Prin încercuire


Cică, odinioară, oamenii idolatri își confecționau dumnezeii din tot felul de materiale: cei mai săraci, din lemn, pe când cei mai avuți, din piatră sau din alte materii prime potrivite cu împrejurările. Din bucata de lemn cu care omul își făcea foc pentru a-și încălzi trupul după atâta trudă, ni se spune, el reținea o parte pentru a-și ciopli idolul căruia îi aducea închinare.

Astăzi, oamenii nu mai sunt așa ușor de păcălit; lemnul, marmura și aurul servesc zgomotoaselor zvonuri ale materiei fără vise. Astăzi Dumnezeii se confecționează din cuvinte. La fel ca în veacurile de demult: dintr-un cuvânt ne încălzim inimile, îl folosim în împlinirea unei nevoi mundane – celuilalt îi aducem închinarea. De aceea închinarea în Duh transcende medierea cuvintelor. De aceea ne aducem trupurile – nu cuvintele – ca o jertfã vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu; El este dincolo, totuși aici, dar nu în vreun obiect anume (cuvânt, lucru, experiență chiar), ci în Duh. Întotdeauna cum nici n-am gândit vreodată.

Reclame

2 gânduri despre “Prin încercuire

  1. In dimineata aceasta aiuzind pe un post de radio crestin afrimatia lui Augustin „Iubeste si vei intelege” mi-am amintit ca ati pus sub semnul intrebariii cea care ii era atribuita „Iubeste si fa ce vrei” care se pare ca ii este doar atrribuita dar pe care nu ar fi facut-o niciodata. Chestionarea era deci legitima.

    Iata de ce ma gasesc aici unde nu vin decit foarte rar, de fapt rar pe bloguri deja parnassienne passagere imi solicita tot timpul pe care il pot da acum.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s