Muzica, o nouă dimensiune (2)


De nepovestit, ea, muzica, este în sine o poveste,
în care personajul principal este ascultătorul,
iar tăcerea sa cea mai fascinantă intrigă
din câte s-au gândit vreodată.

Formația pop-rock norvegiană (poate ieși ceva bun din țara fiordurilor?!?) A-Ha face parte, e limpede asta, dintr-un univers paralel celui zugrăvit prin armoniile cantorului din Leipzig (despre Bach, subiectul postării precedente, e vorba). Au început bine, prin anii `90, cu câteva piese de mare succes, dar acum au intrat într-un oarecare con de umbră. O anume oscilație se simte și în evoluția lor muzicală; mie mi-e greu să cuprind cu mintea-mi gândul că piese precum Take on me, Manhattan Skyline și Locust, atât de diferite una de cealaltă, aparțin totuși aceleiași formații.

Mi-a plăcut Soft Rains of April încă din vremea studenției. În mijlocul acelui tsunami cultural pop-rock, rezultat în urma căderii dictaturii ceaușiste, cântecul mi s-a părut ca o gură de aer proaspăt, pentru că nu suna nici ca Michael Jackson, nici ca Skid Row, nici ca Madonna, nici ca oricare din obositoarele tentative românești de recuperare a unui teren pierdut față de vest în planul culturii pop. Prin versificație, dar mai ales prin discursul muzical oarecum neconvențional, cântecul crează o atmosferă diferită, una în care ritmul este în totalitate subordonat ideii muzicale. Nu ar trebui să îți placă acest cântec pentru că „sună bine”; ești invitat să-l cunoști, să te lași pentru vreo trei minute învăluit de melancolia sa primăvăratică, chiar să simți picăturile acelea de ploaie. Un fel de uitare controlată.

Muzica anesteziază senzația trecerii timpului. Ai impresia că e mult mai scurtă: două fraze mai consistente, separate de o repriză instrumentală, nu e mare lucru! Abia când s-a terminat îți dai seama că ai uitat ce asculți, că totuși e o piesă muzicală ușoară, care ar trebuie să fie în ton cu vremurile. Poate că și este așa, în ton cu superficialitatea pătimirii noastre de toate zilele; totuși, dacă vrei, ți se îngăduie să uiți. Doar pentru trei minute!

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s