Trei milioane de negri mititei …


Este fascinant să stai deoparte și să documentezi această nevoie universală de bine metafizic suprem, transcendent procesului democratic, de care nici măcar cei mai pătimași liber-cugetători nu se pot debarasa. Revenim la nevoia implementării de practici nedemocratice în vederea consfințirii unor noi definiții, abordări și norme legislative impuse de minoritari. Nu se poate altfel: atunci când poporul vrea lucruri greșite, administrația trebuie să își asume sarcina mesianică de a proteja și de a impune binele.

Dar … ce este binele?

Vreau să zic, atunci când un Florin Iaru sau Cristian Tudor Popescu (sau alții ca aceștia) ne sugerează că nu ar trebui să conteze opinia a trei milioane de oameni, de dragul unui principiu ce nu se bazează pe niște valori canonice, ei nu pot face apel decât la un text adoptat tot pe cale democratică, Constituția. Ăsta e binele pe care l-am adoptat cu toții, prin referend. Trebuie să suspendăm democrația pentru a impune acel principiu, în ciuda voinței celor trei milioane? Aș spune DA, fără ezitare, dacă acești domni mi-ar oferi și acel reper comun care să impună o astfel de măsură. Trebuie să fie ceva suficient de serios pentru a ne permite să nu ținem cont de o inițiativă atât de consistentă. Un bine ideal, un principiu atât de universal încât nimeni să nu-l poată tăgădui prin petiții, majorități și mărturisiri confesionale. Dacă în privința moralei, lucrurile sunt confuze, măcar în cele legislative ar trebui să avem acest reper, spre binele celor trei milioane, dar și al celorlalte cincisprezece. De unde să îl scoatem, domnule Cristian Tudor Popescu?

În caz că nimeni nu poate furniza un astfel de lucru serios, eu unul zic că ar trebui în continuare să rămânem în limitele tradiționalului exercițiu democratic. Cunoaște cineva o soluție mai bună?

Anunțuri

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s