Hermeneutica balonului rotund (3) – Spania-Olanda


Milă sau jertfe? Păi … da, mi-a fost milă de Diego Costa, fluierat copios de către spectactorii brazilieni ca un trădător de neam și de țară. Nu merita să fie tratat astfel. E fotbal, nu război de independență. Părea ca un câine de pripas, un străin într-o echipă care se va dovedi la rândul ei rătăcită într-o lume imposibil de priceput …

Am început să îl simpatizez. Până în minutul 27, când s-a dovedit a fi și el tot un fel de jmecheraș de maidan: s-a aruncat și el ca-n bazin, cerșind ceva ce s-a dovedit mai apoi că Spania n-ar fi fost în stare să obțină nici dacă meciul de astăzi s-ar fi prelungit până în miez de noapte – sfântul gol.

Mi-am zis apoi: așa or fi toți, ăsta-i meciul în ziua de azi. Păcăleala este parte din joc. Fair play: o frază de dânșii inventată. Get used with that.

L-am uitat, va să zică. Pentru ca apoi, în a doua repriză să-l văd golan, rudimentar în apucături, neanderthalian, lovind prostește un adversar fără minge. Asta n-o mai uit.

Îl admir pe Diego Simeone. A creat un Athletico minunat. Numai că acest Costa face de râs spiritul cu care echipa madrilenă ne-a cucerit pe toți, cel de dreaptă încrâncenare într-o luptă dusă până la sacrificiu, cu onoare dar și cu un împrospătător tupeu. Cineva ar trebui să-l trezească un pic pe băiatul ăsta, că talent are, și e păcat să risipească pe găinării. Diego Costa a fost în seara asta o mascotă a deznădejdii. Cu el, echipa lui del Bosque nu va ajunge departe.

Uite de aia, deși mi-am dorit un egal în acest meci, mă bucur că tânăra Olandă dat de pământ cu mult prea infatuata Spanie, cea care pare să fi fost repede sedusă de mirajul golănesc al victoriei ciupite prin viclenie, iară nu prin drept război. Dar ibericii au timp să se trezească; le voi ține pumnii în meciurile următoare, mai ales în cel cu Brazilia, dacă va fi să fie …

3 comentarii

  1. E doar o hermeneutică a plăcerii.., a iubitorilor de sine fără crucea hristică,…sportul…..Hai să facem din dans,eschibiţionism ,sport ,concerte un raport de predicare .veritabil sau să învârtim morile de vânt pe calm teologic atmosferic.Dvs aţi citit ,,Închinare şi distracţie „de A:W TOZER?.Aşa se înnăbuşă adevărul biblic…şi la cine nu mă aşteptam.Eu măcar m-ai înghit câte vestigiu al plăcerii muzicale din consideraţie faţă de spiritul pur al versurilor şi melodiei dar coarda nu o întind până a face teologie de aici….că intru în scandal lizibil.Protestantismul nu-şi păstrează nici măcar raportul de credincioşie necesar în sucul teologic propriu.Că pe alţii ca pe mine cu sport nu mă atrage….deşi pot spera vreo mie de ani înainte.A ajuns creştinismul atât de uşor ca un balon rotund în sala de festivităţi a lui Belşaţar.

    1. Am un disclaimer pentru cei ca tine, care au ajuns mai târziu pe blogul meu: orice citire a acestor articole care ignoră caracterul lor subiectiv – blogul este o extensie a conștiiței mele, așadar o parte din mine – se face pe răspunderea exclusivă a cititorului.
      Prietene, acesta este un tabloid. Comportă-te ca tare.

      1. Eh, posibil să-i fi surprins puţin pe unii dintre cititorii dumneavoastră prin folosirea cuvântului „hermeneutică” din titlu. Pentru unii s-ar părea că semnificaţia hermeneuticii este strict legată numai şi numai de arta interpretării textului biblic. Şi-atât! 🙂

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s