Ce (vrem) să vedem în filme și ce nu (3) – God is not dead vs. Calvary


A fost criticat God is not dead (2014) pentru faptul că, fără excepție, personajele necreștine care apar în film sunt răutăcioase, mizerabile, incapabile de iubire, intolerante, cinice, inconsecvente, insensibile la suferința altora ș.a.m.d. Aparent, doar creștinii născuți din nou pot să iubească, să fie înțelegători cu cei din jurul lor și sensibili la problemele lor, consecvenți în gândire, principiali. Folclor evanghelic, nimic mai mult. It is nor fair.

Numai că … dacă vezi Calvary (2014), un film care nu este realizate de o companie declarat creștină și apreciat în special de către critica de specialitate, dar ce zic eu, recomandat chiar ca film creștin, o să observi că toate personajele din film (cu excepția, de luat în discuție, a preotului James) sunt răutăcioase, mizerabile, incapabile de iubire, intolerante, cinice, inconsecvente, insensibile la suferința altora ș.a.m.d. Nu sunt creștini evanghelici, ci catolici. Nu sunt catolici credincioși, ci culturali, din inerția unei tradiții pe cale de dispariție; majoritatea își iau peste picior atât credința cât și practica confesională catolică. Doar părintele James, singurul care pare să mai nutrească o brumă de credință în Cel căruia îi slujește, arată semne că poate să iubească, să fie înțelegător cu cei din jurul lui și sensibil la problemele lor, consecvent în gândire, principial. Is that fair, folks?

Cei ce vor zice că da, vor fi nevoiți să recunoască legitimitatea discursului antitetic din God is not dead, de dragul sublinierii ideii principale pe care o transmite filmul. Cei ce vor spune că nu, vor recunoaște, desigur, că întreaga poveste din Calvary este la rândul ei o legendă de adormit copiii, suport ideologic la fel de ieftin precum cel (fundamentalist?) evanghelic din filmul propriului lor calvar. Pentru mine, oricare va fi răspunsul vostru, această zi se anunță una minunată …

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s