Ce e mai bine pentru copilul meu


Creșteți-vă copiii fără să-i îndoctrinați!

Spuneți-le doar istorii, teoreme, fapte, principii empirice,

iar apoi lăsați-i pe ei să își aleagă drumurile în viață, crezurile, ideologiile!

Nu pot alege să-mi educ copilul în afara spațiului propriilor mele convingeri, religioase sau ideologice, fără a face recurs tot la o convingere ideologică, aceea că e mai bine să ne educăm copiii cum să gândească, lăsându-i pe ei să decidă restul. Asta pentru că nimeni nu poate spune ce e mai bine pe lume doar în baza unor axiome, principii sau fapte ale științei. Numai de am mai ști ce este bine și ce este rău – șarpele ne-a tras clapa, ce să-i faci – pentru că de la o vreme nu mai îndrăznim decât să visăm convingeri despre acestea, religioase, ideologice, politice, ce-or fi.  Cel ce deține puterea, de orice fel o fi aceasta, decretează ce ”e mai bine”.

Îmi zic ei: să nu încerc a-mi convinge odrasla de virtuțile credinței mele, ci să-i spun doar despre toate câte există, să-i furnizez o metodă de lucru, iar apoi să îl las să pe el să aleagă singur ce e mai bine. Va să zică, încearcă să mă convingă să nu încerc a mai convinge. Hm, primesc (cred că e mai bine decât să le trântesc ușa-n nas), dar am și eu o pretenție, una mică, mică de tot, însă nenegociabilă: să-mi demonstreze cineva, oricine, că a lor convingere este superioară celei pe care o împărtășesc eu … și așa voi face, începând chiar din ziua următoare.

Nu e mai bine așa?

Reclame

8 gânduri despre “Ce e mai bine pentru copilul meu

 1. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
  Un text interesant despre educația copiilor la începutul anului școlar. Cumva demonstrează că nu putem vorbi de „liberul arbitru” în educația acestora, în sensul în care noi le prezentăm doar lucrurile generale lăsându-i pe ei să decidă ce vor să facă. În opinia mea, Dyo a demontat un mit, pentru că influențe oricum există, copii nefiind lăsați chiar „liberi”. Cred că putem vorbi și de o educare copiilor, realizată de către societate, în direcții contrare uneori moralei și practicii creștine.

 2. Tocmai asta e , ssa aleaga singur … Si va alege ce i s-a indus in minte sa aleaga ! Inca e bine ca se tem de familie cei care debiteaza asemenea ineptii , pentru ca ceea ce au spus asta se cheama din punctul meu de vedere : atac la educatia familiala !

  Alege ce vrei sa fii ca avem noi grija sa te bombardam noi cu atata informatie de n-o sa stii ce esti darmite ce vrei ! Si-atunci vom veni noi sa-ti spunem ce trebuie sa alegi pentru a-ti fi bine … Traiasca psihoterapia juvenila , ca parintii vor incapea pe mainile altor psihoterapeuti ….. Oameni haituiti se vrea , oameni care sa ceara sa li se spuna cum sa gandeasca ! De parca biserica ( de luat aminte , n-am spus Biserica !) nu tot asa procedeaza : sa ne spuna cum sa gandim , cum sa credem, cum sa ne ferim de pacat … De ce n-ar fi un sistem social care sa faca la fel ….?

 3. Ca sa pot comenta mai departe cu permisiunea dumneavoastra, vreau sa stiu daca ce ati scris mai sus este o ironie la adresa dorintei doamnei Macovei de a scoate religia din scoli.

  1. Nu, pentru că doamna Macovei s-a referit – din câte știu – doar la învățământul formal, or eu aici mă situez în contextul educației în familie. Problema cu predarea religiei în școli e un pic mai complexă, trebuie să recunoaștem.

   1. Daca tot am ajuns si la capitolul ,,scoaterea religiei din scoli ” , mama-mama cu ce miscari de strada ne-am alege !!! Doamna Macovei nu si-a facut deloc temele sau si le-a facut bine , pentru altii ….

    Am fost profesor de religie , nu sunt cu multe de acord in ceea ce priveste predarea religiei in scoli , nu ma pronunt pro sau contra cu toate ca daca voi observa ca profesorul de religie ii baga prostii copilului meu in cap il voi scoate de la ora de religie ! Asta sa fie clar , n-am de gand sa repar ani de zile ceea ce a spus unul intr-o ora ! Dar sa revenim , doamna Macovei n-a avut deloc tact diplomatic , dar deloc !

    Eu , simplu cugetator din vulg , as introduce Istoria Religiilor in scoli exact ca si Religia , si as lasa ca legea concurentei sa decida ! Simplu , fara tam-tam , iar daca cineva s-ar gasi sa se revolte de ce intr-o scoala s-a desfiintat ora de religie , pur si simplu directorul i-ar arata lista cu semnaturile parintilor care au optat ca pentru copiii lor este mult mai util sa invete si altceva !

    Daca doamna Macovei face valuri , vom astepta limpezirea ,,apelor „. 🙂

   2. Multumesc!
    Eram anul trecut la o conferinta cu Ted Tripp. La una din sesiunile de intebari si raspunsuri i-am pus o intrebare care ma framanta dinainte sa am copii: ” Cum pot sa le transmit copiiilor adevarurile Bibliei si alte concepte si sa le creada si sa le insuseasca fara sa ii indoctrinez?” Raspunsul lui a fost scurt: ” Tu nu vrei sa iti indoctrinezi copiii? „

   3. Da, adică este natural dacă ai ales o cale în viață pe care o crezi cea dreaptă, nu într-o notă pur subiectivă, și că este cea care duce spre binecuvântare … să-ți dorești ce e mai bine pentru copilul tău, și o să-l înveți să te urmeze pe acea cale. Dacă unii vor numi acest lucru îndoctrinare, puțin îmi pasă; eu știu că nu pot fi lăsați de izbeliște într-o lume tot mai dezorientată dpdv moral.

 4. „Creșteți-vă copiii fără să-i îndoctrinați!
  Spuneți-le doar istorii, teoreme, fapte, principii empirice,
  iar apoi lăsați-i pe ei să își aleagă drumurile în viață, crezurile, ideologiile!”

  Bla, bla, bla … dar din pacate aceasta teorie prinde bine la publicul de astazi, obisnuit sa se debaraseze de responsabilitati in ideea ca sunt persoane „calificate” care se ocupa de asta in mod profesionist.
  Si mai din pacate este ca a ajuns o moda in biserica.
  E foarte trist sa intalnesti in biserici copii de 10 – 12 – 14 ani (unii chiar copii cu tati ordinati) care habar nu au de cele mai elementare istorioare din Biblie precum Facerea lumii, Potopul, Turnul Babel, Iosif, David si Goliat, Nasterea Domnului Isus, etc. Ce sa mai spunem de cele 10 porunci sau de „Tatal nostru”.

  Suntem „furiosi” cand vedem la televizor niste trantori care se uita si doar isi dau cu parerea despre niste militari care se chinuie sa le salveze gospodariile de inundatii.
  Dar cati dintre noi suntem la fel de trantori cand este vorba de educatia copiilor nostri.
  Suntem gata sa lasam aceasta responsabilitate pe umerii oricui, dar nu cumva sa ne-o asumam noi insine.
  Dupa aceea mai avem si tupeul sa ne luam de altii ca nu ii invata corect pe copiii nostri.

  Nu stiu cati parinti din bisericile evanghelice ar putea trece cu brio un test bazat pe Deuteronom 6 si Psalmul 78:1-8, dar cred ca asta este una dintre responsabilitatile fundamentale ale celor care se pretind parinti crestini responsabili.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s