23:3


[Domnul] îmi învioreazã sufletul

Cel mai mare păcat dintre toate este să fii mulțumit zicea odată Kazantzakis, în a sa Ascetică. Ca orice frântură de gând, și acesta poate fi lesne răstălmăcit și pus să lucreze în folosul unor metereze anti-creștinești. În discursul autorului grec, însă, formularea făcea apel la unul dintre puținele resorturi existențiale ce pot fi recunoscute ca legitime în omul necredincios pentru urmărirea unui destin cu un sens anume. Motorul devenirii este insatisfacția, respingerea stării prezente și ancorarea în promisiunea unei împliniri care chiar dacă nu se va concretiza niciodată într-o realitate palpabilă, ne va ajuta să trăim, să facem pași pe drumul vieții, să nu ne dăm bătuți într-o luptă a priori pierdută. Din trecut ne tragem seva tradiției. Luăm aminte la bătăliile înaintașilor, preluăm stindardele lor și căutăm orizonturile zilei de mâine. Așadar, trecutul și viitorul ne sunt aliați. Prezentul, însă, este periculos. Mai bine întoarce-i spatele, nu-l lăsa să-ți facă plăcere, să te moleșească. Fii nemulțumit. Fii intolerant, în primul rând cu tine însuți, apoi cu ordinea lucrurilor din lumea ta.

Departe de mine gândul de a-mi pune mintea cu o astfel de paradigmă. Constat doar că nu îi lipsește un anume nesaț înviorător, unul vizibil adesea în operele lui Kazantzakis, în patosul cu care eroii săi se angajează în dansul cu viața, uneori sub cele mai banale aspecte ale acesteia, neînțeleasă dar plină de semnificații pentru cei ce ascultă cu atenție chemarea din adâncurile ființei …

Pe de altă parte, creștinismul propune și el o paradigmă a respingerii: moartea față de lume, asociată neapărat bucuriei în Domnul. E adevărat, în această privință, intrăm pe un teren minat. Asceza creștină a fost adesea percepută ca una a schimonoselii chipului întru suferință. Tristețea postitorului, fața sa albă ca varul, abținerea de la cele plăcute trupului, mortificările … Cel din afară se poate întreba, pe bună dreptate: care dintre ele pot fi asociate în vreun fel înviorării sufletului? Marca înregistrată a sfințeniei pare a fi întristarea vremelnică, asumată ca o precondiție a fericirii de dincolo de veacuri. Întristările noastre de o clipă sunt puse în balanță cu slava viitoare. Sunt incomparabile, să recunoaștem. În același timp, sunt vizibile – lacrimile noastre sunt reale – iar acest lucru este drept. Totuși, prin orice circumstanțe am trece, de la zarva de nedescris a pieței la liniștea plină de pace a casei de rugăciune, Domnul ne înviorează sufletele. În timp ce El ne șterge lacrimile de pe fețele muncite de toate câte le înfruntăm într-o viață de om, chipul nostru lăuntric radiază de bucurie.

Vreau să zic, este posibilă această conviețuire a neîmplinirii în belșug, respectiv, a austerității bine cumpănite cu înviorarea omului în și prin Domnul. Noi, oamenii, cu multe ne năcăjim într-o viață, adăugând cu fiecare zi pe chip ridurile neputiinței și pătimirii, dar Domnul este cel ce înviorează. Suntem supuși trudei și sudorii, în același timp nădejdii pline de resurse duhovnicești, una pentru care nimeni nu are vreun răspuns sau o explicație, alta decât că El este. Ceea ce se vede în afară nu e nici pe departe întregul adevăr. Ca să ne cunoașteți trebuie să ne simțiți în noi înviorarea aceea de sus, cuibărită în spațiile austere ale unor inimi schimonosite, asemeni alor voastre, de prea multe iluzii.

Altfel, suntem ortodocși, pocăiți, ecumeniști, fundamentaliști, sectanți, rătăciți, idolatri, eretici, înapoiați, bigoți. Le merităm pe toate astea. Din partea voastră, nu din a lui Dumnezeu.

Căci (Și nouă) El ne înviorează sufletele.

Va trebui să ne credeți pe cuvânt.

1 comentariu

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s