The Anathomy of Grey`s Theology


Anatomia lui Grey este un serial cu doctori; a avut o cotă bună în State și s-ar părea că se bucură de un oarecare succes și pe la noi. Remarcăm că lumea medicală încă deține un potențial interesant pentru scenariști de puneri în scenă ale unor povești pline de suspans.

Pe de altă parte, un serial cu o astfel de audiență nu ratează nici el șansa de a folosi, prin mijloace specifice limbajului cinematografic,un discurs ideologic în pas cu vremurile.

Unul dintre aceste mijloace este accesul la lecția plină de semnificații prin care trece unul dintre personaje. Tehnica este destul de rudimentară, didacticistă, de film realizat în stilul celor care urmau in expresie și scopuri calea realismului socialist, însă efectul este unul judicios meșteșugit, cu o precizie chirurgicală: să înveți și tu ce învață acel personaj. Lecția lui e și lecția ta. Este încă, în ciuda puerilității metodei, una dintre cele mai influente căi de îndoctrinare în masă.

Iată un exemplu din acest Grey`s Anathomy, cu atât mai interesant cu cât lecția care i se oferă spectatorului este una de teologie. Ca să înțelegeți miza discursului, vă creionez doar, pe scurt, contextul:

Două femei sunt îndrăgostite una de cealaltă. Mai mult, una dintre ele tocmai a dat naștere unui copil (conceput, se înțelege, prin mijloace hetero). Ele vor însă să se căsătorească, într-un stat care încă nu a legalizat căsătoriile homosexuale. Chiar și așa, își propun să organizeze o ceremonie, cu tot fastul specific unei nunți. Cum nu se pune problema ca un preot catolic să oficieze așa ceva, au găsit un oficiant de altă culoare denominațională, deschis la această idee, numai că, din pricina unei probleme de ultim moment, acesta anunță în ultima clipă că nu va putea veni la eveniment. Necazului de moment i se adaugă și faptul mama uneia dintre femei, o catolică devotată, se opune acestei relații, fiind convinsă din pricina acestui drum pe care fiica ei s-a angajat ea va ajunge în iad. Nu este de mirare că la un moment dat „mireasa” cedează emoțional: totul îi stă împotrivă, iar nunta ei de vis este o glumă proastă.

E cazul să intre profesorul în scenă, mai precis un chirurg, o doamnă foarte simpatică de felul ei. Mariajul ei (heterosexual) a fost un eșec, fiind divorțată, dar asta nu o împiedică să ne ofere una dintre cele mai concise și mai bine articulate lecții de teologie (post)modernă din câte am auzit până acum. Urmăriți-o și spuneți-mi apoi că Rob Bell, Tony Campolo sau Rachel Held Evans n-ar putea fi mândri de capacitățile spirituale ale acestei distinse specialiste în operații toraco-abdominale:

*

(îmbrăcată în straie de mireasă, Callie își varsă necazul)

– Nu pot să am un preot. Nici măcar un oficiant nu mai am. Nu mă va conduce tata la altar. Oricum, nunta nu e legală. La ce bun? (concluziv) Asta nu e nuntă. Nu e nici măcar într-o biserică. E zero. Două fete care se joacă cu costumele. Nu e realitate. (resemnare) Nu e realitate.

– Ok. (trage aer în piept) În primul rând, nu ai nevoie de o lege, de un preot sau de mama ta pentru a legaliza nunta asta. (pauză de efect) Iar biserica este … (conceptualizează) biserica poate fi oriunde vrei tu să fie … pe un câmp, pe un munte, chiar în această încăpere, oriunde … (crescendo emoțional) Pentru că știi unde este Dumnezeu. Haide: El este în tine. (momentul „acela” când îți privești în ochi învățăcelul) El este în mine. Chiar aici, între noi. (mică pauză, necesară asimilării) Acum, biserica ta încă nu a priceput asta despre Dumnezeu. Nici mama ta nu a înțeles încă asta. Și apropos, e posibil să nu înțeleagă niciodată, dar e OK.

– Hm … (elevul asimilează, cuvântul vieții crește în inimă)

– E OK. Dacă vrei să te ridici în fața prietenilor tăi și a lui Dumnezeu, pentru a te dedica unei alte ființe umane, pentru a te dărui în acest tip de parteneriat, la bine și la rău, în boală și în sănătate, dragă, asta e căsătoria. Asta e realitatea. Asta e tot ce contează.

(Lecția s-a încheiat, oare?)

(Nu, mai există un „argument”) Pe de altă parte, fato, eu m-am măritat legal cu un bărbat într-o biserică. Ia te uită ce bine a ieșit!

THE END

*

În doar două minute, această femeie a cuprins în discursul ei cam tot ce este de spus despre religiozitatea zilelor noastre. Iar impactul unui astfel de mesaj este, după umila mea părere, devastator, efectele fiind vizibile tot mai mult chiar și în proximitatea spațiilor eclesiale tradiționale. Dezinstituționalizare, focalizare exclusivă pe revelația lui Dumnezeu în intuiția omului, sentimentul dedicării ca substitut pentru adevăr, decredibilizarea Bisericii tradiționale, ridiculizarea nevoii de înțelegere dogmatică a transcendenței, individualism sentimentalist etc, etc.

P.S. Există și alte tipuri de lecții într-un serial precum The Grey`s Anathomy, nu mai puțin convingătoare. Ia spuneți-mi dacă cunoașteți un tablou mai profund în sugestia-i ideologică pe tema pro-life decât o scenă în care un soț, în ciuda faptului că iubește copiii și își dorește foarte mult să aibă unul, își sacrifică acest vis pentru a-și ține soția de mână și a-i oferi acesteia suport emoțional în timpul efectuării unui avort. Nimic mai jenant ca mijloc ideologic. Despre mesaj, ce să mai vorbim …

Reclame

3 gânduri despre “The Anathomy of Grey`s Theology

  1. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Dyo realizează prin intermediul acestui material o incursiune în mesajul teologic al serialului Anatomia lui Grey. Ne este prezentat un exemplu prin care Teologia (post) modernă se răspândește în societate, modul în care se creează un nou set de valori și se discreditează cele tradiționale.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s