vremuri și mijloace


Citim ce a fost. Cumva, în timp ce mintea identifică literele, apoi cuvintele, apoi înțelesul frazelor și, în final, ale textelor pe care ochiul le traversează secvențial, cu conștiinciozitate, de la stânga la dreapta și de sus în jos, toată realitatea aceea o percepem la timpul trecut. Citim despre ce s-a întâmplat cu un anume personaj, într-un anume loc, la un moment dat. Percepem lumea buchisită cu precădere înapoia noastră, din perspectivă temporală, indiferent de conținutul ei.

Când mergem la teatru, în schimb, lumea își deschide neliniștea existenței chiar sub ochii noștri. Nu contează dacă am mai văzut acea piesă de teatru (sau dacă am citit-o), pentru noi tot ceea ce se întâmplă acolo este în timp real. Totul se întâmplă sub ochii noștri, de la aranjamentele scenice, la jocul actoricesc și la modul în care viziunea regizorală modelează fiecare scenă. Percepem pe scenă lumea care este. E viața la timpul prezent.

Ați observat, poate, că atunci când ne referim la conținutul unui film, folosim o adresare la timpul viitor. Oare ce se va întâmpla cu eroul principal? Oare va fi salvată situația? Privim pe ecran o lume predestinată cu mult timp în urmă, totuși neîntâmplată încă. Percepem filmul ca pe o proiecție – încă, în cinematografe, imaginea vine din spatele nostru – dinspre trecut undeva înaintea nostră. Ne interesează în fiecare clipă prezentă, clipa ce-i va urma. În experiența vizionării, filmul este despre ce va fi.

Există și un mijloc care știe să ne extindă percepțiile temporale în toate cele trei direcții menționate mai sus, peretele Facebook. Asta pentru că poate implica simultan și citire și joc scenic și film. În plus, apar mijloace hibride, astfel că citim fotografii, aplaudăm texte, vizionăm scene de viață etc. Până la apariția rețelei de socializare, lucrurile păreau încă rezonabile, simple. Acum este desăvârșită, pe axa timpului, și identitatea noastră virtuală: suntem ieri ce-am fost încă de mâine

Anunțuri

Un gând despre “vremuri și mijloace

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s