Un Spotlight simptomatic


Orașul ăsta. Oamenii ăștia. Ne dau senzația că noi, restul, nu aparținem.
[ …]
Ia aminte ce-ți spun, dle Rezendes: dacă e nevoie de tot satul ca să crești un copil, e nevoie tot de un sat ca să abuzezi unul.
Mitchell Garabedian în Spotlight (2015)

Un fapt interesant care dă de gândit în recentul film premiat de Academia Americană de Film, Spotlight (2015): rolul esențial al celor din afară în scoaterea la lumină a diagnosticului unei comunități bolnave. Marty Baron (un evreu), Mitchell Garabedian (un armean) și Michael Rezendes (un localnic, dar cu rădăcini portugheze) sunt trei personaje cheie în film, fiecare având un rol determinant în evidențierea cancerului ascuns în sânul unei municipalități aparent sănătoase cum este cea din Boston.

Este posibil ca simptomatic filmul să ne sugereze un discurs pro-multiculturalism? S-ar părea că da: există boli ale „satului” care nu pot fi auto-diagnosticate și tratate din interior, atunci când omogenitatea unei comunități, bazată pe adeziunea tuturor la un status quo tradițional, funcționează ca principiu antagonic ideii de integrare a străinului. Iată că tocmai această lipsă de diversitate, explicată, în parte, de promovarea unui ethos naționalist-religios, este cea care manifestă vulnerabilități și este nevoie de un agent extern – unul diferit, neafiliat tradiției, detașat de păienjenișul de relații care implică datorii sentimentale – în stare să provoace o reacție de apărare a întregului organism. Este nevoie de cei diferiți, animați de valori diferite decât oamenii locului. În absența contribuției lor, putem muri cu zile, fără măcar să înțelegem ce ni s-a întâmplat.

Acum, nu zic că e un mesaj bun sau rău, doar sugerez un alt (posibil) mod de înțelegere.

Reclame

2 gânduri despre “Un Spotlight simptomatic

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s