Muzica, o nouă dimensiune (6)


De nepovestit, ea, muzica, este în sine o poveste,
în care personajul principal este ascultătorul,
iar tăcerea sa cea mai desăvârșită intrigă
din câte s-au gândit vreodată.

Sarcasmul în muzica clasică este o floare rară. E nevoie de un anume dar al exprimării artistice, unul care pare să își fi găsit locul mai degrabă în expresiile moderne ale jazz-ului și ale experimentelor new-wave. De referință ar fi, totuși, acel scherzo din Eroica lui Beethoven – un ironic hohot în fața ororii morții – și mai ales ultima parte din Simfonia Fantastică de Berlioz, o parodie burlescă a unui Dies Irae nepământean.

Compusă la început de secol XX dar niciodată interpretată în timpul vieții autorului, Simfonia a IX-a de Gustav Mahler rămâne testamentul artistic și profetic al marelui compozitor evreu (încreștinat în condiții destul de dificil de explicat). Rondoul burlesc – partea a treia a simfoniei – bate cam tot ce s-a zămislit până acum în materie de sarcasm în muzica simfonică. Leonard Bernstein vede aici un „la revedere” pe care acest orchestrator de geniu și-l ia de la o lume metropolitană agitată nevoie mare, supusă legilor goanei după vânt și risipirii în lipsa de proiect. Pe manuscris, ca să-i dăm istoriei ce-i aparține, se pare că Mahler a inserat o dedicație acolo criticilor săi (deloc puțini).

Un fel de mecanism infernal care te prinde și nu-ți mai dă pace până nu stoarce din tine și ultimul bob de energie. O viață care curge mult prea repede și nu-ți lasă timp de reflecție, urmată de câteva momente de evadare. Apoi, în încheiere – trebuie să ascultați finalul! – urmează circul …

Piesa este extrem de dificilă, o piatră de încercare pentru orice orchestră. Ceea ce vă propun mai jos nu este cea mai bună interpretare, însă cu siguranță este una dintre cele mai pitorești, datorită și prestației extrem de expresive a dirijorului Gustavo Dudamel.

 

Un gând despre “Muzica, o nouă dimensiune (6)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s