Dragă Dan Teodorescu, ai dreptate: nu Taxi e de vină!


Iată că, într-un demers pe care nu pot să îl privesc altfel decât onorabil, Dan Teodorescu se simte nevoit să ne ofere cheia hermeneutică a clipului „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”. O puteți citi AICI, e destul de lungă. Înțelegem că au fost folosite metodologii inadecvate MIJLOCULUI folosit de către autori, care este o parabolă. Nu este un manifest (sau protest), cum au urlat atâția. Nici este nici o predică, cum, cu o nedisimulată smerenie, am primit-o eu.

Ș-atunci, ce să învățăm din asta? Era nevoie de un disclaimer la început, care să ne avertizeze asupra MIJLOCULUI folosit? Poate, dar nu cred că asta e problema de fond. Pentru mine esența mesajului lui Dan Teodorescu stă în chiar prima frază: n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu.

Așa este. Taxi și prietenii au greșit. Dar nu e vina lor. MIJLOCUL e de vină. Întotdeauna, în zilele noastre. Mai ales atunci când avem de-a face cu un hibrid: parabola, ca MIJLOC este rece, pentru că e de joasă definiție (nu spune tot) și invită la participare, la verticalizarea asumării mesajului după un model organic (reflecția activă) – clipul în HD și mixul de vedete sunt mijloace fierbinți, de înaltă definiție, care ne amplifică senzația contactului cu mesajul (acel refren repetat obsesiv) și care ne oferă totul pe tavă, invitându-ne la odihnă, la orizontală: să crezi și tu ce cred Esca, Bănică și Cărtărescu. Astfel, unii au reacționat la contactul cu mediul rece, alții s-au fript pe plita MIJLOCULUI de comunicare ales, unul care s-a revărsat ulterior în alte mijloace – distribuirea (fierbinte), comentariul (rece) și, nu în ultimul rând, idolul oricărei preferințe existențiale, Like-ul (pe ăsta nici McLuhan nu l-ar putea desluși, probabil că este un fel de termostat …).

Q.E.D.!

Fii liniștit, Dan Teodorescu, te iertăm, cu atât mai mult cu cât n-ai nici o vină în toată tărășenia asta. Te-ai fript și tu, așa cum au mai pățit-o și alții dintre noi. Sperăm că ai tras niște concluzii despre vorbitul în pilde. Românii verzi iau totul pe șleau. De aia și-au ales un președinte care nu spune nimic.

P.S. Îmi place muzica ta ( a voastră, mai corect) și o s-o ascult în continuare cu plăcere.

Disclaimer: în caz că nu ați priceput cum se cuvine această postare, nu vă îngrijorați, nu este vina voastră. Dar nici a mea. BLOGUL E DE VINĂ!

Reclame

5 gânduri despre “Dragă Dan Teodorescu, ai dreptate: nu Taxi e de vină!

  1. Adevărul este că acest clip/mesaj a început să mă piardă cînd a apărut Cărtărescu şi m-a pierdut definitiv la secvenţa cu Oana Pellea.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s