Tot acolo, în paradox


Cum ar fi, de pildă, Sfânta Treime. Cineva tocmai îmi amintea zilele trecute faptul că nu o pot nici explica, nici înțelege. Așa este. Pe măsura ce cuget asupra acestei realități teologice îmi dau seama tot mai mult că este inimaginabilă și de neconceput. Nu putea omul să inventeze așa ceva. Astfel, ea ne-a fost descoperită, iar asta în urma unui proces anevoios,  dureros pe alocuri. Ni s-a dat ca o taină a harului, pe deoparte, dar și ca o piatră de poticnire a rațiunii.

Este nevoie de o altă capacitate omenească pentru a putea conviețui cu realitatea unui singur Dumnezeu adevărat, în trei Persoane. Știm că există Dumnezeu, unicul și adevăratul creator a toate câte există; credem și mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt. Și ei sunt una. Iar Sfânta Treime o experimentăm în toate: lucrarea mântuirii este împlinită într-o perfectă și fericită conlucrare dumnezeiască. Viața creștină este comuniune cu Tatăl și cu Fiul prin Duhul Sfânt. Sau, după cum ziceam adineauri, o viețuire ce arată tot mai deslușit cu o odihnă în îmbrățișarea Sfintei Treimi.

Reclame

5 gânduri despre “Tot acolo, în paradox

  1. Trinitatea , imaginea celui de lut care se naste cu perceptia unei lumi tridimensionale ! El crede ca o intelege pentru ca i-a fost data pur si simplu … Ce se va intampla atunci cand va descoperi , daca va descoperi , a patra dimensiune ? ….. pentru ca trei plus unu il reprezinta , este el , conform unei gematrii pe care poate o va simti candva ca o reflexie a Sfintei Treimi ! Pana atunci ….. ramane doar reflectia : 3+1= 4 !

    1. Dumnezeu Tatal iubește oamenii…Dumnezeu Fiul servește oamenii…Dumnezeu Duhul Sfint inspira pe copii lui Dumnezeu in dorința lor de al găsi pe Tatal pe calea stabilită de Fiul prin intermediul Duhului Sfint…cei care vor ajunge înaintea lui Dumnezeu nu vor vedea decât o singura Ființa…

      1. Se vor vedea pe ei insisi asa cum sunt , o prima imagine de care au fugit sau pe care si-au asumat-o … In rest doar Dumnezeu stie ce vom mai vedea ! Poate iubirea pe care am cautat-o ca niste orbeti toata viata sau am piedut-o ca niste prosti ! In orice caz prima data vor fi lacrimi de durere …, nu poti sa stai inaintea sfinteniei si sa nu plangi pentru clipele irosite … Abia apoi vom intelege …., vom intelege ca am venit in aceasta Lume pentru a invata sa-L iubim pe Dumnezeu si mai mult , iar ajunsi in cealalta Lume ,vom fi tot pentru a invata sa-l Iubim ! Si Iadul isi doreste iubirea divina ! E un gol care cere sa fie umplut …., Dumnezeu Tatal o stie foarte bine , si-a dat Fiul sa moara pentru a putea fi umplut un asemenea gol , Dumnezeu Fiul intelege pentru ca nu degeaba a cerut iertare pentru cei care L-au ucis , Dumnezeu Duhul ajuta sadind in inimi cat mai multe amintiri frumoase ! N-are cum sa ajunga in Iad un suflet care poarta cu el amintirea unui zambet …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s