În cât timp a creat Dumnezeu lumea? (5)


Cât durează punerea la punct a unui puzzle, știe cineva? Cinci minute, șase zile, o lună, cincisprezece miliarde de ani, nu contează: întreaga lucrare se încheie atunci când ultima piesă își va găsi locul ei în imaginea de ansamblu. Atunci, fericitul lucrător, va privi la acea imagine și va zice că toate sunt foarte bune. Îl contrazice careva?

Se pune întrebarea dacă în mâinile unui olar lutul este inert sau participă în vreun fel, chiar involuntar, în actul creației, luând aminte de legile ce-i guvernează mișcarea modelatoare, iar mai târziu odihnindu-se în forma dorită de meșter. Vreau să zic, în clipa în care Dumnezeu a făcut să iasă din pământ primul copac seva a început să curgă de la rădăcină, prin tulpină și prin ramuri; când  au fost puse astrele pe cer, gravitația a început deja să le poarte prin întinderea universului după legile instituite de la bun început; primele viețuitoare au început să mișune pe pământ și în ape, să-și marcheze teritoriile, să le facă pe toate cele ale firii lor încă de când au văzut lumina zilei. Dumnezeu n-a lucrat așa, după felul în care întocmim noi imaginile unui puzzle, sortând piesele în grămăjoare, apoi așezându-le deoparte până le va veni rândul să-și găsească nobilul rost în întreg. Sau … poate că tocmai în acest fel a procedat, mai știi?

Pierdem lesne din vedere această dinamică a zămislirii. Privim Creația ca pe număr de magie divin: Domnul zice, iar lucrurile pur și simplu există. Da, și întocmai ca în procesul alcătuirii unui puzzle, nu contează atât de mult ordinea punerii pieselor în imaginea de ansamblu, putem începe cu ferestrele, cu copacii, cu animalele. Cerul, partea cea mai dificilă dintr-un puzzle, îl lăsăm la urmă (ziceți că nu-i așa!). Nici Dumnezeu nu pare să fi ținut cont neapărat de o ordine firească a lucrurilor: ziua și noaptea sunt puse în mărețul puzzle înainte de crearea soarelui și a lunii; vegetația, de asemenea, a apărut cu o zi mai devreme decât o recomandă orice biolog cinstit. Dacă ar fi creat omul în cea de-a doua zi, iar soarele în a șasea, tot n-ar fi fost o mare problemă: important este să fie toate piesele acolo, pentru ca întregul să aibă un sens.

Pe de altă parte, rămând încă în perimetrul analogiei cu facerea unui puzzle, vom remarca faptul că Dumnezeu a fost fair și a pus în întreg piese care conțineau deja partea lor de imagine. N-a pus blank-uri pe care să picteze ulterior. Acest lucru ne dă mari bătăi de cap. Nu ni se spune că El ar fi plantat semințe, din care, câteva luni mai târziu să iasă plantele la lumină. Dacă un biolog al zilelor noastre ar fi avut acces pe pământ în ziua a treia (cea literală) a Facerii și ar fi inspectat plantele și copacii, numărând inelele trunchiului unui arbore primordial, ne-a fi spus: ăștia sunt bătrâni, nu sunt de astăzi. Răspuns corect, ca la carte, totuși atât de inexact …

Ce a creat Dumnezeu? Copacii din ziua a treia? Peștii din a cincea zi? Primii doi oameni de pe planetă? Poate. Toate celelalte exemplare au apărut ulterior, sunt un rezultat al binecuvântării creatoare: „Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți …”. Dar Dumnezeu nu și-a luat mâna de pe piesele Sale (Psalm 139: 13, I Corinteni 15:38). Nu suntem deiști, bănuiesc. Recunoaștem că acest puzzle al lui Dumnezeu nu e unul după judecata noastră.

Căci ne rămîne cel mai dificil aspect de asimilat în toată istoria asta – dintr-o perspectivă statică, în care obiectele acestui Univers sunt puse în ansamblu în chip magic, nu zămislite într-o ordine organică – și anume paradoxul înțelegerii timpului alocat. În cât timp se face un puzzle? Păi, e la mintea cocoșului: se cronometrează timpul parcurs de la începutul lucrării, până la așezarea ultimei piese la locul ei …

… dar când Și-a așezat Dumnezeu ultima piesă în Creație, știe cineva?

Reclame

3 gânduri despre “În cât timp a creat Dumnezeu lumea? (5)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s