De-ale Oscarului: The Bridge of Spies (2015)


Bridge_of_Spies_poster
Sursa: wikipedia.org

Deja filmele lui Spielberg, oricât ar fi de bine făcute, par să se fi blocat într-un model de poveste care nu mai are multe de revelat publicului și care – doar intuiesc, nu dau cu parul – va intra tot mai mult în desuetudine în anii următori. E un film despre un erou creat de un context special și de nevoia restaurării unei ordini uzurpate de ambiții și prejudecăți prostești. Un film care te unge la suflet, te face să te simți mulțumit pentru că din nou situația a fost gestionată cum se cuvine iar lecția s-a desfășurat ca la carte. Tom Hanks e așa cum îl știm din zilele sale bune, ireproșabil, bun profesionist, dar nu aduce nimic nou pe ecran. Aceasta este, poate, o explicație a faptului că n-a fost nominalizat în acest an. Deși Mark Rylance a obținut premiul pentru rol secundar, cred că Mark Ruffalo (Spotlight) și Tom Hardy (The Revenant) au avut prestații actoricești mult mai complexe. Dar asta este: e Oscarul lor, părerea lor și dreptul lor de a premia ce li se potrivește mai bine.

Multe nu am a vă spune despre The Bridge of Spies, în afară de faptul că și acest film poartă în esența luiun discurs simptomatic antisistemic. Din nou întâlnim un erou principal care se împotrivește de unul singur unui conglomerat monolitic de interese instituționalizate, politizate, deparazitate de empatii păguboase. Suntem în plin Război Rece, nu se poate altfel. Într-un astfel de context, până și frica este instituționalizată, iar calculul rece devine politică de stat.

Celor două molime ale vremii povestea le opune două caractere, reprezentante ale taberelor aflate în război. James Donovan, avocatul american devenit la un moment dat negociator într-o acțiune de schimb de prizonieri, este cel ce nu se supune pragmatismului politic al Serviciilor cu care intră în contact. Rudolf Abel, spionul rus prizonier al autorităților americane, este cel ce refuză să se îngrijoreze măcar pentru o clipă asupra situației sale, chiar dacă majoritatea celor din jurul său îl privesc prin lentilele groazei pe care o au față de ciuma roșie. Amândoi pot fi considerați fără nici o problemă buni creștini. Sau liber cugetători de nota zece, nu contează.

Cam asta e tot, restul curge didactic, liniar și fără mari surprize spre un deznodământ scontat încă de la bun început. Nu cred că voi mai revedea vreodată acest film. Din lipsă de timp, nu din alt motiv.

Aprecieri (1-5): Artistic 3,5;  Moralitate 4,5;  Relevanţă 4; Apreciere generală 3

Anunțuri

Un gând despre “De-ale Oscarului: The Bridge of Spies (2015)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s