Dna. ministru Ana Costea are dreptate!


S-au ofuscat o mulțime din pricina declarațiilor doamnei ministru al muncii din România, întrebată fiind despre natura intervenției Barnevernet în cazul Bodnariu. Dna. Ana Costea, probabil în virtutea unei lacune în experiența-i într-ale comunicării, a greșit flagrant: fiind interpelată cu privire la un caz din Norvegia, ea a răspuns în context autohton, ca și cum acei cinci copilași ar fi fost confiscați unei familii de pe undeva din Drumul Taberei. O înțeleg, trăim în aceeași țară. Desigur, nu am cum să o scuz, dar asta contează mai puțin.

Totuși, dacă separăm cele două contexte și punem deoparte (putem oare?) cazul Bodnariu, suntem nevoiți să constatăm că în spațiul mioritic domnia sa … are dreptate. Trist fapt, unul care poate atârnă greu și în dezbaterile cu norvegienii, căci nu se poate ca aceștia să nu știe ce fel de poame suntem.

Căci:

Într-o țară în care atâtea femei sunt bătute crunt, abuzate în fel și chip, iar autoritățile ridică din umeri și nu le protejează, dna. Ana Costea are dreptate.

Într-o țară în care niște nesimțiți freacă menta cât e ziua de lungă, trăind pe banii fetelor trimise „la produs”, de voie, de nevoie, iar poliția nu face nimic, dna. Ana Costea are dreptate.

Într-o țară în care un bărbat care dărâmă cu pumnul o fată, în văzul unei țări întregi, iar el nu suferă nici o consecință legală pentru fapta lui, dna. Ana Costea are dreptate.

Într-o țară în care o judecătoare prinsă conducând sub influența băuturilor alcoolice nu este pedepsită pentru fapta ei, ci polițiștii care au amendat-o, dna. Ana Costea are dreptate .

Într-o țară în care în educația copiilor încă prevalează principul „eu te-am făcut, eu te omor”, dna. Ana Costea are dreptate.

Într-o țară în care copiii se unesc în găști pentru a-I lovi fără milă pe cei mai slabi, până la a-i aduce în pragul morții, chiar în incintele unităților școlare, dna. Ana Costea are dreptate.

Într-o țară în care avem nevoie de o suprasutructură juridică pentru a lupta împotriva corupției, nici aia suficientă în fața potopului de nesimțire din mediul politic și de afaceri romînesc, dna. Ana Costea are dreptate.

Într-o țară în care …

Îmi pare rău. Din inimă, aș vrea să nu fie așa, iar dna. Ana Costea să greșească. Este foarte posibil ca în privința cazului Bodnariu s-o fi dat în bară. Dar nu în privința noastră, nu. Căci nu știu prea bine cum stau lucrurile la norvegieni, dar la noi știu prea bine și cred că de asta avem nevoie: de rigoare și de disciplină. Și să înțelegem că democrația nu s-a inventat în folosul șmecherilor.

Dar, ca de obicei, vom arăta în continuare cu degetul înspre alții, ca și cum noi am fi pe deplin imaculați sau, în orice caz, brăzdați de mici probleme de imagine, pe ici, pe colo …

21 de comentarii

 1. Da, ati remarcat correct..doamna Costea a raspuns cazului Bodnariu din Novegia in context romanesc. In context norvegian insa,doamna este departe de a cunoaste realitatea…vorbeste de „simple masuri de disciplina” si „corectitudine” din partea autoritatilor
  . Corect,intr-o democratie nimeni nu face ce vrea inclusive autoritatile !
  Dar :
  -despre un guvern care minimalizeaza cu orice pret valoarea familiei in societate,un guvern care ridica la nivel de virtute deviatiile sexuale
  (lesbianism,homosexualitate,introducerea genului neutru pentru a nu definii exact genul copilului,)
  -despre un guvern care incurajeaza legal si financiar procesul de dezvoltare a unei familii de tip nou ,familii surogat cu parinti de acelasi sex pentru copiii rapiti din motive puerile,
  -despre un guvern care pretinde ca ajuta copii dar ii scoate in strada pentru demonstratii gay si la care copii sunt pusi sa cante ce bine este cand ambii parinti sunt barbati sau femei
  – despre un guvern care tolereaza pedofilia dar ia masuri radicale cu implicatii internationale (!!!) impotriva unui cantec religios cantat de o fetita in joaca
  -despre un guvern care a ajuns,(datorita unei politici neinspirate de-a lungul anilor), sa conduca o tara,o societate cu cel mai mare procent din populatie de retarzi mintali ( din Europa)

  …… nu poate fi vorba in nici un caz de CORECTITUDINE si USOARE MASURI DE DISCIPLINA ! care vezi Doamne,trebuie respectate. Exemplul democratiei norvegiene a doamei Costea este o aberatie .Confuzie inacceptabila din partea unui MINISTRU !
  In nici un caz nu poate fi vorba de un exemplu,chiar daca vorbim,vezi Doamne, de occidentali si nordici pe deasupra !

  1. E multă mitologie în reacția ta, Radu, din păcate; și câteva broboane de malițiozitate, dacă nu te superi.
   N-am înțeles niciodată astfel de refulări folcloristice; încep să cred că nici nu e mare lucru de priceput din ele. Din păcate.

 2. Bineinteles ca nu ma supar. Este adevarat ,poate in RO este mai rau si probabil „ei stiu ce poame suntem noi” dupa cum spui , dar nu cred ca era cazul tocmai acum ,si la TV,cand niste parinti lupta pt.copii lor,cand opinia publica este chemata sa se solidarizeze cu cei care trec prin aceasta drama, cand se forteaza demersurile si mai exista cel putin un minim speranta,sa justificam un abuz ca fiind „doar usoarele corectii” norvegiene !
  Din pacate.

  1. Trebuie să învățăm să luptăm cu demnitate pentru ce este drept. Nu demonizând o țară, nu rânjind de bucurie la auzul crizei petroliere care se pare că are efecte în economia lor, nici chiar excomunicându-i de pe listele drepților pe cei ce nu văd drama familiei Bodnariu așa cum o văd unii dintre noi. Scopul, oricât ar fi el de nobil, IAR ACESTA ESTE NOBIL, nu scuză lipsa de iubire pentru aproapele nostru, care ar putea fi la fel de bine în acest caz samariteanul norvegian, de ce nu.

 3. …grupul aista de semidocții ,intelecti ,sfertocologi evanghelici care tot încearcă sa plaseze cazul Bodnariu in sfera socială si atit habar nu au CIT de anticreștină este Scandinavia…cind te lansezi in analiza critica asupra unui film probabil ca vizionezi filmul de mai multe ori…cazul Bodnariu din Norvegia este un caz de anticreștinism tipic scandinav,nu al unei instituții ci al națiunii norvegiene…așa ca Dna ministru o fi având dreptate ca ministru dar tu Dyo ca creștin nu ai dreptate…părerea mea…

   1. Cele doua contexte care trebuie separate nu sint cel norvegian si cel romanesc, ci cel social de cel creștin…societatea norvegiana este profund anticreștină, iar dacă un birocrat dintr o instituție socială poate sa facă un rău unui creștin dedicat o face cu un exces de zel pervers mascat in respectarea regulilor propriei instituții si a unei discipline riguros aplicate…in realitate societățile scandinave urăsc valorile creștine…ca cetățean roman ,gata secularizat ,poți sa admiri Norvegia…ca si creștin se cade sa disprețuiești si chiar sa condamni o astfel de societate…

  1. Prietene, n-ai citit bine: nu am spus nicăieri „comparativ cu societatea norvegiană”. În momentul în care începi să citești mai mult decât este scris dai rateuri și, crede-mă, de dragul relației … nu merită.
   Numai cineva cu totul străin de realitățile Românei de astăzi, nu înțelege că avem nevoie de rigoare și disciplină într-o țară care își bate joc cam de toți cetățenii ei, creștini și necreștini deopotrivă …

   1. …in dezbaterile cu norvegieni,căci nu se poate ca aceștia sa nu știe ce fel de poame suntem…te înțeleg si eu gindeam ca tine cind locuiam in România…Occidentul si in special Norvegia nu sint cu nimic superioare Estului Europei si in special României…de ce l o fi trimis Duhul Sfint pe apostolul Pavel in Estul Europei si nu in Occident?…eu am afirmat căci ca si creștin nu ai dreptate…ca simplu cetățean poți sa admiri cit vrei așa numitele valori occidentale…si eu am făcut,din păcate ,greșeala aceasta…

   2. Sunt nevoit să repet again, că nu mă doare, poate totuși vei pricepe să nu aluneci printre rânduri: nu am vorbit nicăieri de o superioritate a cuiva, am menționat o stare de fapt românească pe care n-ar trebui s-o măturăm supt preș, cum ne e obiceiul. Atât.

 4. Gasim scris…”….Îmi pare rău. Din inimă, aș vrea să nu fie așa, iar dna. Ana Costea să greșească. Este foarte posibil ca în privința cazului Bodnariu s-o fi dat în bară. Dar nu în privința noastră, nu. Căci nu știu prea bine cum stau lucrurile la norvegieni, dar la noi știu prea bine și cred că de asta avem nevoie: de rigoare și de disciplină. Și să înțelegem că democrația nu s-a inventat în folosul șmecherilor….”
  Asa este si trist si dureros e fiindca mesajul in context ajunge interpretat ca mesajul Bibliei prin care multi ajung sa-l foloseasca ,dar nu in scopul lui adevarat!!
  Doar sa ne gandim bine la mesajul si explicatia subiectului …..si tragediile care sunt si se doresc astupate……!Iar acum in grupurile evanghelice prin paginile virtuale subiectele abunda in critici si chiar in cereri de demisii…. Oare nu ar fi bine mai intii sa ne uitam in gradina noastra si sa ne rezolvam dificientele din gruparile in care suntem???Oare noi suntem orbi si surzi la strigatul copiilor noastri?Care in fata provocarilor astfel ajung sa scrie si sa se adreseze…;
  „..Tot mai des auzim prin bisericile române din America și Canada, despre venirea lui Anticrist și răpirea biserici la Cer. Uni dintre pastorii români, foarte inteligent tratează aceste subiecte cu-o multă sensibilitate, având în vedere Cuvântul Lui Dumnezeu care spune: „că nu este treaba voastră ca să știți vremurile sau soroacele” (Fapte 1:7). Iar cât despre Anticrist Biblia ne învață, „să nu ne îngrijoram de ziua de mâine, că ajunge zilei necazul ei” (Matei 6,34). Alți pastorii în schimb, frustrați de faptul că li se golesc bisericile, iar încasările la casierie sunt tot mai slabe, pentru a băga o groază în popor și a le sensibiliza inimile ca să dea mai mult, au devenit cu adevărat „păstorii groazei”…….
  https://tineriromaniamericani.wordpress.com/2015/08/24/venirea-lui-anticrist-omorarea-copiilor-si-rapirea-biserici/
  Oare acesti tineri nu au nevoie de ajutor?Si cum se face ca si pastorii lor nu le inteleg suferintele,nevoile ?Si strigatul lor ajunge scris prin astfel de mesaje…..Noi ,usor ajungem sa aruncam vina pe ministru Ana Costea,dar oare noi suntem altfel?Cei care au deschis subiectele de critici si de a o indeparta de la pozitie ….sunt mai buni????E foarte interesant cum azi se doresc sa apara lucrurile si cum se doreste sa se expuna in lumia lupta pentru copii familiei Botnariu!Dar putini inteleg de ce interesul pentru aceasta familie e cu multul mai mare fata de celelalte familii …Ar fi bine ca toate familiile sa ajunga sa se bucure de copii !Si mereu copii sa creasca in mijlocul familiei in puterea binecuvintarii divine si dragostei de mama si tata.Dar sa nu uitam sa intelegem si sistemele sociale in care ajungem sa traim .Si dupa cum sistemele sociale detin reguli ,tot asa le detin si cele religioase ,care mereu ar trebui sa fie conduse de adevarati slujitori si copii din Biserici la fel sa ajunga consiliati ,si in cerinta ajutati ….pentru a nu se ajunge la subiectele triste pe care ajung le scrie si cu totii avem ocazia sa le citim…Iar cand adevarul se intelege ,se doreste sa se nege ….Oare e corect?Si dupa cum vedem nu este nevoie de ajustari pentru toti?Mai ales la liderii spirituali pentru tinerii din Bisericile lor si binenteles si in societate ca sa nu mai vedem situatia cu care poporul Romaniei si nu numai se confrunta…..

 5. Nu cred ca ar sustine cineva ca noi suntem imaculati sau ca avem doar probleme minore.
  Dar minusurile noastre nu justifica actiunile abominabile ale barnevernetului sau ale societatii norvegiane.
  Si unii si altii avem probleme extraordinar de grave.
  Si noi si ei ar trebui sa ni le rezolvam.
  O problema ar fi ca actiunile barnevernetului sunt orientate mai mult spre straini (deci si spre romani), iar minusurile pe care le mentionati in dreptul nostru nu sunt orientate impotriva strainilor (deci nu-i intereseaza prea mult pe norvegieni).
  O alta observatie ar fi ca Barnevernetul profita de minusurile noastre si actioneaza abuziv impotriva romanilor, stiind ca autoritatile romane sunt usor de corupt si nu-si apara cetatenii.

  1. Hm, nu cred că e chiar așa: la data comiterii abuzului, din câte îmi aduc aminte, copiii Bodnariu aveau doar cetățenie norvegiană, cea română fiind obținută ulterior …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s