Filmul ca Sabat


Cu ce voi asemăna vizionarea unui film bun? O voi asemăna cu ținerea unui Sabat, așa cum a fost rânduit în vechime. Abraham Heschel ne amintește într-o cărticică de-a sa (The Sabbath: Its Meaning for Modern Man) de sensul poruncii divine cu privire la ziua a șaptea, care nu era o invitație la pasivitate, ci la o angajare în experiența eternității, pe drumul de la lumea creației – în care omul este dator să muncească, să își facă ”lucrul său” – la crearea lumii, acolo unde el participă activ la odihna creatoare a lui Dumnezeu.[1] Sabatul nu este trândăveală, nu înseamnă „să nu faci nimic”, ci este o aventură a descoperirii realității ce transcende cotidianul, destinele noastre inodore, visele și iluziile cu care ne hrănim. E o împlinire bazată pe explorarea a ceea ce s-a întâmplat deja. De aceea Sabatul este o împlinire a Creației, el este realitatea, iar restul săptămânii constituie doar o necesară altă lume.[2] Filmele imită acest proces cosmogonic. Ele ne atrag atenția asupra lumii create și ne uimesc prin imagini care rearajează lucrurile într-un mod creativ. Prin excelență, Sabatul îi pune pe oameni în contact cu Creatorul, cu familia și cu lumea creată. Tot așa, filmul îi pune pe oameni în contact cu lumea, în moduri noi. În ambele situații, în ținerea timpului sabatic sau în vizionarea unui film, oamenii sunt legați unul de celălalt prin raportarea la experiența unei alte lumi.[3]

[1] Mi-l aduc aminte, aici, și pe Beni Fărăgău tâlcuindu-ne porunca cu privire la Sabat: „Șase zile să faci lucrul tău, dar în a șaptea oprește-te și uită-te la ce face Domnul”

[2] După Brent Plate, Filmmaking and World making: Re-creating Time and Space in Myth and Film în Gregory J. Watkins, ed., Teaching Religion and Film (New York: Oxford University Press, 2008), 222.

[3] Ibidem, 223.

Anunțuri

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s