De-ale Oscarului: The Big Short (2015)


The_Big_Short_teaser_poster
Sursa: wikipedia.org

Spotlight nu e singurul film de Oscar 2016 în care o lume monolitică devine „obiect al muncii” unor specialiști suficient de bine pregătiți în domeniul lor de expertiză pentru a-i exploata slăbiciunile. The Big Short pedalează pe o temă similară. Tot despre o religie este vorba – cea a banului investit cu profit – și este tot o poveste a unei miopii patologice: se trăiește frumos și bine pe coliva unui cancer în stadiu de metastază (unul financiar de data aceasta), dar aproape nimeni nu vrea să vorbească și să audă ceva despre inevitabilul deces.

Trebuie să recunosc, principala dificultate în urmărirea filmului a constituit-o lipsa familiarizării cu unii termeni de specialitate din lumea financiară. Nici după a doua vizionare nu pot spune că-mi sunt toate limpezi, dar imaginea de ansamblu, oricum, nu are cum să scape. Dacă găsiți că discursurile despre finanțe sunt obositoare, plictisitoare, fără miză, stați deoparte de acest film. Totuși, vă spun că, în ciuda tonului său intenționat didactic și ușor cinic, filmul este mai profund decât lasă să se întrevadă după o primă vizionare.

Mi-a plăcut foarte mult Steve Carell. Merita o mai mare recunoaștere pentru acest rol dramatic, care depășește în complexitate prestația enigmatică a lui Mark Rylance, interpretul spionului rus din The Bridge of Spies. Chipul său este o icoană a perplexității în fața nesimțirii inimaginabile pe care o descoperă într-o lume care ilustrează cel mai bine ce poate fi omul fără Dumnezeu: un animal de pradă dintre cele mai feroce, nimic mai mult. Este vrednic de menționat acel contrapunct emoțional din cea de-a doua parte a filmului, în care suferința personală a eroului interpretat de Carell își regăsește contururile precise tocmai în mijlocul dramei exprimate în milioane (chiar miliarde) de dolari ce se topesc la explozia imensei bule de nimic pe care s-a clădit o întreagă farsă economică. Cele două sunt incomparabile. Toată lumea, pusă pe taler, nu face cât negru sub unghie față de omenia care se descoperă în iubire, în suferință, în dreptate sau în grija pentru aproapele; iată un mesaj cât se poate de creștinesc într-un film care nu are în clin și mânecă cu vreun lucru sfânt din lumea urmașilor lui Hristos.

Aprecieri (1-5): Artistic 3;  Moralitate 2,5;  Relevanţă 3; Apreciere generală 3

Reclame

2 gânduri despre “De-ale Oscarului: The Big Short (2015)

  1. Şi mie-mi place să găsesc fărîme de creştinism în filme necreştine (am învăţat lucrul acesta de la creştinul meu favorit, Nicolae Steinhardt).

    1. Da, îmi aduc aminte de vremea când Steinhardt m-a uimit cu meditațiile sale pe Jesus Christ Superstar. Mi-au trebuit vreo câțiva ani până să le pricep modul de abordare …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s