Când imaginea se contopește cu cuvântul – ce progenituri iau naștere?


Unul din efectele cele mai profunde ale mijlocului Facebook asupra minții evanghelice este, de departe, împlinirea unei sinteze existențiale – la nivelul conștiinței, să ne fie clar, nu în cel al rostirii dogmei – între imagine și cuvânt. Da, teoretic, aproape orice evanghelic va alege cuvântul în locul imaginii. El va fi chiar în stare să articuleze o argumentare, bazată pe … Cuvânt, pentru alegerea sa. În mintea evanghelică imaginea nu a putut fi debarasată niciodată pe deplin, în urma unui demers conștient și rațional, de perspectiva deloc atrăgătoare a alunecării celui ce o folosește în capcana mizerei idolatrii. De aceea s-a inventat realitatea virtuală, alături de simulacrele pe care ea le oferă, atât pentru imagine, cât și pentru cuvânt. Împotriva simulacrului imaginii nu există nici lege, nici dogmă.

Este un fapt ușor de documentat că prezența pe Facebook i-a deschis evanghelicului baierele imaginației într-un așa hal, încât cele două concepte, privite ca mijloace de comunicare și de relaționare la cele revelate, se contopesc până la nivelul pierderii identității proprii fiecăruia dintre ele.

Priviți de pildă acest obiect:

text

Tehnic vorbind, el este o imagine prelucrată (deși Facebook o  numește, impropriu, „fotografie”). Conceptual, el nu este nici cuvânt pe deplin, în ciuda prezenței unor cuvinte semnificative, nici imagine ca cea de care se feresc iconoclaștii. Textul propriu-zis, prin folosirea unor motive de discurs vizual (font, culoare, aranjament etc), este tratat ca o imagine. Luată la bani mărunți, imaginea în sine ne arată niște cuvinte, nimic altceva.

Efecte? Urmărind comentariile vizitatorilor, observăm că sunt aceleași precum cele produse de întâlnirile veritabile cu Dumnezeu din casa de rugăciuni, exclamații de tip „Aleluia!” și „Slavă Domnului!”, urmate de câteva „Amin”-uri. Adică efecte așteptate și de predicator din partea enoriașilor, în timpul tălmăcirii pasajului biblic.

Unele imagini prelucrate sunt ceva mai complexe. Conținutul textului poate fi un citat din Scriptură, amplasat pe fundalul constituit de o imagine sugestivă, fie un peisaj din natură, fie chipul unui om care exprimă într-un fel o stare congruentă efectului pe care ar trebui să îl producă citirea acelui verset. De pildă:

13164187_1087148801346533_5774242379137469225_n

Nu este imagine pură, căci se dorește a ni se transmite conținutul unui text biblic. Nu este, însă, cuvânt pur, iar prezența fundalului sugestiv ales este o dovadă în acest sens. E cuvânt plus ceva (o imagine, împreună cu impresiile pe care aceasta le produce). Hm, să încercăm așa:

13177811_549785788560815_6512181632331165991_n

Aici vă las pe voi să descâlciți ițele acestui joc dialectic. Întreb doar: poate să spună cineva că cei ce au postat această imagine prelucrată au folosit doar cuvântul ca mijloc de transmitere al unui adevăr? (Hint: este posibil ca de la o anume dimensiune și formă a fontului ales textul propriu-zis să-și piardă din capacitatea sa de a reprezenta fidel paradigma cuvântului în propovăduire, devenind, cu fiecare pixel ce i se adaugă IMAGINE. Capisci?)

Notă: evident, sursa tuturor acestor imagini prelucrate este Facebook.

Încă una, ca de bun rămas:

desiring God
Sursa: Desiring God, pagina de Facebook

3 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s