Un mit pe muzică: Flying Dutchman, via Jethro Tull


Flying Dutchman (Olandezul Zburător) este un mit marinăresc despre o corabie fantomă, condamnată să traverseze mări și oceane fără a beneficia măcar odată de harul unei odihne într-un port. Există o mulțime de relatări legendare ale unor marinari care, chipurile, ar fi văzut-o pe ape. Întâlnim acest mit, într-o versiune destul de fidelă stilistic, în partea a treia a Piraților din Caraibe, Dead Mans`s Chest (2006).

Pentru mine, povestea – care, ca orice mit, va suferi în timp transformări de percepție inerente mersului veacurilor – reflectă în esența sa condiția noastră într-o epocă consumeristă bazată pe o perpetuă rătăcire în oceanul de dorințe și pofte niciodată împlinite, fără o ancoră existențială capabilă să ne asigure un popas, mânați de mirajele unor porturi de-a dreptul ridicole: o nouă premieră, încă un gadget, o mașină și mai fițoasă, următoarea Cupă ș.a.m.d. Olandezul Zburător e lumea noastră plutind pe ape atât de limpezi încât nu poți distinge nimic prin ele, căci ești orbit de certitudinile și imperativele fiecărui răsărite de soare. Este mijlocul – ca să fac apel acum și la unul din motivele filmului amintit mai sus – prin care amânăm Judecata Finală, uitând de ea și înglodându-ne în angajamente fără finalitate. E cea mai lentă moarte imaginabilă de către om. Și cea mai tristă, deopotrivă.

Dar … destul cu vorba! Vă propun să ascultați o piesă a celor de Jethro Tull, care vă va spune toate aceste lucruri într-un mod mult mai profund decât aș putea-o eu face vreodată …

1 comentariu

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s