Ce vrem să vedem în filme și ce nu (12) – Zootropolis (2016)


O realizare tehnică remarcabilă, atât sub aspectul paletei de efecte și de soluții scenografice, cât și din punct de vedere al registrului de exprimare artistică. Un film pentru mari și mici (deși unele glume sunt cam prea picante pentru copii …). O experiență de familie plăcută, pe alocuri nostimă.

Nu numai atât. Căci Zootropolis mai poate fi privit și ca …

Una dintre cele mai ideologizate producții Disney a ultimelor decade. Un demers educațional din cap în coadă. Iată două dintre ideologiile predate, cât se poate de succint.

Locuința mea de veră / Nu mai e la țeră …

Zootropolis este o apologie didactică a multiculturalismului metropolitan, în defavoarea tradiționalismului rural. Micii întreprinzători, demodați și desueți, trebuie să-i recunoască metropolei impecabil organizate, în care totul funcționează pe bandă rulantă, supremația economică și, mai important, spirituală. La gunoi cu tradițiile, cu morcovii de mărimi inegale culeși cu mâna într-o manieră cu totul retrogradă! S-a zis cu risipa de spațiu! Raiul s-a mutat acum la oraș, în garsoniere ergonomice, pe străduțe înțesate de mașini, în care locurile de parcare sunt un privilegiu și unde totul s-a verticalizat atât de mult încât omul simte că nici nu mai are nevoie de un orizont. Cine să mai dea doi bani pe un apus de soare când reclamele luminoase sunt atât de pitorești? Satul este supraevaluat, ne spun americanii.[1] Prințul Charles, cu obsesia sa europenizată pentru satele transilvane și morcovii săsești, e defazat față de imperativele acestui veac. Mușuroiul multicolor, supraetajat și judicios porționat, ca să ajungă la toată lumea, e visul unificator al momentului. Cu un pic de toleranță și cufundare a conștiinței într-o ceață a lipsei de proiect – căci nostalgia armoniei paradisiace în care leul și mielul vor ședea împreună la taclale în aceeași tavernă a vieții (o imagine preluată din Biblie) nu a fost și nu este niciodată un proiect în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o utopie sociologică nemuritoare – o să vezi că nici interlopii din cartierele rău famate nu sunt chiar atât de răi. Jos cu miturile identitare – parte femeiască, parte bărbătească, elefant, șoricel, lup sau iepuraș, polițist sau funcționar, leneș sau vitezist! Important este mușuroiul și armonia sa. Este, practic, cel mai puțin dinamic proiect politic ce s-a putut gândi vreodată. El se bazează pe:

”Fii ceea ce vrei să fii”.

E interesant să vezi cât de mult s-a diluat această idee din vremea când un film precum Iron Giant[2] (1999) încă mai punea pe talerele balanței eroilor din film valori morale: să fii unul care se sacrifică pentru binele celorlalți, să fii unul care aduce restaurare, unul care nu distruge ce e bun etc. În Zootropolis personajele sunt confruntate cu alegeri ce țin strict de identitatea lor generică. Aleg profesii, amplasamente, idei și credințe. Iar dreptul unei ființe de a fi ce visează să fie – în ciuda oricăror evidențe raționale – este sfânt. Iar dacă cineva a făcut o alegere strâmbă, nu-i nimic. Pagubă-n ciuperci! Greșeala e omenească. Nu există consecințe. Try again! Este oare întâmplător faptul că acest film a apărut în toiul războiului toaletelor din unele state americane? Nu cred.

[1] E de înțeles, din moment ce tradiția rurală americană nu este una foarte puternică; între timp, europenii par să tânjească tot mai mult după farmecul de odinioară al satelor nealterate de modernitate …

[2] Produs de Warner Bros, unul dintre cele mai bune filme de desene animate clasice, cu mult subevaluat la vremea lui, din păcate, poate și datorită absenței unei strategii coerente de promovare

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s