Într-o doară virtuală


Prin anii 50`, Andre Bazin încă se mai amăgea cu gândul că din pricina caracterului mecanic al procesului înregistrării de imagini, discursul cinematografic ar avea o șansă de a pretinde în mod pertinent realismul exprimării. S-a dovedit ulterior, cu vârf și îndesat, că e o iluzie, pentru că nici o mașină nu lucrează de de capul ei, e întotdeauna cineva în spatele obiectivului care să decide CE și CUM se va filma … Mai mult, s-au descoperit între timp și tehnici de manipulare grozave, așa că, practic, nu mai există limite în această ofensivă debordantă a simulacrelor împotriva realității, așa cum o înțelegeam odinioară. O dovadă în acest sens stă și faptul că în ziua de astăzi partea de post-procesare a unui film este considerabil mai consistentă decât cea de filmare propriu-zisă a cadrelor. Rezultatul: ceea ce vedem nu este niciodată ceea ce este, ci ceea ce vor alții să fie.

Poate că algoritmii ne vor salva, au strigat pentru o vreme informaticienii. Ei nu au mamă și tată, așa că pot să îndeplinească diferite slujbe pe piața opiniilor și ideilor fără a fi influențați de nepotisme sau de prejudecăți. Dar ți-ai găsit fair-play în IT! Pe deoparte, nelipsita claviatură manipulatoare care veghează circulația de pe arterele informaționale ale lumii nu obosește în a-și face jocul mistificării, în slujba unor anume idei bune, în detrimentul altor idei, cele proaste. Ș-apoi, nici nu este nevoie ca o mână criminală să facă jocurile pe sub masa virtuală, căci algoritmii pot și și ei învățați să mintă, nu-i așa? Doar de ce credeți că s-au inventat tag-urile?

Într-o zi, nu știu care, cred că algoritmii vor guverna întreaga galaxie, iar această pagină va fi dovada calităților mele incontestabile de profet al celor ce n-au fost decât ce-am vrut să fie …

P.S.

Fosti angajati ai Facebook admit ca au cenzurat in mod repetat stiri conservatoare 

Former Facebook Workers: We Routinely Suppressed Conservative News

Anunțuri

Un gând despre “Într-o doară virtuală

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s