Într-o doară virtuală


Prin anii 50`, Andre Bazin încă se mai amăgea cu gândul că din pricina caracterului mecanic al procesului înregistrării de imagini, discursul cinematografic ar avea o șansă de a pretinde în mod pertinent realismul exprimării. S-a dovedit ulterior, cu vârf și îndesat, că e o iluzie, pentru că nici o mașină nu lucrează de capul ei: se găsește întotdeauna cineva în spatele obiectivului care să decidă CE și CUM se va filma. Mai mult, s-au descoperit între timp și tehnici de manipulare grozave, așa că, practic, nu mai există limite în această ofensivă debordantă a simulacrelor împotriva iluziei realității, așa cum o înțelegeam odinioară. O dovadă în acest sens stă și faptul că în ziua de astăzi partea de post-procesare a unui film este considerabil mai consistentă decât cea de filmare propriu-zisă a cadrelor. Rezultatul: ceea ce vedem nu este niciodată ceea ce este, pentru că de fiecare dată vedem un colț de lume prin ochii altcuiva.

PFiți pe pace, algoritmii ne vor salva, au strigat pentru o vreme informaticienii. Ei nu au mamă și tată, așa că pot să îndeplinească diferite slujbe pe piața opiniilor și ideilor fără a fi influențați de nepotisme sau de prejudecăți. Dar ți-ai găsit fair-play în IT! Pe deoparte, nelipsita claviatură manipulatoare care veghează circulația de pe arterele informaționale ale lumii nu obosește în a-și face jocul mistificării, în slujba unor anume idei bune, în detrimentul altor idei, cele proaste. Ș-apoi, nici nu este nevoie ca o mână rău sau bine intenționată să facă jocurile pe sub masa virtuală, căci algoritmii pot și și ei învățați să mintă, nu-i așa? Doar de ce credeți că s-au inventat tag-urile?

Într-o zi, nu știu care, cred că algoritmii vor guverna întreaga galaxie, iar această pagină va fi dovada calităților mele incontestabile de profet al celor ce n-au fost decât ce-am vrut să fie …

P.S.

Fosti angajati ai Facebook admit ca au cenzurat in mod repetat stiri conservatoare 

Former Facebook Workers: We Routinely Suppressed Conservative News

Reclame

Un gând despre “Într-o doară virtuală

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s