În cât timp a creat Dumnezeu lumea? (6)


Cu ocazia ultimei prelegeri pe care am auzit-o de la Ravi (BELIEVE 2015 – Cluj Napoca), acesta ne-a adus aminte că evoluționismul nu este o teorie a Creației, ci o descriere a unui proces. Evoluționismul încearcă să explice ce s-a întâmplat cu o materie deja creată, or Creația este o relatare a genesei unor lucruri din nimic. Făcând un rewind peste istorie, evoluționismul va ajunge întotdeauna la un capăt de bandă pe care nu-l va putea explica în nici un fel. Acolo este Creația.

O problemă ridicată de această separare a lucrurilor a fost enunțată deja: nu știm când s-a tăiat panglica peste Creație, care a fost momentul inaugural. Aceasta este problema creaționiștilor. Pe de altă parte, evoluționiștii, cu toate că au încercat din răsputeri, tot nu au identificat un moment t0 cert al teoriei lor. Aceasta este crucea(sic!) lor. Cu toții însă am putea reflecta asupra primului aspect, teologi, oameni de știință și ageamii într-ale cunoașterii: care este acel moment al încheierii Universului? Când s-a oprit cronometrul? (Evităm cu grație problema că s-ar putea ca nici aici să nu avem un t0 bine precizat, căci Genesa nu vorbește explicit despre facerea timpului.)

Desigur, un răspuns la primă mână: când totul este acolo, când nimic nu va mai fi nou sub soare, ci toate elementele necesare, cele pe care le cunoaștem astăzi datorită științelor naturii, sunt deja prezente în Univers. Nimeni nu mai crează ceva astăzi: jonglăm doar cu obiecte gata create, le rearanjăm pe cele existente. Poeziile, picturile, sculturile, simfoniile sau filmele care ne umplu viețile nu sunt altceva decât opere de bricolaj realizate în baza materiei prime pe care ne-o oferă, din belșug, lumea în care trăim.

Totul se transformă în acest Univers. Bun, de acord, dar … de când este valabilă această lege, hm? Cel ce va putea răspunde la această întrebare, va răspunde, implicit, și la cea care face obiectul acestor postări. Good luck with that!

Reclame

3 gânduri despre “În cât timp a creat Dumnezeu lumea? (6)

    1. Zice, în introducere: „, to believe the biblical teaching that God created the universe in the week of creation requires less faith than evolution”. Se poate cineva lăuda cu așa ceva, cu argumentul minimei credințe necesare?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s