Sunt ieri ce-am fost încă de mâine (8)


Episoadele anterioare pot fi citite AICI 1, AICI 2, AICI 3, AICI 4 , AICI 5AICI 6 și AICI 7.

„Oh, dacă aș fi fost eu acolo, altfel s-ar fi petrecut lucrurile! Aș fi făcut o altă alegere …” Adesea cădem în capcana unor astfel de eroisme, bazate pe ipotetice vitejești decizii. Speculăm asupra celor neîntâmplate. Absenței istorice îi opunem ontologia bunei noastre cumpăniri, fără a ne simți câtuși de puțin deranjați de diferența de context. Credem că am fi putut păși pe cărarea evitată de puțin credincioșii altor vremuri și trăim astfel, la timpul prezent, euforia posibilei noastre jertfelnice mărturisiri. Astfel, este posibil ca fiecare lașitate a trecutului să fie astăzi un nesecat izvor de impresionante acte de eroism ale prezentului. Potențial latent, static, într-un imaginar tumultuos și greu de stăvilit în zăgazurile rațiunii pure …

„Eu n-aș fi putut face asta! De unde atâta curaj?” Se întâmplă uneori – mai rar – să recunoaștem că n-am fi fost în stare să ne asumăm deciziile grele ale unora dintre înaintașii noștri. Ne cutremurăm în fața celor deja înfăptuite. Faptului istoric îi opunem absența propriei noastre verticalități, îngroziți de negura unor vremuri de care – slavă Domnului! – am scăpat. Nu credem că am fi putut păși pe calea aleasă de ei și experimentăm astăzi dezamăgirea ratării mărețelor oportunități. Astfel, e posibil ca fiecare eroism al trecutului să ne atârne ca o piatră de moară, fiindu-ne mult peste capacitățile curelelor, și să ne împiedice în alergare. E dinamica unei împietriri concrete într-o nesfântă stază a neputinței …

Mai sunt unii, ca Petru, care girăm astăzi pentru deciziile sacrificiale ale unui viitor ce nu ne este la îndemână. Dacă datoria o cere, vom alege ce este bine, frumos și drept, chiar cu prețul vieții. Suntem nerăbdători în fața celor ce s-ar putea întâmpla mâine. Apocalipticelor epopei ce nu s-au consumat încă, le opunem dorințele noastre hrănite din filme cu super-eroi și jocuri de aventură, contexte virtuale. Credem că dacă am împușcat doi orci pe ecranul unui laptop, nimic nu ne va sta în cale nici în lupta cu Goliații de zi cu zi. Astfel, orice va aduce clipa, suntem pregătiți, fie cu lozinci, fie cu omilii, fie cu sentimente umplute doldora de efecte speciale. Virtualitate în stare latentă, în care ne afundăm tot mai mult, devenind asemeni dumnezeului în care ne încredem, hyper-reali …

Ce ne mai rămâne, așadar? Păi, ar fi harul.  El nu este la îndemâna noastră, nu poate fi însemnat în agende. Adie printre noi mânat de cu totul alte legi decât cele naturale. Nu are timp. El este ce va fi de la început. Nu e potențial în acțiune, ci trăire, asumare, destin împlinit. Nu-l vezi cum respiră, dar îi simți efectele, în cele ce au fost, în cele ce se petrec chiar acum sub ochii tăi, în cele ce abia așteaptă să înmugurească. În har, nu știi ce-ai fi făcut odată, demult, nici ce vei face mâine. Știi ce crezi și știi cine te călăuzește acum. El este promisiune și împlinire deopotrivă. În această clipă, la răscruce.

Harul alegerii pentru viață este întotdeauna la timpul prezent. Orice alt timp așezat peste curgerea lui îl transformă în dogmă. De ele nu ducem lipsă.

(umează)

Reclame

2 gânduri despre “Sunt ieri ce-am fost încă de mâine (8)

  1. ,,…Credem că dacă am împușcat doi orci de pe ecranului unui laptop, nimic nu ne va sta în cale nici în viața de toate zilele. …”

    O capcană mortală acest crez , pentru că se răspunde răului cu rău , rezultatul fiind un rău amplificat , nu unul anulat cum ne cere învăţătura creştină şi cum credem noi ! M-am mai dezmeticit , că de fapt cam aşa punem problema:
    – Hai să le luăm gâtul la ,,orci”, să nu mai existe răul ! Din păcate neantul neantizează …iar omul se transformă, că de , n-ai cum să ucizi cu dragoste ! Dar nici aşa nu eşti cauză pierdută ….Totul depinde de tine , şi numai de tine …!!!

    Mulţam pentru postare !

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s