Fiți primitori de îngeri!


Lui Dumnezeu îi place să-Și picteze voia în tușe ferme, puternic contrastante cu omeneasca putiință de a pune cap la cap, într-un mod coerent, armonii ale destinului. Undeva spre finalul lunii august, aflat în concediu cu familia pe riviera de sud a Turciei, mă bucuram de un soare nestingherit de vreun petec de nor, de nisipul fierbinte al unor plaje impecabile și de apele incredibil de calde ale Mediteranei. Relaxare, liniște, huzur … Aveam să aflu, câteva zile mai târziu, că la o aruncătură de băț mai la est, în timp ce eu făceam liniștit pluta pe apă, o familie de refugiați sirieni (între multe altele, de altfel) trecea printr-o mare dramă în încercarea de a părăsi infernul din patria de obârșie, spre o lume mai primitoare. Am văzut și acea fotografie de iad. Am citit, am căutat să pricep cum este posibil așa ceva, ca apa aceleiași mări care ne aducea nouă mângâiere și odihnă, altora să le ofere moarte, deznădejde și infern. Plajele nu mai sunt ce-au fost, unele sunt leagăne, altele cimitire …

Dar nu valurile sunt responsabile de aceste drame, nici apusurile. Mingea e în terenul nostru.

Pentru mine, în calitate de creștin, lucrurile sunt simple și, tocmai de aceea, nenegociabile. Ospitalitatea este o poruncă creștină. Nu e cu nimic mai prejos de poruncile care ne plac nouă, precum cea cu purtatul baticului, cu interdicția la consumul de alcool sau cu lupta pentru păstrarea definiției biblice a căsătoriei într-o societate secularizată. Iar ospitalitate nu înseamnă doar să găzduiești pe cineva anume, o rudă, o cunoștință sau un confrate, pentru o vreme sub acoperișul tău. Ospitalitate mai înseamnă și să îi primești în lume pe cei ce nu s-au născut încă – avortul este o ușă trântită în nas vieții și, implicit, lui Dumnezeu. Ospitalitate înseamnă și să-i facilitezi un acoperiș celui ce nu are. Ospitalitate înseamnă și să întinzi o mână de ajutor celui în nevoie, pe cheltuiala ta, fără să ceri nimic în schimb. Ospitalitate înseamnă să renunți, măcar în vremuri de încercare, la zidurile cu care ți-ai securizat viața.

Da, dacă pentru Europa seculară, miza este politică, economică sau, cel mult, umanitară, pentru creștini, de orice fel vor fi ei, miza este spirituală. Trebuie să fim primitori de oaspeți. Printre ei – sunt absolut convins de acest lucru – se găsesc o sumedenie de îngeri. Îmi pun inima, reputația, speranțele și credința în afirmațiile de mai sus.

Nu-mi fac iluzii, nu sunt un naiv. Între îngeri se vor ascunde și draci. Nu înseamnă că nu trebuie să facem – vorbesc acum la modul general, despre noi, europenii – tot ce este omenește posibil pentru a preveni pătrunderea celor care vor încerca să profite de haosul creat pentru a-și duce la îndeplinire planurile distructive. Pe de altă parte, nu uitați, ospitalitatea este ÎNTOTDEAUNA riscantă. E vorba de o prezență străină în casa ta. Nu te poți încrede pe deplin în oameni, Unul, Singurul Dumnezeu adevărat, este vrednic de încrederea noastră necondiționată. Iar El ne poruncește să fim primitori de oaspeți. Fără să căutăm la fața omului. Cu frică, cu precauții, eventual, dar fără eschivări.

Ospitalitatea costă. Porunca nu prevede nimic despre cine va deconta cheltuielile. Eu zic însă că îngerii trebuie cazați în facilități de la cinci stele în sus. Orice altă opțiune ne-ar face de rușine iremediabil. Îngerii sunt foarte costisitori, nu ni-i putem permite. Dar le putem face șederea cât mai confortabilă între noi. Merită!

22 de comentarii

 1. Si eu cred , ba nu , cum spui si tu , imi pun inima in aceasta afirmatie , cred ca printre noi sunt ingeri ! Concretul nu e concret iar abstractul nu e abstract , ceea ce noi numim abstract de fapt este concretul palpabil dar nu ne dam seama de aceasta pentru ca am invatat sa ne bazam doar pe ceea ce putem mirosi , pipai si gusta ! Doar vazul ne poate ajuta , acea vedere cu inima , care nu e deloc o exprimare metaforica … Ne ajuta sa deosebim adevarata realitate , acel ceva care dupa ce se termina totul trece dincolo pentru ca vine din Focul cel Vesnic …..

  Trebuie insa sa ne concentram nu pe a avea ci pe a fi , si-atunci ceata se resipeste …..se arata ingerii asa cum sunt ei , lumina din lumina , intelegand intr-un final ca si noi suntem tot din lumina … suntem energie comprimata in materie …

  p.s.

  Inteleg acest adevar dar inca nu pot sa-L simt pentru ca inca imi doresc ,,sa pun degetul in rana” ! Fara ajutor nu voi simti niciodata si ma chinuie intrebarea , de ce mi-a fost dat sa inteleg ? Nu stiu …!

 2. Foarte de accord. Sa fim ” primitori de oaspeti”. Dar suntem indreptatiti sa stim pe cine numim noi „oaspeti”.In absenta unei experiente concrete, ramanem doar la exclamatii teoretice…oricat de biblice ar fi.

  Din experienta altora care inaintea noastra au fost mari „primitori de oaspeti”,putem intelege ca acestia dupa ce au fost omeniti si obladuiti nu prea sau impacat cu statutul de oaspeti.
  Epoca postbelica sta marturie.

  Atentie deci…se poate ca generatiile viitoare se ne judece pentru ceea ce noi astazi,marii umanisti ai secolului decaderii virtutilor crestine ,numim „oaspeti „!

  Avem scris, de mai multe ori poporul evreu a acceptat oaspeti care numai oaspeti nu au fost.Si in ziua de astazi sunt judecati pentru „umanismul” lor . Si Dumnezeu I-a prevenit !

  1. În primul rând, pentru că ai pomenit virtuțile creștine, ospitalitatea este – trebuie să fie! – la loc de cinste între acestea. Nu sunt convins că suntem îndreptățiți să ne alegem oaspeții, nu după ce (re)citesc Pilda Samariteanului milostiv (să-i zicem umanist?).
   Apoi, mi se pare că în afară de tonul nițel alarmist, amenințător chiar, nu oferi argumente consistente. Chiar nu îmi aduc aminte de situațiile la care faci referire din VT; eu știu că grija față de străin era poruncită în Lege de către același Dumnezeu. Eu știu că nu trebuie să caut la religia unui copil care moare din pricina războiului, a răutății oamenilor mari sau a indiferenței celor care ar putea să ajute, ci să îi cercetez starea și să fiu o binecuvântare pentru el. Acesta nu e umanism … e creștinism cât se poate de practic, dincolo de spaime, de fobii și de dogme seci.
   În sfârșit, vorbești de experiență ( a altora, mă rog). O punem înaintea Cuvântului sau ce?

 3. Da ,mai sensibilizat cu religia unui copil. De accord, dar in contextul actual vorbim de un exod de sute de mii,nu de copii ci in majortitate covarsitoare de barbati pana la 40 de ani.
  Mai intrebat cazuri concrete. Doar unul,citit la DW. n Statistica norvegiana:trei din zece femei norvegiene au fost violate in ultimii doi ani. 90% din violuri apartin „oaspetilor” primiti si ajutati cu multa omenie. Justitia norvegiana a ajuns in impas. Argumentul invocat In savarsirea violului este imbatabil: o femeie care nu se imbraca in stilul credintei musulmane
  poate fi considerate o fiinta apostata de la „credinta adevarata „, in consecinta ,barbatul provocat de tinuta europeana a acesteia, are dreptul sa ia masuri; chiar si viol. Sute si sute de violatori ,pardon oaspeti,se plimba linistiti,in virtutea credintei lor, pe strazile oraselor iar cei autohtoni infunda puscariile;
  Raspunsul justitiei,pana la gasirea unei solutii este de o surprinzatoare frumusete !
  se recomanda femeilor norvegiene sa fie atente cum se imbraca in anumite situatii, pt.a nu creea probleme oaspetilor (sic! in Norvegia si nu in Golf).- ce sa faci,daca ei asa cred…asa oaspeti tot sa ai !
  Si cand te gandesti ca al doilea million de vizitatori,pt.2016 sunt in pregatire…success Norwey si altor tari in primirea unor „rate”cat mai mari !
  Exemplele concrete sunt multe,poate chiar prea multe pt.inceput de exod. Printre altele,viziteaza Londra sau mai nou Londostan…ti se va spune concret cartierele interzise chiar si pt. politiei. Sigur nu ne uitam la credinta unui copil care trebuie ajutat, iar despre copii nostrii sa nadajduim ca vor avea si ei un loc mai linistit,mai ferit,mai european pe undeva.

  Constat ca esti profund sentimental. Aprecieri.asa sta bine unui crestin-(ai venit „complet configurat” din vacation. )

  1. Din cele relatate mai sus, cineva ar putea înțelege lesne că norvegienii sunt niște idioți sado-masochiști care nu au altă preocupare decât cea de a le înlesni unor violatori calea spre femeile scandinave. Sună ciudat, irațional; poți să îmi dai niște linkuri? Altfel, discutăm povești. Eu am rude în Suedia și cunosc pe vreo câțiva în Norvegia (români și băștinași): aș vrea să confrunt aceste rapoarte alarmante. Abia apoi vom vedea dacă aceste cazuri concrete au valoare de argument sau nu. Chiar crezi că se lasă călcați în picioare cu zâmbetul pe buze? Că doar n-or fi martiri ai secularismului umanist tolerant și evoluționist!
   Nu sunt sentimental. Tocmai am decis că pentru o bună bucată de vreme nu mai vreau să văd Turcia. Dacă aș acționa în baza sentimentelor și a ultimelor experiențe pe care le-am avut acolo ar trebui să judec cu totul altfel lucrurile. Dar încerc să o fac creștinește; constat că deocamdată nu mi-ai dat nici un argument din această perspectivă, ci mi-ai oferit doar cazuistică și circumstanțialitate. Aștept mai mult de la tine. No hard feelings! 🙂

   1. Dyo, ,aici in State ,loviturile cele mai zdruncinatoare au fost cauzate de „ingeri ” . In vremuri de penitenta si zbucium marxist din Romania ,la fel, „ingerii” au fost cei ce au produs bisericilor cele mai dureroase ,mai adnci si mai sngerande rani. . . Uneori simbioza dintre naivitate si dragoste cauzeaza ireversibil , tardiv, cele mai amare ,mai dureroase si grele lacrimi. . .
    Cat despre ingerii Domnului ce vin ca musafiri ,pentru a fi gazduiti o noapte ori doua, da inteleg. Despre „ingerii” musulmani ce vin valuri, valuri si iar valuri calcand totul in picioare ,tu-i ajuti sa nu moara si …la urma , ei nu te mai vor lasa sa traesti ! (decat la Siria ,da nu aia de langa Deva !!!) http://www.eurosceptic.ro/index.php/2011/01/12/eurabia-islamizarea-planificata-a-europei/

 4. doua linkuri.
  http://www.napocanews.ro/2015/09/tot-mai-multe-violuri-savarsite-de-imigranti-islamisti-in-europa-politia-se-teme-sa-intervina.html

  http://www.diacaf.com/stiri/actualitate/infioratortot-mai-multe-violuri-savarsite-de-imigrantii-musulmani-in-30580276.html

  sper sa se deeschida.oricum am trimis si pe privat.Consider ca nu sunt stiri alarmiste,formatoare de opinie. Cred ca exprima totusi o realitate.

  „deocamdata nu mi-ai dat nici un argument in aceasta perspeciva”(-crestina)
  este adevarat,dar deocamdata sunt oarecum presat de timp. calatoresc… putina rabdare inca

  Pentru linkul de la DW,fiind in germana, imi trebuie un pic de timp sa I; gasesc .

  1. Le-am putut accesa pe cele de pe privat. Așadar: nasul.tv, napocanews.ro, diacaf.com. Nici unul dintre cele trei portaluri nu este difuzor credibil de știri, eu n-aș lua de la ei nici starea vremii. Articolele – similare, de altfel – nu dau trimitere la surse verificabile. Îmi miroase a dezinformare. Se practică de ambele părți ale baricadei. Îmi pare rău, Radu, dar nu pot să admit astfel de „probe”. Vino cu ceva credibil; accept în engleză, germană sau suedeză / norvegiană, dar nu din partea unor factori de presiune ideologică. Între timp o să verific și eu pe filieră scandinavă veridicitatea unor astfel de informații, de pildă dacă știe cineva despre Stockholm (oraș pe care l-am vizitat și eu, de altfel) ca fiind o capitală a violurilor. Repet premiza de la care plec: nordicii pot fi toleranți, dar nu tâmpiți. Ceva nu e în regulă cu informațiile pe care le deții și distribui despre prostia în care se complac. Nu are sens.

   1. Am locuit timp de 6ani in Stockholm iar acum locuiesc la 250 km de capitala Scandinaviei.La capitolul violuri autoritățile suedeze secretizeaza statistica mai ales cu privire la religia agresorului.Este politica de stat.Principalul argumet al extremei drepte suedeze ,care cere oprirea imigrației populației de religie musulmană , este dezvăluirea acestei statistici care ar arata ca majoritatea agresorilor sint de religie musulmană.In ultimele luni au fost mai multe agresiuni sexuale terminate cu omucidere.Modul in care se tratează infracționalitate in Scandinavia este unic in lume ,as avea multe sa va spun pe aceasta tema dar probabil nu a ți crede.E o vorba aici,,doar timpiti si musulmani comit violuri in Suedia,,.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s