânt. Ca-n viață, nu-i așa?

Transpare aici o etică a vinovăției despre care are sens să vorbești doar dacă ea este validată de un observator exterior, într-un interval de timp tot mai zgârcit cu cel ce judecă. Nu are nimic de-a face cu conștiința făptașului, nici cu caracterul său, ci cu talentul său de a rămâne în marja de aparențe rezonabile. E o lume în care nu mai contează cum ai făcut primul milion, ci dacă va fi cineva cu ochii pe tine atunci când le vei agonisi pe celelalte. Fiecare cui pe care îl bați strâmb se va prescrie în clipita următoare sub loviturile binecuvântatului ciocan al scopului exterminator de grele pete, chiar și al mizeriilor depuse pe unele dintre cele mai îndoielnice mijloace.

Vorba unui mucalit din tribune: Oare dacă n-a găsit Dumnezeu cu cale să ne prescrie faptele (alea rele, desigur) până la  Judecată, ne-om fi găsit noi mai înzestrați în har decât El? Pare-se că da.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s