Muzica, o nouă dimensiune (9)


De nepovestit, ea, muzica, este în sine o poveste,
în care personajul principal este ascultătorul,
iar tăcerea sa cea mai desăvârșită intrigă
din câte s-au gândit vreodată.

Eram student pe vremea când cei de la The Cranberries au lansat această piesă. Țin minte că era difuzată obsesiv de posturile de radio, că a rezistat multă vreme pe un loc fruntaș prin topurile autohtone; în același timp, însă, mulți dintre noi o luam la mișto din pricina stilului provocator al partiturii vocale. Dolores O’Riordan, solista trupei, are o prestație cu totul deosebită, însă una care poate fi lesne privită cu condescendență, ca insipidă.

Abia mai târziu, când muzica rock a ieșit din sfera preferințelor mele, am aflat și despre contextul tragic care a contribuit la facerea acestui cântec: atentatele cu bombă ale IRA din Warrington (UK), care s-au soldat și cu moartea a doi băieței, Jonathan Ball și Tim Parry. Cântecul este, așadar, o expresie a absurdului unui conflict stupid care a marcat într-un mod adesea brutal și nedrept istoria destul de recentă a relațiilor irlandezo-britanice.

Warrington2_296030b
Sursa: http://www.thetimes.co.uk

Probabil că videoclipul nu e potrivit gusturilor puritane, dar cred că, măcar de data asta, acest lucru nu ar trebui să conteze. Să nu uităm niciodată că adesea prostia oamenilor mari se răsfrânge în moduri atât de nefericite peste viețile celor mici, care nu au nici o vină pentru atâtea lucruri care n-ar trebui să li se întâmple …

(Se pare că, totuși, acest cântec a avut un rost; atunci când privești istoria ulterioară și din perspectiva acestei pietre de hotar, poți documenta, măcar pentru o vreme, un armistițiu al ambițiilor …)

Reclame

4 gânduri despre “Muzica, o nouă dimensiune (9)

 1. Completez și eu cu câteva piese care s-au născut din diferite realități dureroase. U2 în ambele. De fapt ei au multe asemenea piese,

  Miss Sarajevo – despre atmosfera în rândul populației în timpul războiului din Sarajevo

  și Pride (In the Name of hove) – cu referire la mândria resimțită de Reagan cu privire la forțele militare americane, Martin Luther King Jr, campaniile violente vs non-violente pentru drepturile civile:

  1. Mna, așa-i când mă grăbesc să dau ”trimite comentariul”. Mai voiam să spun despre ultima piesă că ar merita să ne întrebăm ce suntem în stare să asociem cu dragostea ca și cum ar fi compatibile, ce incompatibilități facem în numele dragostei sau așa-zisei dragoste.

   1. Se justifică (prea) mult în numele iubirii, atât de multe încât am ajuns să nu prea mai credem în posibilitatea ca ea totuși să existe …
    … ș-atunci praf se făcu și propovăduirea aceea a Evangheliei, înțeleasă ca fiind un enunț anume, corect și folositor, nu ca vestea bună a revărsării iubirii Tatălui peste cei slăbănogiți de atâta neiubire …

  2. Mulțumesc de sugestii; am mai auzit piesele, dar nu știam despre contextele lor. Primul videoclip este, în adevăr, tare trist. Parcă numai ieri se întâmpla toată nebunia asta la o aruncătură de băț de noi ..

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s