Shăruială progresivă


Niciodată paradoxul și ironia nu s-au integrat atât de pregnant în percepția publică pe care omenirea și-a construit-o despre progres precum astăzi, în cultura gadgetului.

Ne îmbătăm cu impresia de suveranitate pe care mica jucărie ne-o dă peste lumea informațiilor, însă începe, încet – încet, să ne fie tot mai limpede că nu mai putem să spunem că știm ceva cu adevărat. Căci nu mai circulă informații între noi, ci distribuirile lor. Ca niște tablouri devenite în întregime rame. De acum încolo rama conține mesajul tabloului, așa că ne-am făcut cu toții meșteri într-ale înrămatului. Totul e încadrare și afișare pe perete.

Ironie? Priviți: un neisprăvit, care nu știe cât fac 2 + 7 și încă n-a trecut la școală de a doua literă a alfabetului, cum manipulează din căușul palmei sale un munte date și structuri, punând algoritmii, codurile și fluxurile de date să muncească după cum îi poftesc mușchii săi de mafiot. Totul se joacă din microprocesor. Percepția noastră despre inteligență se hipervirtualizează cu repeziciune și o ia înaintea tehnicii de calcul. Toate ideile încep să aibă mireasma de aceea de laborator sau de hală de producție: nu mai au nimic natural în ele.

Evrika a murit! Trăiască „Dă click AICI!

Sau AICI! 🙂

Reclame

Un gând despre “Shăruială progresivă

  1. Neispravitul nici nu stie ce e acela microprocesor ori algoritm. Dar „inramatul” este si o practica profund crestina. Cand citam versete nu spunem ceva din noi sau de la noi, ci inramam. Inramam la greu, zi de zi, pana murim. „Intre voi nu sunt putini de neam ales si nici destepti..”, spunea apostolul Pavel. La fel este si acum, si multi se preocupa cu inramatul (sharuiesc citate biblice) si nu fac rau unii. Poate fi privit si asa, nu?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s