Cinepastilă (26) – Kraftidioten (2014)


În urma unei consultații medicale m-am ales, pe lângă un diagnostic, și cu o sugestie de film, acest ciudat Kraftidioten norvegian (mai precis, o coproducție la care participă și suedezi și danezi). De fapt, nu e chiar atât de ciudat: după mai puțin de cinci minute am recunoscut stilul cinematografic folosit și în Leviathan; se schimbă cadrul geografic, e mai multă zăpadă aici, dar întâlnim aceeași luptă surdă între haosul din sufletele oamenilor și ordinea din spațiul pe care aceștia îl gestionează, folosindu-se de utilaje extrem de performante. Întinderile copleșitoare de zăpadă și interioarele IKEA, indicatoarele rutiere și luminile orașului, căsuțele de vis de la țară și construcțiile moderne din oraș, toate acestea însoțite în parcursul lor pe dinaintea ochilor noștri de o muzică deloc neutră afectiv, sunt puse într-un dureros contrast cu pustiul și dezordinea din viețile eroilor filmului. Există și o deosebire esențială între cele două filme: rușii, după cum le e felul, sunt ceva mai filozofici, elaborează mult pe tema suferinței, așa cum este ea dezbătută încă de pe vremea lui Iov, în timp ce urmașii vikingilor trădează în filmul produs de ei aceeași venerabilă preocupare pentru sobrietate stilistică ce poate fi regăsită la artiști proveniți din acest spațiu, precum – citez în ordinea în care îmi trec prin minte – Kierkegaard, Grieg, Munch și Bergman.

Sursa: wikipedia.org
Sursa: wikipedia.org

În ordinea dispariției este traducerea titlului pe limba noastră. O mulțime de oameni vor dispărea, pe rând, din acea lume parcă prea frumoasă pentru a fi și adevărată. Rămân în urma lor cimitirele, indicatoarele rutiere, luminile de semnalizare, iar peste toate acestea, regină incontestabilă, omniprezenta zăpadă. Implozia sentimentului efemerității într-un spațiu care, aparent, este suficient de robust ca să amortizeze unda de șoc, se reflectă direct asupra spectatorului. Teoretic, este o comedie neagră. Practic, poți să râzi privind filmul, sunt momente savuroase din acest punct de vedere, însă ești ispitit în anumite momente să te întrebi dacă nu cumva chipul tău ascuns în întunericul sălii nu exprimă altceva decât acel trist rânjet al veneticului, al celui rătăcit într-o lume ce n-a fost croită pentru el, dar în care s-a trezit aruncat și în care trebuie să-și după până la capăt crucea, fie că vrea, fie că nu.

Filmul, mi s-a spus, nu este unul corect politic. Nu este corect sub nici un aspect. El pur și simplu ilustrează un peisaj social. Peisajele, prin natura lor, nu sunt nici corecte, nici greșite: ele doar există. Nu e un personaj frumos acesta, iar autorii nu par câtuși de puțin preocupați de cosmetizarea lui. Avem ilustrat un conflict între nordici și balcanici; filmul nu îi menajează nici pe unii, nici pe alții. Toți sunt o apă ș-un pământ. Dincolo de aspectele socio-culturale concrete, foarte pitorești, care dau savoare conflictului din film, eu cred că valoarea lui simbolică le transcende: zăpada n-are etnie, nici ethos, nici rasă, nici preferințe sexuale, ea nu face altceva decât ce a făcut dintotdeauna pe pământul locuit de ceva vreme de către fii oamenilor, adică să le acopere sub indiferența ei pe toate, patimi, idei, planuri, iubirii și vise. Simți, în timp ce vezi cum dispar unul după altul eroii filmului, ceva din nostalgia ce s-a cuibărit în inima ta la gândul – care nu te va părăsi câtă vreme vei face umbră pe pământ – propriei dispariții. Ce rămâne în urma ta? Deșertăciune, zice Eclesiastul. Zăpadă, ne spun autorii scandinavi ai filmului. Nimic? Totul …

Mă simt nevoit să vă avertizez, pe cei ce veți dori să vedeți filmul, că se moare mult și urât în Kraftidioten. Din acest motiv, nu îl recomand minorilor. Altfel, dacă e să îl recomand, o fac din perspectiva paradoxului absenței. Filmul zămislește o absență. Nu vă spun mai multe; urmăriți-l și o veți constata pe propria piele.

Ratings (1-5): Artistic  4,5;  Moralitate  2,5;  Relevanţă  4;  Apreciere generală  3,5

Reclame

Un gând despre “Cinepastilă (26) – Kraftidioten (2014)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s