Janos Bolyai, român de viță veche


A circulat vreo câteva zile pe net un articol din seria „Eu aleg România – 100 de personalitati din România pentru istoria lumii” dedicat unui mare nume al matematicii: Janos Bolyai, românul care a revoluţionat geometria. S-au ofuscat repede vreo câțiva cetățeni maghiari, unii peste limita bunului simț. Ca de obicei, era musai să iasă la rampă și niște sclifosiți care să se simtă lezați în amorul propriu mai abitir decât au trăit-o evreii atunci când Epifanul le-a pângărit sfântul altar. Dar, să recunoaștem: avem și noi faliții noștri, zilele trecute tocmai ce s-a topit unul dintre ei … Problema de fond însă e legitimă: putem ieși în lume cu pieptul înainte, mândri de românul Janis Bolyai?

Captură de pe http://www.ziarelive.ro/stiri/janos-bolyai-romanul-care-a-revolutionat-geometria.html; pe celelalte pagini s-a operat modificarea: în loc de ”românul” au pus ”matematicianul” ...
Captură de pe http://www.ziarelive.ro/stiri/janos-bolyai-romanul-care-a-revolutionat-geometria.html; pe celelalte pagini s-a operat modificarea: în loc de ”românul” au pus ”matematicianul” …

Despre Handel, asimilat fără nici o problemă culturii engleze, putem spune că a fost german. Kafka, mândria cehilor, era evreu de origine, crescut într-o familie de cultură germană. Eugen Ionesco și Emil Cioran, deși au scris mai mult în franceză, fiind adoptați cu multe onoruri în cultura urmașilor lui Molière, au fost români. Acestea sunt adevăruri de necontestat. Tot așa, Janos Bolyai, repetați după mine dacă vă vine greu să o faceți singuri, a fost un matematician maghiar. Se spune că vorbea mai multe limbi însă, având în vedere contextul în care a trăit, pe vremea Imperiului Austriac, nu m-aș mira să aflu că nu prea rupea multe cuvinte în limba lui Eminescu. Nu a fost, nu este și nu va fi niciodată Ioan Boia. Gheorghe Doja ar trebui să ne ajungă.

Eu zic că Janoș Bolyai merită onorat în continuare și respectat în țara noastră. Universitatea din Cluj îi poartă numele, alături de o mulțime de străzi din diferite urbe ale patriei. Să ne mulțumim cu atât. Ce ne vom face dacă maghiarilor le va veni ideea să-L prezinte lumii pe marele urmaș al lui Árpád, Nagy István? Nem tudom.

Reclame

4 gânduri despre “Janos Bolyai, român de viță veche

  1. Marele matematician chiar era roman. Adica nu cetatean roman si nici maghiar asimilat de cultura romaneasca, ci roman maghiarizat. Acum ca istoricii nostri nu doresc sa scoata la lumina dovezile…

    Uite totusi ceva de pe blogosfera (si te rog sa nu ma critici ca internetul nu e sursa de credibilitate, deocamdata atata am gasit sa confirme o relatare pe care o stiam de ani de zile):

    „Avem nevoie, zic, de aceste doua liste, riguros alcatuite, ca sa le facem publice si sa transam odata si pentru totdeauna disputa artificiala, nefireasca, la care suntem obligati sa participam, oricat de neserioasa ni se pare noua, romanilor. Pentru cei ce vor face aceasta operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandam sa verifice situatia din satul Buia, unde s-au nascut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai. Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat ca tatal, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, ca tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adica Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg raspandit la romanii din Ardeal, din Maramures! Din pacate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie sa-si sustina ipoteza, adevarul!… Sa-l ajutam noi, daca nu pe domnul istoric, atunci macar pe domnul Adevar sa iasa in lume teafar, intreg, nemasluit!”
    (http://blogosfera.piatza.net/fara-secrete/discul-genetic-un-artefact-vechi-de-6-000-de-ani-prezinta-evolutia-secreta-a-omenirii-pe-acest-disc-se-afla-reprezentate-diverse-simboluri-complexe/ungaria-mare-nu-a-existat-art1138 )

    1. Am un prieten istoric care mi-a demonstrat că tatăl lui Einstein e român de pe Valea Bârgăului, numai că istoricii români nu vor să recunoască …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s