Profeții exceselor


Karl Marx, Gustav Mahler, Amedeo Modigliani, Franz Kafka și Woody Allen. Ce-ar putea avea în comun aceștia, exponenți ai unor mijloace de expresie atât de diferite? Păi, în primul rând, sunt cu toții evrei.

Mai interesant, însă, este mesajul lor de fond, pe care ni l-au transmis, fiecare în felul său unic, atenționâd asupra unei patologii a excesului în specializarea culturii pe domenii distincte. Fiecare ne vorbește despre un „prea mult” în care omenirea a alunecat, fără voia ei, din pricina lipsei unui mijloc patentat de autoevaluare și de corectare a derapajelor. Fiecare ne atrage atenția să nu luăm lucrurile așa cum ni se prezintă, să nu numim excesul realitate, să nu privim muntele de reziduri ale percepției, pe care noi înșine l-am creat, ca pe o fatalitate. Fiecare ne-a învățat să recunoaștem viața ca o suprafață a ficțiunii, nu un vis al morții eterne, ci al aspirațiilor umane pentru cele făr` de timp.

Prea multă filozofie, ne spune Marx. Ați pierdut, undeva pe drum, sensul ei, puterea de a produce idei în acțiune. O fi Hegel captivant în gândirea-i, mai ales atunci când e servit la o halbă de bere în răcoarea unui local din Barnberg, dar ați uitat că toate sunt nu atât idei, cât mijloace. Lăsați-o mai moale cu filozofia, e periculoasă. Asemeni religiei, ea doar amețește. Fiți atenți la mijloace!

6286174
Sursa: goodreads.com

Prea multă muzică și prea puțin sens al acesteia, este mesajul lui Mahler. Vă mulțumiți cu prea puțin dacă doar ascultați. De aceea melodiile voastre sunt atât de scurte. Debarasați-vă de atâta muzică și ascultați-mi interminabilele-mi simfonii! Căci atunci când muzica este doar o idee ce poate fi isprăvită în doi timpi și trei mișcări … pierdeți esența însăși a auzirii. Muzica e sens, iar sensul, pentru a putea fi înțeles cum se cuvine, cere timp. Fiți atenți la timp, la sensul acestuia, în timp ce trăiți o simfonie!

V-ați uitat la atâtea portrete, e rândul lui Mogdiliani să ne spună, încât ați uitat că niciodată nu veți vedea în ele chipuri, ci liniile trasate de artist. Vedeți ce vrem noi să desenăm. Dacă vreți portrete adevărate, n-aveți decât să vă uitați la fotografii. E cazul să fiți atenți la mine! Să nu vă scape din ochi mâna artistului!

red-headed-girl-in-evening-dress-1918.jpg!Large
Sursa: wikart.org

Oameni buni, prea multă literatură citiți. Din această cauză, ne spune Franz Kafka, ați uitat de absurdul ce pândește în spatele fiecărei „realități” înșirate grațios, după toate rigorile artei scrisului, în opere literare care ne relatează o mulțime de povești interesante. E vremea să vă eliberați de robia posibilului și a imaginabilului, ca să înțelegeți cât de infamă e deșertăciunea buchisirii pe drumul fără speranță unei perpetue rearanjări a lumii, fără rost, fără viziune, doar pentru a citi pentru a o mia oară încă o lume, încă o iubire, încă un proiect de salvare a lumii. Fiți atenți la absurd! Gustați-l! Abia atunci veți simți cu adevărat realitatea.

kafka1410s_620_620_100
Sursa: themalaymailonline.com

Ați văzut prea multe filme, este ideea cinematografică a majorității producțiilor lui Woody Allen. V-ați îngrășat creierele cu opulența mitologică a unor lumi create spre a fi năruite, pentru ca apoi să fie clădite din nou, toate acestea fiind rânduite robiei sfântului final fericit. Nu există nici realitate, nici ficțiune, nici finaluri fericite, ci doar filme. Vei alege întotdeauna între iluzii. Filmul bate viața. Ești pe cont propriu, așa că nu pot să îți spun ce pericol te paște, ci te avertizez doar: Fii atent! (E avertismentul cu care începe The Purple Rose of Cairo.)

purple_rose_ending
Sursa: denofgeek.us

Mi se pare mie, sau evreii ăștia s-au săturat din nou de prepelițele și de mana pustiei moderniste, iar acum tânjesc mai abitir ca niciodată după țara promisă a bunului simț metafizic (și dialectic), singura rămasă neadjudecată de vreo nație anume până acum …

2 comentarii

    1. O astfel de privire e ea însăși un prilej de exces, asta e; by the way, uneori articolele tale cele excesiv de lungi (pentru gusturile blogosfericilor) îmi fac impresia că sunt – făcând abstracție de conținutul pe care întotdeauna îl apreciez – un răspuns la inflația asta de ziceri care ne împresoară de peste tot, care ne oferă iluzia gestionării multor înțelesuri, în formule minimaliste, totuși bine meșteșugite …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s