De-ale Oscarului: Brooklyn (2015)


Brooklyn_FilmPoster
Sursa: wikipedia.org

Dacă ar fi să-i opunem filmului lui Gonzales Inarritu (The Revenant) o realizare în care discursul cinematografic să primeze în fața poveștii propriu-zise iar personajul principal să fie o femeie, pentru ca balanța să fie restabilită în Univers, Brooklyn ar fi, fără îndoială, una dintre cele mai potrivite alegeri. Este un film făcut să fie frumos, în special din punct de vedere al compoziției și al imaginii.

Povestea este nespectaculoasă, lentă, experiența vizionării fiind asociată în primul rând atmosferei create prin fiecare scenă. Se pune mare accent pe  culoare, pe profunzimea câmpului vizual (finalul, din acest punct de vedere, este superb) și pe modul de focalizare al imaginii, menit să expandeze spațiile din jurul personajelor, să pună în evidență distanțe sau apropieri între oameni. Unghiurile de filmare și alternanța discretă a cadrelor luate cu camera în mână cu cele filmate de pe un suport fix sunt, de asemenea, foarte importante pentru că crează compoziții de perspectivă, în armonie cu stările sufletești ale personajelor. Toate acestea contribuie la creionarea unor percepții diferite despre două medii foarte îndepărtate – provinciala Irlandă, respectiv, New York-ul aflat în plină expansiune socio-economică – ambele însă concurând pentru a-și consolida rostul de „acasă” pentru personajul principal.

Un film frumos, poate că destinat în primul rând femeilor, dar și celor care vor să-și delecteze urechile cu accente irlandeze pitorești. Luptei cu mediul neprietenos al pădurilor Dakotei din The Revenant, Brooklyn îi opune nu mai puțin dureroasa confruntare a străinului cu dorul de casă. Totuși, pentru mine filmul lui Inarittu este mai complex din punct de vedere artistic …

… sau poate că, mai simplu, prefer o inimă sfârtecată de urși, dar întreagă, uneia sănătoase dar împărțite între două iubiri.

Aprecieri (1-5): Artistic 4;  Moralitate 4;  Relevanţă 3,5; Apreciere generală 3,5

Anunțuri

Un gând despre “De-ale Oscarului: Brooklyn (2015)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s