Preferința corectă


Dar Tu ceri ca adevărul să fie în adâncul inimii.
Psalm 51:6a

Ne e destul de limpede faptul că nu suntem interesați decât de gestionarea  aparențelor, de ambalaje, de litera manualului de utilizare. Corectitudinea politică referă exclusiv dinamici în relații exterioare. Încet, încet resorturile ce țin de intenționalitate, de contexte personale sau de percepții intime sunt abandonate în postmodernitate și înlocuite cu urmărirea traiectoriilor indivizilor pe axele devenirii sociale, în declarații, fapte și atitudini. Nu știm (încă) ce gândesc oamenii. De aceea ne ferim de prezumții, ca de otrăvuri. Ne focalizăm exclusiv pe certitudini, pe fapte ce pot fi analizate la rece. În acest sens, avem la îndemână suficiente mijloace pentru a monitoriza fiecare interacțiune, fiecare aspect exterior, fiecare gest, fiecare vorbuliță. Ne e de ajuns.

Acesta este efectul mijloacelor moderne asupra noastră, orientate preponderent pe înalte definiții ale senzațiilor: nu ne mai interesează profunzimea câmpului, doar topografia sa. Omul e definit de ceea ce se poate spune despre el; practic, el este un cumul de informații, un folder depozitat într-un cloud fără cap și coadă. Nu contează ce și cum gândește, ci mesajul pe care poadoaba sa capilară îl transmite. Tunde-te!

De pildă, nu contează cum gândește doamna Costea, important este ce a rostit în cazul Bodnariu. Este o declarație publică. De aceea, soluția propusă de contestatarii domniei sale este demisia ei, nu pocăința. Iohannis spune foarte puține, nu ni-i la îndemână. Și în cazul său, însă, o vorbuliță rostită neglijent, tot în spațiul public, a costat enorm, cam vreo câteva zeci de mii de Like-uri pe pagina sa de Facebook.

Nu contează nici ce gândește o jucătoare de tenis din Franța, important este dacă a țigănit-o sau ba pe românca noastră de viță veche. Culmea, tocmai în acest caz tehnica nu le-a fost de folos celor ofuscați, pur și simplu pentru că lipsea proba fizică prin s-ar fi putut documenta ofensa. Concluzia rămâne, așa cum au rostit-o cei de la WTA: cel mai înalt nivel de comportament profesional pe terenul de tenis e extrem de important pentru WTA. Frumoase cuvinte, nobil angajament. Cu toate acestea, ele referă strict aspectul vizibil al relațiilor dintre oameni, nimic mai mult. Inimile jucătorilor, conștiințele lor sunt inaccesibile până și celor mai performante dispozitive ale tehnicii, așa că nu ne atingem de ele.

Când Traian Băsescu a fost pus în direct, prin surprindere, în fața probei care arăta cum i-a tras un dos bărbătesc de palmă unui copil, prima s-a reacție a fost „nu-mi amintesc … poate o fi zis copilul ceva …”. Dacă vă mai aduceți aminte de toată tevatura iscată în jurul evenimentului, ea s-a învârtit exclusiv în jurul aspectelor ce țin de corectitudinea interacțiunilor dintre oameni (pixeli, șantaj, alegeri, să-ți fie rușine Dinu Patriciu!), nu de fondul intim al problemei.

”Țigancă împuțită”, a decis ICCJ în 2008, este un act discriminatoriu, dar nu este contravenție, deoarece a avut loc într-un cadru privat. Luat prin surprindere Traian Băsescu ne-a arătat în acea înregistrare, fără să vrea, cum gândește. Nici o problemă, deoarece corectitudinea funcționează doar în spațiul public. Domnul Băsescu poate gândi ce și cum vrea despre jurnaliști și despre țigani, important este să se exprime corect în mesajele publice. Restul e folclor, pășune.

Încă una, de la alții. Ce doresc autoritățile americane să vadă din partea creștinilor care au afaceri cu torturi și prăjiturele și primesc solicitări pentru a onora servicii destinate nunților gay? Nu să creadă altceva, nici să dea în scris sau să mărturisească cu mâna pe Biblie că ei acceptă ideea de căsătorie așa cum o propovăduiește statul, ci pur și simplu să pregătească acele torturi. Cu același zâmbet profesional pe care îl oferă clienților heterosexuali. Corectitudine, cere lumea, în actul exterior. Altfel, poți să crezi ce-ți poftește inimioara. Hm …

Asta e cazuistica. Așa putea-o continua cât e ziulica de lungă, dar nu cred că mai e necesar. Mizăm cu tot ce avem pe cartea actelor publice care pot fi înregistrate, reproduse și analizate obiectiv. Într-un fel, repet, e de înțeles, atât timp cât acestea ne par instrumentele obiective cu care putem opera în siguranță. Dar atunci, tot mai rămâne o problemă: sfânta preferință. E o chestiune intimă, ce nu poate fi documentată. Dan Teodorescu știe asta. Chiar dacă am putea documenta prezența sa de o mie de ori în bisericuțe de lemn și nici una în Catedrală, tot n-am ști ce preferă domnia sa cu adevărat. Căci am am văzut atâția oameni, unii chiar liberi cugetători fiind, care au preferat, de pildă, să pupe moaște în timp ce camerele de filmat imortalizau evenimentul și despre care – nu știu cum, nu-mi cereți să vă explic, pentru că nu se poate explica așa aceva – aș putea garanta, fără nici o teamă, că ar prefera să fie în cu totul alte părți, departe de acelea. Pentru că scopul scuză preferințele.

De aceea nu-i cred pe cuvânt nici pe cei ce afirmă că abia așteaptă să intre în Catedrală, nici pe cei ce spun că vor trece strada pe cealaltă parte de fiecare dată când o vor vedea. Vremurile mă obligă să nu mai cred pe nimeni pe cuvânt, să lucrez strict cu materialul informațional ce se adună între noi, să nu încerca a mă apropia de inima nimănui. Pot să dau Like la orice, dar nu pot spune cu adevărat ce îmi place, ce preferințe am. Pentru că totul este la vedere în ziua de astăzi. Nimic de ascuns. Când va veni judecata finală Dumnezeu nici nu va mai trebui să-și deschidă cărțile cu toate ale noastre, că noi deja am făcut toată munca de colectare a dovezilor în locul Său. Probabil că L-am putea scuti chiar și de efortul pronunțării sentințelor, dacă nu cumva deja am început și acest demers …

Reclame

2 gânduri despre “Preferința corectă

 1. Gasim scris…..”Omul e definit de ceea ce se poate spune despre el; practic, el este un cumul de informații, un folder depozitat într-un cloud fără cap și coadă. Nu contează ce și cum gândește, ci mesajul pe care poadoaba sa capilară îl transmite….”
  Asa este si totusi sa nu uitam ca Domnul Isus explica clar multimilor si ucenicilor…;
  „…..1. Atunci Isus, pe cand cuvanta gloatelor si ucenicilor Sai,
  2. a zis: „Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise.
  3. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.
  4. Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste….”
  mesajul apare scris de foarte mult timp si nici azi se vede ca nu rea este inteles….
  Multi si azi se expun in reclame cu mesaje puternice la fal ca corporatiunile care sunt dornice de castig ……….Expun reclama puternic ,intens ,prin repetari si cu un mare interes de atragere prin „ambalaj” ,dar mai putine informatii de continut..materie ,produs…..Si atunci surprizele sunt foarte mari …..Intradevar,azi traim in o lume complexa cu mesaje puternice si repede expuse spre accesare,dar oare intelegem scopul?Si intelegem rezultatele care apar in timp ?
  In incheiere gasim scris…”Când va veni judecata finală Dumnezeu nici nu va mai trebui să-și deschidă cărțile cu toate ale noastre, că noi deja am făcut toată munca de colectare a dovezilor în locul Său. Probabil că L-am putea scuti chiar și de efortul pronunțării sentințelor, dacă nu cumva deja am început și acest demers …”
  Si totusi noi trebuie sa intelegem ca la judecata finala Dumnezeu Tatal detine…..Niste carti au fost deschise. Si a fost deschisa o alta carte, care este Cartea Vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise in cartile acelea.
  13. Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui.
  14. Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua.
  15. Oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in iazul de foc.”
  Asadar noi prin pretentii actionam ,scriem si judecam dupa cum credem de cuviinta,insa Tatal ceresc actioneaza pe principii divine si trebuie sa intelegem …” 7. Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, si el va fi fiul Meu.
  8. Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatorii la idoli si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua.”

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s