Să se consemneze: Tony Capolo a luat-o (și el) pe căi neprincipiale


Deși nu sunt un admirator al său, recunosc că în rarele ocazii în care am intrat în contact cu mesajele sale am apreciat vitalitatea lor și modul provocator (în sens pozitiv) în care a reușit să adreseze probleme adesea îngropate adânc într-o vinovată uitare din partea mediului evanghelic. De data asta, însă, omul a clacat în fața presiunii empirice, fără nici o legătură cu adevărul Scripturii, exercitate de creștini devotați și iubitori de Dumnezeu … în problema homosexualității. Într-un comunicat patetic, plin de argumente emoționale ieftine (pe care le-am mai auzit, de altfel, și din partea lui Rob Bell[1]), însă lipsit de orice consistență teologică, omul ne spune că și-a schimbat părerea în privința acceptării cuplurilor homosexuale în Biserică.[2] Ce dacă? Păi … schimbați-vi-o și voi, încuiaților, de dragul celor câteva cupluri de creștini care îmi sunt tare dragi acum, pentru că văd ce relației au cu Dumnezeu, comparabilă cu a noastră (ce argument!).

Mă deranjează nivelul de discurs la care se coboară stimabilul teolog, vrednic în retorica-i de al nostru trist Ponta. Campolo ne ia de proști, așezând problema modului în care Biserica privește homosexualitatea pe picior de similaritate cu cea a sclaviei, justificate biblic, pe principii rasiale. Aceeași inepție am întâlnit-o și la o altă exponentă a unui discurs teologic sublim în inconsistența-i, Rachel Held Evans.[3] Cele două probleme nu sunt comparabile. Până și Ravi știe asta: reperele morale în privița rasei, respectiv, a sexualității nu sunt de același calibru teologic. Rasa unui om este sacră și trebuie respectată ca atare; de cealaltă parte, sexualitatea – nu dreptul unui om de a-și împlini pohta – este sacră. De aceea, ea este legitimă doar în cadrul căsătoriei heterosexuale și, din aces motiv, relațile sexuale incestoase, pre-maritale, extraconjugale, homosexuale etc sunt privite din punct de vedere biblic ca păcătoase. Dacă Biserica va hotărî că homosexualitatea este în regulă, nu va avea de ce să condamne pedofilia. Nici adulterul, atât timp cât este săvârșit de „frați dragi și devotați”, dedicați slujirii creștine. Pornografia, ce rău poate ea face, dacă se practică în ascuns? Se va scoate de pe lista păcatelor și defăimarea, că tot e la modă iar mediul e propice. Totul, în funcție de cât de bine arată cei ce practică aceste lucruri. E un fel de hermeneutică a simpatiilor, nimic mai mult.

Au fost creștini, ni se tot spune, care au crezut că sclavia are justificare biblică. Câți? Au reprezentat ei o majoritate în Biserică? Cum poți să-mi vizi tu, nene Tony, o așa gogoașă circumstanțială? Mai sunt încă creștini – proporțional, probabil cam tot atâția cât au fost cei ce au justificat teologic segregarea rasială –  care cred că Hristos a înviat. Ce-o să ne facem atunci când vă veți schimba părerea și în privința acestui subiect? La ce mai e bun un Hristos răstignit și înviat dacă, pe măsură ce trec vremurile, nu mai sunt păcate de ispășit și de iertat? La ce bun să-mi doresc a cunoaște puterea învierii lui Hristos, dacă nu am ce să birui cu ea, pentru că toate mofturile-mi sunt acum legitimizate biblic?

Rătăcire de zile mari, Doamne păzește-ne …

[1] Vezi https://dyobodiu.wordpress.com/2015/02/20/the-gospel-versiunea-12-3-001-27-beta/

[2] Tony Campolo: For the Record: http://tonycampolo.org/for-the-record-tony-campolo-releases-a-new-statement/#.VXggVc_tmko

[3] Aici … n-am vreme să mai caut, dar nici nu cred că merită să zăboviți: găsiți repede cu un goagăl, dacă e musai, blogul distinsei

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s