12 ani de sclavie – o poveste neizbutită cinematografic


Văzând acești 12 ani înțeleg totuși de ce Unbroken-ul Angelinei nu e un film chiar atât de prost; cele două filme relatează, în linii mari, același lucru, doar plasat în contexte diferite. Numai că în cazul lui Zamperini aproape că aș intui un motiv pentru încăpățânarea sa de a nu muri, în timp ce eroul din 12 ani pare doar construit dintr-un material cu totul diferit. Apariția lui Pitt nu face decât să cimenteze un motiv cinematografic clasic – cel al albului salvator și să împingă starea de plictiseală provocată de urmărirea filmului spre culmi de perfecțiune.

Cu drezina

Frederick M. Coffin (engraved by Nathaniel Orr) - Solomon Northup (1855) (Sursa) Frederick M. Coffin (engraved by Nathaniel Orr) – Solomon Northup (1855) (Sursa)

Am ajuns să văd și eu filmul 12 ani de sclavie. Impresionant sub aspect biografic, destul de subțirel ca realizare cinematografică. Adesea monoton, iar uneori aproape caricatural.

Ca să stabilesc foarte clar de la început, cred că drama trăită de Solomon Northup și alți negri din acea epocă tulbure a fost una cruntă, nemeritată și greu de îndurat. N-aș avea tupeul să bagatelizez suferința unor semeni care cel mai adesea purtau o singură vină: culoarea pielii nu era cea potrivită.

Nu știu ce intenții au avut autorii filmului, dar mi se pare că n-au făcut decât să prezinte niște albi mai degrabă caricaturizați care îi chinuiau pe niște negri tipologizați: negrul cult și abil, negresa-amantă neoficială, negresa-întreținută, negrul-prost și violent și negrul-gloată.

Din punctul meu de vedere, dincolo de evocarea unei biografii tulburătoare, filmul nu prea…

Vezi articolul original 492 de cuvinte mai mult

Reclame

Un gând despre “12 ani de sclavie – o poveste neizbutită cinematografic

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s